video here

Origin trip: Keňa

22. únor 2017

Na konci února 2017 jsme pro vás vybírali kávy z čerství sklizně v Keni - v cuppingových laboratořích v Nairobi i přímo na farmách v Thice a Nyeri. Svoje zážitky jsme zaznamenali do tohoto blogu.


V Keni je čerstvě po sklizni, v pražírně (i když je ze severu :-) proto nastal čas začít myslet na léto. Abychom pro vás našli ty nejlepší kávy, vypravili jsme se přímo na místo. V Keni jsme strávili celý týden mezi 20. - 24. únorem a svoje zážitky jsme chronologicky sepsali tady na blogu.

Neděle, 19. 2. 2017

Do Keni jsme přiletěli o den dřív, abychom se stihli po nočním letu aklimatizovat. V neděli jsme ale i tak v polospánku vyrazili na safari do Nairobi National parku - z města je to konec konců blíž než z Liberce do Jizerek :-). Zážitek to byl super a stihli jsme udělat i pár fotek s kávou, najdete je níže. #ZnamSvouKavu

Pondělí, 20. 2. 2017

První dva dny cuppujeme v laboratořích Dormans coffee - domě, ve kterém se od roku 1950 upražilo a ochutnalo více než 3 000 000 vzorků kávy. Letošek je navíc posledním rokem, než dojde k přestěhování laboratoře. O to víc se snažíme nasát nezaměnitelnou atmosféru místa.

Provoz v laboratoři má každopádně svá ustálená pravidla. Zatímco roastmaster praží šest vzorků najednou, další zaměstnanci laboratoře připravují další a další cuppingy - jen za pondělí jsme ochutnali více než 100 vzorků. Někdy se jich sešlo až 30 najednou...ostatně, vzorky v plechových krabičkách, které můžete vidět na fotkách, nejsou vzorky z celé sklizně, ale jen ty za poslední týden...

Během dneška jsme spolu s cuppery z dalších evropských a amerických pražíren vytřídili kávy, které nám na stolech chutnaly nejvíce. Zítra je budeme přechutnávat. Sklizeň jinak podle zaměstnanců laboratoře vypadá dobře, bude kvůli suchu sice o 30 - 40 % menší než vloni, ale to je dáno tím, že právě v loni byla opravdu velká. Na kvalitu ale  počasí vliv nemá, jen se kávy musí citlivěji sušit...

Úterý, 21. 2. 2017

Také v úterý na nás čekala pořádná porce vzorků v Dormans. Oproti pondělku byla v laboratoři trochu uvolněnější atmosféra, na cupping jsme tak měli více času a klidu. Proto jsme využili času také pro návštěvu kávové burzy v Nairobi. Burza se v sezóně koná každý týden, projde jí zhruba 60 % veškeré kávy z celé Keni. O aukční loty zde soupeří více než 30 registrovaných obchodníků, nakupujících všechny jakosti počínaje TT přes C, až k AB, PB a AA - ty nejlepší loty přicházejí na řadu až po 4 hodině odpoledne. Aukční systém je „plně elektronický“ - přihazování spočívá v opakovaném tisknutí příslušného knoflíku až do té chvíle, než je lot prodán (získává ho poslední přihazující...).

O 2 patra výš jsou pak uskladněny všechny loty obchodované v daném týdnu. Bylo to opravdu enormní množství kávy, přitom vždy pečlivě popsané a zatříděné. Přestože je keňský svět kávy neuvěřitelně komplexní, přehled všech zúčastněných doslova o „každém lotu v Keni“ v nás zanechala opravdu silný dojem.

Odpoledne jsme se pak vrátili ke vzorkům z rána. Za dva a necelých 200 vzorků nám na stole zůstalo to nejlepší...Večer jsme se pak přesunuli do jiné části Nairobi, po zbytek týdne budeme cuppovat v Kenyacoff - nejspíš i některé ze vzorků vydražených právě včera na burze... 

