video here

Chemex

94 °C
4:00 MIN

Designový filtr se blíží téměř k laboratornímu přístupu přípravy. Káva je shora zalévaná a výsledkem je jiskrná barva a plná chuť.


Ikonický designový kousek z borosilikátového skla, který se dostal až do newyorského muzea moderního umění, klasické bondovky Srdečné pozdravy z Ruska, několika epizod Přátel a mnoha rodin po celém světě – to všechno je Chemex. Jeho největší dominantou je objem, ve kterém můžete kávu připravit, jelikož s největší variantou budete schopni připravit až 800 ml kávy naráz. Pohostit návštěvu nikdy nebylo snazší. Neohromíte ji však pouze designem, ale především unikátní kávou jantarové barvy s nezaměnitelnou plnou chutí. 

Příprava začíná se správným umístěním papírového filtru přímo do vrchní části Chemexu. Ten je totiž nutné vložit třemi vrstvami směrem k řečišti a následně řádně propláchnout. Dovnitř si poté připravíte čerstvě namletou kávu s hrubostí připomínající štěrk. Nastavení hrubosti mletí zároveň ovlivňuje celkový čas extrakce a platí tedy, že čím jemněji bude káva namletá, tím se celkový čas protáhne a naopak. Kávu budete následně shora zalévat vodou o teplotě 88-100 °C, dokud nedosáhnete požadovaného množství. Ideální je však kávu zalévat pomocí konvice s husím krkem, která vám poskytne potřebnou kontrolu nad prouděním vody.

Pokud na vás ale příprava působí jako přílišná výzva, nelámejte si hlavu a přijďte na náš kurz, kde si vše krok po kroku detailně představíme.

Jestli se chcete dozvědět více, určitě navštivte jeden z našich kávových kurzů.

Social links