video here

Nové kávy – červenec

26. července 2023

Ahoj všem, Seznamte se s čerstvými novinkami z Keni, Etiopie a Kolumbie, které se nám objevily v nabídce. Doufáme, že vám budou všechny kávy chutnat!


Keňa

Keňské kávy patří hlavně v létě k našim nejoblíbenějším. Abychom zajistili, že budeme mít celou sezonu nabitou šťavnatými a skvělými kávami, snažíme se do Keni zkraje roku vždy podívat. Poslední dvě sezony se do Afriky vydal náš pražič a Q-Grader Radek. Každý den v Keni ochutná desítky různých vzorků, ze kterých vybere např. pouze pět nejlepších, které následně nakoupíme. Máme velkou radost, že se nám i v Keni daří držet dlouhodobá partnerství s různými producenty. 

Zápisky z cest:
2017 – https://www.nordbeans.cz/kavovy-blog/detail-origin-trip-kena-71/
2019 – https://www.nordbeans.cz/kavovy-blog/detail-za-kavou-do-keni-127/
2022 – https://www.nordbeans.cz/kavovy-blog/detail-za-kavou-do-keni-222/
2023 – https://www.nordbeans.cz/kavovy-blog/detail-zapisky-z-kavove-cesty-kena-2023-225/



Filtr Kiunyu PB

Producent: Kiunyu Cooperative
Zpracování: Promyté
Nadm. výška: 1690 m n.m.
Odrůda: SL28, SL34, Batian
Zprac. závod: Kiunyu Washing Station
Lokalita: Kiandumu
Region: Kirinyaga
Partner: Sucafina


Kiunyu PB představuje naše pětileté úsilí při každoročním výběru keňských káv. Poprvé jsme si ji zamilovali na cuppingovém stole v Nairobi v roce 2018. Tehdy byla nejvýše skórující kávou naší cesty. Podobně ji hodnotil i náš Q-Grader Radek při své loňské a letošní cestě do Keni. Právě proto se snažíme do Keni každý rok létat. O ty nejzajímavější keňské kávy je obrovský zájem a je nutné je nakoupit hned po sklizni. Kiunyu Farmers’ Cooperative Society ve svém závodě zpracovává třešně od farmářů žijících v okolí vesnice Kiandumu v regionu Kirinyaga. Díky nižší teplotě zde třešně dozrávají pomaleji, v důsledku čehož se v nich rozvine více chuťových látek. Ve vesnici žije zhruba 1900 farmářů, kteří obhospodařují své malé farmy. V průměru na nich mají pouze 200 kávovníků. Vedení závodu na ně o to více klade důraz se sběrem, jelikož přijímá pouze opravdu zralé třešně bez defektů. Díky tomu máme už pět let jasno, s jakou kávou chceme začít keňskou sezonu. Lot vytříděný na perlová zrnka PB v chuti připomíná typický černý rybíz, podpořený chutí pomerančů a pomela. Pravá volba pro milovníky šťavnatých káv.   



LYNX'SPRESSO – MWIRIA AA

Producent: Patrick Nyaga
Druh: Arabika (SL28, SL34, Batian, Ruiru)
Proces: Promytý
Nadm. výška: 1600 – 1800 m n.m.
Region: Embu, Mt. Kenya
Zpracovatelský závod: Mwiria
Producent: CGFCS
Partner: Per Nordby


Mwiria AA pochází z naší nejoblíbenější lokace – úpatí hory Mt. Kenya. Letos ji vybral náš Q-Grader Radek Kolombo při své cestě do Keni. Závod Mwiria je nejstarší ze třech zpracovatelských závodů, které spadají pod Central Gandori Farmers’s Cooperative Society – CGFCS. Manažer Patrick Nyaga řídí celý proces osvědčeným způsobem. Nasbírané třešně farmáři nosí do závodu, kde je zaměstnanci CGFDS překontrolují a rozdělí podle kvality. Poté se zrnka vyloupou z třešně a na 48 hodin putují do fermentačního tanku. Následně se promyjí v čisté vodě z řeky Rupingazia a vrátí se na dalších 12 hodin do tanku. Pak už se jen nechají usušit na afrických postelích. Na začátek keňské sezony představujeme lot nejvyšší jakosti AA v podobě našeho LYNX’SPRESSA. Radek tuto kávu vybral specificky na espresso, protože nabízí vysokou komplexitu. V chuti připomíná typický rybíz a borůvky, které podporuje sladké čokoládové tělo.

Etiopie

Kolébka kávovníku nabízí neskutečný potenciál pro pěstování výjimečných káv. Často je ale složité najít stabilní partnery, kteří jsou konzistentní v kvalitě a stále zdokonalují kvalitu své kávy. Nám se podařilo najít partnery v podobě rodiny Dukamo v roce 2018. Od nich máme dnes již legendární kávy ze závodu Keramo. Letos jsme ale chtěli představit etiopskou nabídku v pestřejší podobě. Proto se po letech vracíme ke kávám z regionu Yirgacheffe a Guji, které doplní naše Keramo. 

