video here

Jak jsme byli v Kolumbii II - Antioquia

14. září 2015

Druhý díl našeho kávového cestopisu se zastavuje v regionu Antioquia, kde se pěstuje řada zajímavých káv. My se vypravili na organickou farmu Cocondo, kterou nás provedl její správce Jorge.


V minulém blogu jsme se vypsali z toho, co nás vůbec přimělo do Kolumbie vyrazit a jaké byly naše první dojmy. Tentokrát se chceme podělit o zážitky z regionu Antioquia, který patří mezi nejdůležitější pěstitelské oblasti v zemi. Nachází na severozápadě země, jeho hlavním městem je Medellín. Kromě něj jsme se pohybovali hlavně v oblasti mikroregionu Titribí.

Právě tam jsme navštívili Luise Emilia na jeho farmě Cocondo. Poprvé jsme se s ním setkali na večeři u našich společných přátel. Zaujalo nás jeho vyprávění o farmě a o práci, kterou vynaložil, aby se mohl stát jediným producentem organické kávy v tomto regionu. Hned nás přesvědčil o tom, kam máme vyrazit.

Farmu Cocondo jsme se vydali hledat do pohoří And. Bloudili jsme malými horskými vesničkami, cestu nám museli ukázat usměvaví vesničané. Nakonec jsme se setkali s Jorgem, který má farmu na starosti. Jorge byl typický sedmdesátiletý mladík, který se ve strmých kopcích pohyboval s neskutečnou lehkostí a svoji mačetu za opaskem sundával jen v případě, když relaxoval na své terase a pozoroval v dáli krásné hory a protékající řeku Cauca v nížině. Jeho přítomnost nám v horku dodávala energii, byl nadšený životem na farmě a s hrdostí se vychloubal, že  svět chodí za ním a on nikam nemusí.

Na farmě jsme se pohybovali mezi 1450 až 1700 m.n.m, většinou v lesním prostředí v kombinaci s platany a ovocnými stromy. Na horním okraji farmy se nacházel pramen vody, který ji celou zavlažuje. Potok pak dále protéká do níže položených farem. Líbilo se nám, jakým způsobem si farmáři vodu navzájem nechávali protékat a neplýtvali s ní na úkor druhých. Také se nám líbil systém přibližování nasbíraných třešní, které se vysypou do trubek, které vedou až dolů do zázemí – samy se tak kutálejí až do sběrného místa. 

Určitě už také víte, že organickou kávu Cocondo jsme od Luise Emilia zakoupili a čerstvě praženou ji nabízíme. Sledujeme ale i další kávy z Antioquie - hodně si slibujeme od výsledků programu guvernéra Sergia Fajarda, který se zaměřil na vylepšení kvality sklizní místních farmářů. Můžete se spolehnout, že o Antioquii od nás ještě uslyšíte. #ZnamSvouKavu

 

 

 

Social links