video here

ZÁPISKY Z KÁVOVÉ CESTY: KEŇA 2023

12. března 2023

Kolik keňské kávy je moc kávy? Ani po několikáté cestě jsme nenašli odpověď — Keňa prostě vždycky stojí za to a její kávy dvojnásob! Přečtěte si o zážitcích našeho pražiče Radka z cesty do Afriky.


Náš pražič Radek Kolombo se na konci února s jasným cílem vypravil do Keni. Keňské kávy patří k těm nejoblíbenějším, díky čemuž je o ně samozřejmě také obrovský zájem. Proto ke konci sklizně lítáme přímo za našimi partnery do laboratoří Kenyacof, abychom z čerstvých vzorků vybrali to nejlepší ještě na místě. Díky tomu se nám daří získávat kávy, které by jinak třeba ani nepřijely do Evropy. Nyní už máme jistotu, že naše keňská sezona bude stát opět za to. 



Krom ochutnávání kávy se ale Ráďa věnoval i cestování a poznávání farmářů, což je na celé cestě vždy to nejzábavnější. Tyto příběhy bychom s vámi dnes chtěli sdílet. 

První den

Hned po příletu Ráďu zavezli do laboratoří Kenyacof v Nairobi, kde se shromažďují, praží a ochutnávají vzorky od všech farmářů, se kterými společnost spolupracuje. Už na prvním stole ale bylo jasné, že letos je něco jinak. V Keni zažívají rekordně suchou sezonu, která se plně odráží na kvalitě sklizně. Celá sklizeň je posunutá, takže některé ze vzorků, které jsme chtěli ochutnat, do Kenyacof ještě nestihly ani dorazit.    

Proto hned po obědě celá výprava přejela do Kahawa Bora Millers. Tento závod taktéž spadá pod Kenyacof, ale svou polohou je blíže pěstitelským regionům, odkud pochází naše nejoblíbenější kávy. Cupping v Kahawa Bora Millers už tedy stál za to a na stolech se začaly objevovat první vlaštovky naší letošní nabídky.

V každém ze závodů Ráďa ochutnal přes 80 vzorků, což je vhledem k únavě z cesty, horku a nadmořské výšce vždy obdivuhodný výkon. Následoval tedy opravdu zasloužený odpočinek.

Druhý den

Celá skupina ráno odpočatá a plná sil vyrazila na farmy a do promývacích stanic. První farma, kterou navštívili byla Docha Estate, kterou si Ráďa pamatuje už z loňské cesty. Jednalo se tedy o milé setkání. Farmář Danson Wanyutu Karugondo zde hospodaří spolu se svými bratry. Všichni na farmě vyrostli a mají k ní opravdu pevné pouto. Také se ale těší na zasloužený důchod. Postupně tak připravují Dansonova syna na převzetí rodinné farmy. Mladík je nadšený do nových možností, které výběrová káva nabízí. Zajímají ho různé odrůdy i moderní zpracování. Tak jsme zvědaví, jestli naše první naturální Geisha z Keni bude pocházet právě z Docha Estate. 

Následně je čekala ještě Yadini Estate. Zde se nachází headquarters Kenyacof pro celý region. Na Radka zde čekalo další milé setkání – agronom Samuel, se kterým se minulý rok zkamarádili. Ráďa dostál svému slibu a dovezl Samuelovi na ochutnání Plzeň. Prý to máme dobré, ale moc silné. Odpoledne Radka čekalo další kolo cuppingů v Kenyacof, kde čekala nová várka vzorků k přechutnání. 

Třetí den

Třetí den byl zaměřený výhradně na návštěvy farmářů v regionu Kirinyaga. První na pořadu dne byla Juliana Estate. Pěstují zde pouze odrůdy SL28 a SL34. Ačkoliv jiní farmáři říkají, že jsou odrůdy náchylné na choroby a škůdce, na Juliana Est. věří, že stačí kávovníkům dát dostatek živin a péče. Ukazovali nám, jakým způsobem mulčují, aby kávovníkům zajistili maximum živin a hlavně vody. Na celé farmě bylo letošní sucho opravdu znát, ale i přesto je o kávovníky postaráno. Zajímavé bylo také vyprávění o práci s roubováním. Všechny kávovníky odrůd SL roubují na kořeny odrůdy Ruiru, které jsou pevnější a odolnější. Některé nové kávovníky tak rostou na kořenech z padesátých let minulého století. 

Další farmou byla Kabumbu, kam se Ráďa opět po roce vracel. Největší rozdíl Ráďa zaznamenal na psím osazenstvu. Ze štěňat, které minulý rok mazlil, zbyl na farmě pouze jeden pejsek, kterého má farmář Joseph Mugo Karaba neustále při sobě. Joseph je opravdu aktivní, čemuž odpovídá i jeho farma. Kromě kávy se věnuje i pěstování čaje, který je pro Keňu podobně významný. Také ale pěstuje banány, makadamové ořechy, manga a zelí mezi kávovníky. To všechno pro sebe, pracovníky a návštěvníky farmy. Navíc je to jediný farmář, u kterého Ráďa viděl obrovský zájem o vlastní kávu. Dokoknce si ji přímo na farmě praží a připravuje. Ráďovi se podařilo dovézt vzorek na cupping na Baristovi roku a bylo to skvělé zpestření. 

