video here

French press

94 °C
4:00 MIN

Snadná alternativa pro začátečníky, kteří si chtějí pochutnat na dobré kávě i bez kávovaru.


French press pomůže uspokojit chuť po „velké černé kávě.  Zároveň se s ním dá velmi snadno dosáhnout správné přípravy a oddělení vylouhovaných zrn. Bez problému jej zvládnou připravit i začátečníci.

Jak se tedy french press připravuje?

Pro domácí přípravu vždy doporučujeme čerstvě natočenou (ideálně přefiltrovanou) vodu a poměr kávy ku vodě 1:17 (60g na litr, 6g na deci). Pro výslednou chuť nápoje je nejlepší čerstvě upražená a čerstvě namletá káva.

  • french press je ideální připravit pro více kávomilců najednou, například ze 24g kávy
  • nejlepší je mít nádobu s co nejjemnějším sítkem, kterým projde minimální množství sedliny 
  • káva je mletá nahrubo (štěrk)
  • poté se zalije vodou a nechá se louhovat 4 minuty
  • po uplynutí požadované doby se jemně stlačí píst, předtím je ještě možné opatrně prolomit krustu 
  • po stlačení se káva ihned přelije do šálků nebo jiné nádoby
  • drobné zakalení nápoje není na závadu, i tak je skvělý

Social links