video here

Chemex

94 °C
4:00 MIN

Designový filtr se blíží téměř k laboratornímu přístupu přípravy. Káva je shora zalévaná a výsledkem je jiskrná barva a plná chuť.


Chemex je designový kousek z borosilikátového skla a dostal se až do sbírek newyorského Muzea moderního umění.

Kávy z chemexu mají výrazně jiskrnou barvu a nabízejí nezaměnitelnou plnost chuti při zachování všech jemných nuancí filtrované výběrové kávy. Filtr z papíru s příměsí bavlny leccos odpustí, ale i tak vám doporučujeme si vše vyzkoušet na našem kurzu alternativních metod.

Jak se tedy Chemex připravuje?

Pro domácí přípravu vždy doporučujeme čerstvě natočenou (ideálně přefiltrovanou) vodu a poměr kávy ku vodě 1:17 (60g na litr, 6g na deci). Pro výslednou chuť nápoje je nejlepší čerstvě upražená a čerstvě namletá káva.

  • chemex je ideální připravovat pro více kávomilců najednou, například ze 24g kávy
  • káva je mletá na jemnost písku 
  • papírový filtr se umisťuje třemi vrstvami směrem k řečišti, je nutné ho důkladně propláchnout
  • prvním zalitím se káva jen navlhčí a nechá se asi 45 sekund předpařit
  • pak už se zalévá pomalými krouživými pohyby tak, aby celková doba louhování nepřekročila 4 minuty
  • odměnou pro baristu je nápoj provzdušnit a přičichnout k hotové kávě, tvar baňky k tomu přímo vybízí

Social links