Původ naší kávy

Na původu naší kávy si zakládáme. Pochází ze všech koutů světa, kde se výběrová káva pěstuje ve vysokých nadmořských výškách. Každá je originál a něčím výjimečná.

Z farmy až do šálku

Kávové zrnko urazí poměrně dlouhou cestu. Naším cílem je dopravit vybranou kávu co nejčerstvější až k vám do šálku, abyste ji mohli ochutnat. Rádi vás celým procesem provedeme a pomůžeme vám výběrovou kávu lépe poznat.

mapa Kolumbie

Kolumbie

Kolumbie má více než 1 milion kilometrů čtverečních a patří mezi biologicky nejrozmanitější země na světě.

Káva se v Kolumbii poprvé objevila již v první polovině 18. století, kdy se o ni ve svých zápiscích zmínil misionář José Gumilla. Po Brazílii a Vietnamu je dnes země třetím největším producentem kávy vůbec.

Většina sklizně se vypěstuje na tzv. „kávové ose“ (Eje Cafetero) v regionech Caldas, Qundío a Risaralda. Výběrová kolumbijská káva často pochází z oblasti Huila. V poslední době se ale začínají objevovat skvělé kávy i z jiných míst – například z regionu Antioquia. Ke zlepšení kvality tamějších sklizní přispěl i unikátní program guvernéra Sergia Fajarada.  

 Exótico, El Divisio, Cocondo, LYNX'SPRESSO

Promytá káva od farmářů sdružených do Grupo Cafeteros Exótico de Altura v regionu Antioquia je momentálně součástí espressa Horizont. Zároveň ji v single origin variantě nabízíme jako skvělou alternativu (nejen) pro batch brew.

Ve stejném regionu dlouhodobě spolupracujeme s farmou Cocondo, která díky úsilí svého majitele Louise Emilia hospodaří jako jediná v celém regionu čistě organicky a je nezávislá na svém okolí. Aktuálně nabízíme promytý lot Cocondo Organico washed na filtr a Lynx'spresso. Z poslední sklizně z Coconda jsme měli promytý i unikátní natural lot, máme odtud i cascaru. 

V roce 2017 jsme představili opravdu raritní pecku z regionu Huila - odrůdu pink bourbon z farmy El Diviso.

mapa Rwandy

Rwanda

Rwanda se nachází v oblasti Velkých afrických jezer jen několik stupňů zemské délky pod linkou rovníku. Její plocha zabírá pouze třetinu rozlohy České republiky při podobném počtu obyvatel, jaký má naše země. Nejnižší bod Rwandy se přitom nachází v nadmořské výšce 950m, výšková dominanta pak ční do výše 4.500 metrů nad mořskou hladinu. Na zbytku plochy se rozkládá suchá savana, kterou každoročně probouzí k životu dvě období dešťů.

Kávu rwandskému zemědělství poprvé představili němečtí misionáři až kolem roku 1900. Již v roce 1930 byl kávovník rozšířen po celém území a nyní tvoří majoritní podíl na příjmech ze zemědělské činnosti - kávu zde zpracovává přes 500.000 malých farem či pěstitelů, většina zrn je sbírána i tříděna ručně,  zpracovávají se (téměř) výhradně promytou metodou. Pěstování a zpracování kávy tak dnes výrazně přispívá k ekonomickému rozvoji země s pohnutou novodobou historií.

Mahembe #76

Naši první kávu ze Rwandy sklidili pěstitelé, kteří své třešně doručují do zpracovatelského závodu Mahembe, patřícího Justinovi Musabyiama. Ten svoji farmu rozšířil o zpracovatelskou stanici, která zvláště dbá na vytřídění nejkvalitnějších zrn prostřednictvím vícestupňové ruční selekce. Po zpracování a fermentaci se káva suší na afrických postelích až 21 dní. V průběhu sušení se využívá zasťiňování při příliš silném slunci, dešti nebo dalších rozmarech počasí.

mapa Keňi

Keňa

Keňa spolu s Etiopií jsou považovány za prapůvodní oblasti, kde rostl divoký kávovník. Ke kultivaci zde došlo vlivem arabské kultury již v 15. století. 

O rozmach kávového průmyslu se ale po roce 1900 postarali zejména francouzští misionáři. Kávová zrna z Keni patří mezi nejoblíbenější pro svou rozmanitou chuť, často ovocnou, lehce nakyslou a s nepřekonatelnou vůní.

