Vysoce koncentrovaná a intenzivní káva malého objemu, definována především tlakem 9 barů, který dělá espresso espressem.
Moderní pojetí espressa se během posledních let značně vyvinulo, a tak ho dnes popisujeme pomocí tzv. receptu, který nám udává základní údaje o vstupní gramáži namleté kávy, výsledné gramáži samotného nápoje a celkovém čase, během kterého kávu extrahujeme. Tyto parametry můžeme různě měnit a zároveň jejich pomocí ovlivňovat výslednou chuť nápoje, jehož povrch by měla vždy zdobit lesklá hnědá crema.
Základním receptem pro dvojité espresso z kávy Nordbeans je 17 gramů namleté kávy, 42 gramů výsledného espressa, za 27 vteřin, při teplotě 93 °C a tlaku 9 barů, ovšem recepturu je třeba přizpůsobit každé kávě zvlášť.
Základním receptem pro dvojité espresso z kávy Sweet City je 16 gramů namleté kávy, 45 gramů výsledného espressa, za 27 vteřin, při teplotě 93 °C a tlaku 9 barů, ovšem recepturu je třeba přizpůsobit každé kávě zvlášť.
Jestli se chcete dozvědět více, určitě navštivte jeden z našich kávových kurzů.