Středa, 22. 2. 2017

Ve středu jsme se přesunuli do laboratoří Kenyacof. Čekala tu na nás uvolněnější atmosféra (nebyl tu takový nával...) modernější laboratoř a nepřekvapivě velká spousta vzorků. Také sem se sbíhají kávy z celé Keni, jak aukční vzorky (další aukce se koná už příští týden), tak tzv. stock lots, tedy kávy, které jsou k dispozici na místě. Specialitou Kenyacof je ale spolupráce s menšími pěstiteli z tzv. estates, kteří nejsou součástí tradičních kooperativ (z loňska si určitě vzpomenete na kávy Kahuro AA a Mutwewathi AB, obě pocházely z jedné kooperativy - New Gikaru). Dohromady jsme ochutnali opět více než 80 vzorků - ty aukční nevypadaly úplně zajímavě, tak jsme je tentokrát pravda trochu proběhli :-). Zítra se také konečně chystáme vyrazit na venkov za pěstiteli. A když to jen trochu půjde a konektivita dovolí, připojíme se odpoledne live na facebooku nebo instagramu...

Čtvrtek, 23. 2.; Pátek 24. 2. 2017

Čtvrtek a pátek jsme strávili v terénu, tak jsme se k dopsání blogu dostali až nyní. Výprava na venkov byla dlouho očekávanou součástí naší cesty - hlavně poté, co nám někdo prozradil, že Nairobi je více než 1800 m.n.m., jsme konečně pochopili, že naše únava nepramení jen z intenzivního ochutnávání vzorků - na posledním cuppingu ve čtvrtek dopoledne někteří z nás prostě odpadli.

Cesta na farmy tak paradoxně vedla z kopce :-). Ve čtvrtek jsme vyrazili do oblasti Thika, která se nachází zhruba 2 hodiny cesty od Nairobi. Tam nás čekal pěstitel John, z jehož farmy se nám podařilo dokonce odvysílat docela dlouhý livestream (3G není v Keni na venkově žádný problém...). Farma se nachází v tzv. „čajovém pásmu“- zatímco kávovníky se pěstují zhruba od 1300 do 1800 m.n.m. (níž nemá sklizeň potřebnou kvalitu, výše je moc velká zima), čaje rostou až od 1700 m.n.m. Pěstování čaje umožňuje pěstitelům rozložit příjmy v čase (o tom zase někdy jindy...), John nás tedy paradoxně přivítal s balíčkem čaje v ruce. Pak už jsme se ale věnovali kávě.

John nám spolu se svým synovcem, který se stará agronomickou stránku věci, ukázal svoje zdravé a silné kávovníky (některé až 40 let staré, udržované ve formě prořezáváním), africké postele, loupačku a další infrastrukturu - John totiž není členem kooperativy, ale produkuje vlastní „estate cofee“ - v Keni se v tuto chvíli stále jedná o něco mimořádného...

V pátek jsme se vypravili ještě o 2 hodiny dále - cesta nás zavedla do proslaveného regionu Nyeri. Průvodcem nám byl agronom Wyclef, který ho zná doslova jak své boty - za svoji kariéru pracoval s více než 50 kooperativami a jednotlivými pěstiteli. Po cestě nám pak celou dobu ukazoval, kde ještě nedávno byly kávové farmy nebo kde sídlí nejznámější kooperativy (které možná znáte z vlastních průzkumů keňské kávy taky)...tamější farmy byly charakteristické trochu jiným způsobem údržby kávovníků (některé rostly až nad hlavu...) a opět relativně vysokou nadmořskou výškou. Zaujalo nás také, jak opravdu každý kávovník na farmě byl 2 týdny po konci sklizně pečlivě okopaný a pohnojený...to nám potvrdilo, že kvalita keňských káv stojí kromě unikátních klimatických podmínek také na masarykovské „drobné práci každodenní“.Po cestě zpátky jsme ještě zastavili na benzínce za hlavním pěstitelem/manažerem velmi zajímavého projektu „Slopes of 8“ - zcela nepřekvapivě nás ten veselý chlapík přesvědčoval hlavně o tom, ať příští rok vyrazíme raději na jeho farmu...

...a tím se naše cesta nachýlila ke konci. Cesta káv, které jsme pro vás vybrali, ale teprve začíná v přístavu v Mombasse. Do vašich šálků by měly kávy dorazit na přelomu května a června. Do té doby vás budeme o jejich cestě ještě určitě informovat. 

Social links