Joseph plánuje nákup větší loupačky, aby svou Estate mohl proměnit v kooperativu s ostatními farmáři z vesnice, kteří by u něj kávu zpracovávali. Také připravuje ubytování přímo na farmě, protože se mu moc líbí myšlenka agroturismu. 

Poslední zastávkou byla Faith Estate, kde Ráďa poznal další agronomku z Kenyacofu. Primárně se věnuje výzkumu roubování, které je pro místní farmáře nesmírně důležité. Hned si padli do noty, protože se mezi farmami proháněla na motorce. Ráďa se s ní dohodl, že jí po evropském týmu Sucafiny pošle nějaké vybavení. 

Večer Ráďa zakončil povídáním se Samuelem, který mu prozradil spoustu zajímavostí hlavně o letošní sklizni. Kvůli suchu se určitě můžeme letos i do budoucna těšit na nárůst naturálních káv z Keni. V některých vesnicích není dost vody ani na zabezpečení základních potřeb, natož zpracování kávy. Zároveň vyprávěl o iniciativě Kenyacof zajistit dlouhodobou udržitelnost produkce jejich farmářů. Historicky byla Keňa vyhlášená úžíváním chemických hnojiv, pesticidů a herbicidů. Kenyacof buduje tréninková střediska, ve kterých farmáře učí, jakým způsobem tyto látky ovlivní jejich produkci. Proto je zároveň učí, jak si vyrábět vlastní hnojiva, obsahující látky, které jejich kávovníky opravdu potřebují.

Možná nejzajímavější věc je dvojí kvetení kávovníků. Vlivem klimatu už před lety začaly kávovníky po sklizni znovu vykvétat a docházelo tak k druhé sklizni ve velmi omezeném objemu. Tento objem i kvalita ale každým rokem roste a je možné, že v blízké době budeme keňskou kávu nakupovat dvakrát ročně.

ČTVRTÝ DEN

Další den pokračovali ve své výpravě regionem Kirinyaga. První zastávkou byla základna kooperativy Kiama farmers. Ráďu zde nejvíce zaujalo vytyčení smyslu, vizí a pravidel pro všechny členy na stěně u vchodu. Kooperativa spravuje například slavnou promývací stanici Ichuga, odkud jsme v minulých sezonách také nakupovali kávu. Ichuga patří k největším a nejmodernějších závodů, které Ráďa navštívil. V příštím roce by například chtěli celý závod převést na solární pohon. Závod vybudoval v 80. letech stát kvůli objemovému zpracování kávy. Dnes se zde zpracovává pouze čtvrtina zamýšlené kapacita. Rozdíl v kvalitě je však nesrovnatelný, díky čemuž se provoz stanice vyplatí i při nízkém vytížení. 

Farma u závodu Ichuga slouží k tréninku farmářů z kooperativy – Kenyacof zde pořádá zmiňované workshopy na výrobu organických hnojiv.

Z Ichugy Ráďa pokračoval do závodu Wahandura. Zde Kenyacof provozuje obrovskou školku kávovníků. Aktuálně zde bylo vysázeno na 60 000 malých kávovníků odrůdy Ruiru. Ty následně míří za cenu nákladů k farmářům, kterým odpadá starost s nákupem sazenic, a hlavně ranou fází jejich zasazení. Často se totiž stávalo, že farmářům někdo prodal sazenice špatné kvality nebo zcela odlišné odrůdy. Jedná se o další z benefitů, který spolupráce s Kenyacof nabízí především pro malé farmáře, kteří hospodaří na svých Estates.

Holky z Wahundury si našeho Ráďu okamžitě zamilovaly (není se čemu divit) a málem nám ho ani nevrátily.

Poslední zastávkou dne byla návštěva Samuelova kamaráda, kde proběhla degustace Muratiny. Muratina je tradiční alkoholický nápoj, který se skládá z cukrové třtiny a medu, rozkvašených ovocem muratina, které obsahuje plno kvasnic. Každý farmář má svou a tradičně dochází při slavnostních příležitostech k obřadnímu vzájemnému přechutnávání. Takové události se zúčastnil i Ráda a o té doby přemýšlí, jak dostat muratinu do Česka, protože to je prý takový zážitek, že se o něj musí podělit se zbytkem z nás.

POSLEDNÍ DEN

Pátek byl pro Ráďu den D. Čekalo ho poslední kolo cuppingů v laboratořích Kenyacof. Na stole měl své favority z předchozích cuppingů z celého týdne, které si ještě ráno nechal přepražit podle svých představ.

Z výsledku byl nadšený. Ačkoliv letos trochu pokulhávají kávy jakosti AB (mix hodně různých velikostí zrn), tak kávy AA a PB jsou slovy Rádi „ v topu“. Můžete se těšit na skvělé, sladké kávy na espresso i opravdu šťavnaté Peaberries na filtr a třešničkou na dortu bude náš historicky první natural z Keni. Všechny kávy Ráďa dovezl zpátky do Česka, aby je mohl představit v rámci našeho programu na Baristovi roku.

Cuppingu se pochopitelně zúčastnil i zbytek z nás a musíme říct, že už netrpělivě vyhlížíme nákladní loď z Mombasy, protože takhle nabitou keňskou sezonu jsme dlouho neměli!

 

Social links