video here

Aeropress

94 °C
1:30 MIN

Nováček mezi přístroji na filtrovanou kávu. Variabilita v metodách připravy je poměrně veliká, vaši metodu s vámi rádi prodiskutujeme například v některých z našich kurzů.


Aeropress je poměrně nový přístroj na přípravu filtrované kávy. Vyvinul ho pan Alan Adler, původce dlouhé řady dalších patentů. Hlavním znakem aeropressu je velká variabilita v metodách přípravy. Tu svoji s námi můžete prodiskutovat na našich kurzech alternativních příprav.

Aeropress umí v kávě zesílit chutě, které jiné metody nechávají v pozadí.

Jak se tedy aeropress připravuje?

Pro domácí přípravu vždy doporučujeme čerstvě natočenou (ideálně přefiltrovanou) vodu a poměr kávy ku vodě 1:17 (60g na litr, 6g na deci). Pro výslednou chuť nápoje je nejlepší čerstvě upražená a čerstvě namletá káva.

  • kávy je 17 gramů, hrubost mletí odpovídá velmi jemnému písku
  • papírový filtr se vloží na dno tubusu, zajistí se závitem a pak je nutné ho propláchnout
  • tubus se postaví dnem dolů přímo na požadovanou nádobu
  • prvním zalitím se káva jen navlhčí a nechá se asi 30 sekund předpařit
  • pak se káva dolije až po okraj tubusu, ten se následně uzavře pístem
  • po 1 minutě se začne jemně a rovnoměrně tlačit na píst tak, aby se celkový čas louhování pohyboval okolo 1 minuty a 30 vteřin
  • barista dává pozor, aby přestal tlačit, jakmile uslyší “pfffft”

Social links