video here

Mise Cocondo natural

9. května 2016

Minulý týden jsme do prodeje uvedli kávu, na kterou jsme opravdu pyšní. Dnešním blogem se s vámi chceme podělit o podrobnosti tohoto unikátního příběhu.


Cocondo natural. Jedinečná káva, na kterou jsme opravdu pyšní. Její příběh se začal psát už vloni na jaře. Právě tehdy jsme navštívili tuto farmu hospodařící podle zásad organického zemědělství, která se rozprostírá v horách nad údolím řeky Cauca kolem městečka Titiribí.

Způsob hospodaření na farmě nás také nadchl, je totiž úplně nezávislá na svém okolí. Její majitel Luis Emilio Velez je velký sympaťák a hned jsme si padli do oka. O pořízení první kávy jsme se rozhodli ještě v Kolumbii a domluvili jsme se, že se rozhodně nevidíme naposled.

Střih. Na pozdzim 2015 se u nás začal Mlejnis připravovat na soutěž Barista roku. Když jsme přemýšleli o nejlepší kávě pro něj, hned jsme si na Luise Emilia vzpomněli. A napadlo nás něco trochu divokého - co kdybychom ho požádali, aby část probíhající sklizně zpracoval pro Kolumbii úplně netypickou metodou natural? (snad 99,9% kolumbijských káv se zpracovává tradiční promytou metodou). Všichni na fince Cocondo hospodaří s vodou velmi šetrně a pro sušení používají variaci na moderní africké postele, s vybavením by tedy problém nebyl. Cíl mise: být první a jediná pražírna na světě, která má takovou kávu k dispozici. 

Moc nás potěšilo, že Louis a jeho tým na naši žádost kývli. Do příběhu se zapojil i náš kamarád Ronald, který slíbil, že bude při celém procesu na místě k dispozici a farmářům s ním poradí, když bude potřeba. Jeho pomoc se ukázala jako nedocenitelná ve chvíli, kdy přišlo na závěrečné třídění usušených třešní. Při vylupování ze slupek (milling) se ukázalo, že ne všechna zrnka jsou správně usušená a jsou tedy defektní - právě Ronald tento problém včas a správně identifikoval. 

Řešení našlo 6 párů nekonečně šikovných rukou, které celý výběr ze sklizně (mikrolot) ručně zrnko po zrnku vytřídilo. Zbylo jí tak opravdu omezené množství, které stálo opravdu za to a první testovací roasty z Kolumbie nám to potvrdily.

Pak už všechno běželo jako na drátkách - káva se zabalila do plastových (grain-pro) a jutových pytlů, přes oceán hurá do Evropy, z přístavu do pražírny....a právě teď z pražírny až k vám. 

Asi jste si všimli, že na soutěž se všechno stihnout nepodařilo. Přesto jsme si s radostí mohli říct: mise splněna! Teď už jsme jen moc zvědaví, jak bude káva chutnat vám. My jsme z ní opravdu nadšení od chvíle, kdy jsme ji poprvé ochutnali na Amsterdam Coffee Festivalu. Je to úplně čerstvá a skvěle pitelná káva.

 Dejte nám vědět!

#ZnamSvouKavu

Social links