V Keni se také tradičně klade velký důraz na třídění zrn (AA, AB, PB).

Mutwewathi ab

Naše káva Mutwewathi AB byla vypěstována ve slavné oblasti Nyeri.

Zpracována byla ve stejnojmenném závodě, který je součástí New Gikaru Cooperative Society. Závod Mutwewathi  zpracovává zralé kávové třešně od 3800 aktivních členů a patří tak k největším závodům v rámci kooperativy. Jejich káva nese klasické ovconé tóny keňských káv - zkrátka letní Keňa, jak má být. 

mapa Salvádoru

El Salvador

El Salvador je nejmenší a nejhustěji zalidněná země ve Střední Americe a má čtyřikrát menší rozlohu než Česká republika. 

Pěstování kávovníku arabica tu má tradici už od první poloviny 19. století. Brzy poté se káva stala významnou vývozní komoditou, kterou setrvává dodnes.

Většina z 20 000 kávových farem se nachází v provinciích Santa Ana, Ahuachapán, Sonsonate a La Libertad. Pěstování a zpracování kávy přímo zaměstnává asi 135 000 lidí, tedy celou čtvrtinu všech zemědělců. Jejich společným nepřítelem je především kávová rez („La Roya“), která ničí rostliny a úrodu. Výběrové arabiky se pěstují v horách od 1300 m n. m. a výše, nejčastěji ve stínu a na úrodné vulkanické půdě.

 La Divina PROVIDENCIA

Naším partnerem pro kávy z El Salvadoru je Rodolfo Ruffatti Batlle. Chlapík, který půlku roku tráví pěstováním a zpracováním kávy na farmách a ve zpracovatelských závodech a druhou půlku jejich prodejem v Evropě. 

Nejnovějším přírůstkem je káva přímo od kráteru sopky Santa Ana - La Divina Providencia. 

Nabízíme také kávu z farmy rodiny Ruffatti Batlle Finca El Salvador. Rodina se pravidelně účastní soutěží Cup of Excellence, velmi dobře si vede i ve zpracování kávy po sklizni - náš mikrolot byl zpracovaný metodou natural. 

Espresso Lynx'spresso zase tvoří káva ze stjné fincy, jen zpracovaná metodou polopromytou.

mapa Brazílie

Brazílie

Brazílie je největší zemí Jižní Ameriky a svou rozlohou 8,5 milionů kilometrů čtverečních je pátým nejrozlehlejším státem na Zemi. Rozprostírá se od tropického až po mírný klimatický pás.

Kávovník poprvé dorazil do Brazílie v 18. století a pěstoval se na místních „fazendas“ (farmách). Od roku 1850 si pak drží Brazílie dominantní postavení ve světové produkci kávových třešní. Okolo roku 1920 dokonce brazilská káva zásobovala světový trh na 80 %. Brazílie i dnes vévodí světové produkci kávy. Na jejích plantážích vyroste 2,6 milionů tun kávových bobů ročně, což je třetina světové produkce.

MANTIQUERIA MINAIS

Polopromytá káva odrůdy žluté Catuaí z horské oblasti Matniqueria je momentálně součástí espressa Horizont.

V minulosti jsme pracovali s brazilskou kávou Ipanema Pulped. Ta pocházela z oblasti Sul de Minas Gerais, kde se pěstuje většina brazilských arabik.

mapa Tanzánie

Tanzánie

Tanzánie patří mezi větší africké státy a může se pyšnit nejvyšší horou Afriky, Kilimanjarem.

Do Tanzánie přinesli znalosti o pěstování a zpracování kávy křesťanští misionáři v roce 1898. Stalo se tak v regionu Kilimanjaro, odkud se produkce rozšířila do dalších oblastí. Vzápětí (1900) vznikla Tanzánská kávová rada (Tanzania Coffee Board), která dodnes dohlíží na celkovou produkci. Dnes je káva v tanzánském zemědělství důležitou zemědělskou plodinou a tvoří zásadní část domácí ekonomiky. Tanzánie vyprodukuje ročně 55 000 tun kávových zrn.

Hlavní oblastí, která produkuje tanzánskou arabicu, zůstává dodnes region Kilimanjaro.

tweega AA

Naposledy jsme pracovali s kávou Tweega AA, která byla vypěstována několika malými pěstiteli v regionu Mbeya. Jak je v oblasti typické, sušila se na slunci na vyvýšených afrických postelích, a to až po dobu 21 dní.

Social links