video here

Kávová zrna třikrát jinak

21. září 2015

Samozřejmě, že zrna musí v kávových třešních nejprve uzrát, než se následně sklidí a zpracovávají. A zpracování je téma, které vám přiblížíme v dnešním článku našeho blogu. Metody jsou v základu tři.


Promytá káva

Plody se sklidí z kávovníků a putují do protíracího stroje, který za pomoci proudu vody a samotného pohybu třešní odstraní z plodů slupku. Zrna zůstanou obalena musiláží – lepkavou dužinou kávového plodu. Musiláž se ihned odstraní v „demucilageru“ a čistá zrna se pak suší na slunci na vyvýšeních „slunečních postelích“ nebo v interiéru na betonové zemi. Zrna se v pravidelných intervalech prohrabují a převracejí a po jejich usušení se balí do jutových pytlů.

Honey metoda

Ihned na úvod k této metodě, nemá nic společného se včelami ani jejich produkty. Název vznikl z podoby lepkavé musiláže s medem. Honey se někdy označuje za semi-washed, čili polopromytý způsob úpravy. Plody taktéž začnou svou cestu v protíracím stroji, kde ztratí svou červenou slupku, ale musiláž na zrnech zůstává. Jinak sušení probíhá stejně, jako u způsobu výše. Musiláž několik dní fermentuje při sušení vznikající kávu a podle doby, po kterou musiláž na zrna působí se do pražíren dostávají tři varianty honey: žlutá, červená, černá. Po usušení probíhá ještě jedno kolo v protíracím stroji.

Natural metoda

Zrna se rovnou suší v třešních, ve svém původním obalu a po dokončení procesu jsou většinou strojově vyloupána ze zbytků bývalého plodu. Jedná se o nejlevnější a nejjednodušší variantu zpracování. Na druhou stranu je nutné dobře ohlídat proces sušení, protože je ze všech metod nejvíce náchylný ke kazovosti. 

 

 

Social links