Zápisky z cest:
2018: https://www.nordbeans.cz/kavovy-blog/detail-origin-trip-etiopie-101/

Filtr chelbesa

Producent: SNAP
Zpracování: Promyté
Nadm. výška: 2100 m n.m.
Odrůda: Heirloom
Zprac. závod: Chelbesa
Lokalita: Gedeb
Region: Yirgacheffe
Partner: TCQ

Málokterá producentská země skýtá tolik potenciálu jako samotná kolébka kávovníku. Díky generacím a generacím přirozeného vývoje kávovníků dnes v Etiopii najdete celou řadu typických Terroir — lokalit, které díky svým podmínkám nabízejí ojedinělý chuťový zážitek. V Nordbeans jsme si už před lety zamilovali kávy od rodiny Dukamo z okolí města Bensa v Sidamě. Letos jsme ale chtěli naši etiopskou nabídku osvěžit. Přišlo tedy vhod, že náš partner Michiel z The Coffee Quest strávil přes zimu téměr čtyři měsíce v Etiopii. Díky tomu se nám pro letošek povedlo společně vybrat opravdu různorodou nabídku. Jako první přichází do nabídky promytý mix původních odrůd ze závodu Chelbesa v regionu Yirgacheffe s typickými tóny tropického ovoce, malin a vanilky. Na této kávě nás od první chvíle nejvíce baví bohaté, herbální aroma a jasné, čisté deskriptory, které podporuje vysoká sladkost.

Filtr Keramo Natural

Producent: Assefa Dukamo
Zpracování: Naturální 
Nadm. výška: 2300 m n.m.
Odrůda: Heirloom
Zprac. závod: Keramo
Lokalita: Bensa
Region: Sidama
Partner: The Coffee Quest

Máme neuvěřitelnou radost, že vám můžeme představit naturálně zpracovanou kávu z vesnice Keramo. Bez pochyb patří k nejlepším Etiopiím, které jsme kdy měli možnost ochutnali. Vesnice Keramo leží v samém srdci regionu Sidama. Objevili jsme ji spolu s vesnicemi Shantawene a Bombe při naší cestě po Etiopii v roce 2018. Od té doby s místními producenty úzce spolupracujeme a při výběru etiopských káv směřuje většina naší pozornosti právě sem. Za báječný charakter místních káv vděčíme především práci zaměstnanců zpracovatelské stanice. Kladou velký důraz na rozdělení káv dle jejich původu, data sběru i zralosti, díky čemuž dokážou samotný proces zpracování mnohem lépe kontrolovat. Můžete se tak těšit na báječný šálek etiopské kávy s mohutným charakterem broskví, vanilky a nádechem jasmínu.

Kolumbie

Kolumbie je pro Nordbeans dost možná nejzásadnějším originem. Ještě před založením Nordbeans do Kolumbie vyrazil Martin s Kačou s jasným cílem – objevit potenciální partnerství pro naši pražírnu. Úplnou náhodou pak na večeři u společných přátel poznal Luise Emilia Veleze – majitele farmy Cocondo, odkud pocházela naše úplně první káva. Kolumbie toho ale nabízí mnohem víc – raritní odrůdy, moderní zpracování a hlavně senzační příběhy producentů, kterých je v Kolumbii přes půl milionu. 

Blogy:
Cocondo: https://www.nordbeans.cz/cs/z-farem-180/
Jak jsme dělali první kolumbijský natural: https://www.nordbeans.cz/kavovy-blog/detail-mise-cocondo-natural-57/

Martinova cesta na Cocondo:
I: https://www.nordbeans.cz/kavovy-blog/detail-jak-jsme-byli-v-kolumbii-17/
II: https://www.nordbeans.cz/kavovy-blog/detail-jak-jsme-byli-v-kolumbii-ii-antioquia-20/
III: https://www.nordbeans.cz/kavovy-blog/detail-jak-jsme-byli-v-kolumbii-iii-antioquia-fotogalerie-22/

DEER'SPRESSO – EL COROZAL

Farmář: Delfin Carvajal
Zpracování: Anarobní Natural
Nadm. výška: 1500 m n.m.
Odrůda: Caturra, Castillo
Farma: Finca El Corozal
Lokalita: Garzón
Region: Huila
Partner: The Coffee Quest

Pro naše DEER'SPRESSO vždy vybíráme sladké kávy s mohutným tělem a výrazným aromatem. I proto se do jelena nejvíce hodí naturální nebo anaerobně zpracované kávy. Letos na jaře jsme vybrali lot odrůd Caturra a Castillo od Delfina Carvajala z Kolumbie. Delfin řídí rodinnou farmu El Corozal v regionu Huila. Stejně jako ostatní producenti čelí výzvám kávového průmyslu. I proto úzce spolupracuje s našimi partnery z The Coffee Quest, kteří mu pomáhají se zvyšováním kvality produkce a zpracování. Díky této spolupráci si můžeme letos v létě užívat parádní espresso s bohatým tělem a příjemnou chutí maracuji, mléčné čokolády a višní.

FILTR Cocondo Natural

Farmář: Luis Emilio Vélez
Zpracování: Natural
Nadm. výška: 1650 m n.m.
Odrůda: Caturra, Colombia
Farma: Cocondo Orgánico
Lokalita: Titiribí
Region: Antioquia
Partner: The Coffee Quest

S Luisem už se známe pořádnou řádku let. Poznali jsme se před lety ještě před založením Nordbeans na večeři u společných přátel v Kolumbii. Luis nás hned pozval na svou farmu, která nás v té době zcela ohromila. Cocondo bylo první organickou farmou v regionu Antioquia. Dodnes patří k nejkrásnějším místům, které jsme na kávovém atlase navštívili. První káva, kterou jsme uvedli do nabídky pocházela právě z Coconda. Luisovu farmu ale před třemi lety zničila velká bouře. Kvůli tomu byla jeho káva dostupná jen ve velmi omezeném objemu – proto jsme mu za ni v posledních sezonách nabízeli prémiovou cenu. I díky tomu můžeme letos s radostí říct, že Cocondo Natural je zpátky tak, jak ho máme rádi – odvážné, s bohatým aromatem a jasnými tóny jahod, sladkých hroznů a vanilky.

Social links