Osvědčenou spolupráci z Esky jsme s Ondrou časem přenesli i do Cukrárny Myšák, exotického Brasileira, Kuchyně na hradě nebo Café Savoy. V každém konceptu Ambiente Ondra vymýšlí specifický kávový program, v rámci kterého naše role začíná výběrem kávy na farmách a končí jedinečným zážitkem hostů v restauraci.
1. Ahoj, Óňo, my tě všichni známe, ale můžeš nám trochu představit sám sebe, kdo jsi, odkud jsi a co děláš?
Ahoj, jsem Ondra Stokl a už devátým rokem pracuji pro společnost Ambiente. Jsem společníkem dvou provozoven a lektorem kurzů ve vzdělávacím institutu Um. Úzce spolupracuji s pražírnou Nordbeans, kde v Praze také vedu kurzy. Pomáhám zlepšovat kvalitu kávy v dalších 15 provozech.
2. Jak ses dostal k práci v gastronomii a konkrétně ke kávě?
K práci v gastronomii jsem se dostal už jako mladý, kdy jsem studoval a potřeboval peníze na různé výdaje. Ke kávě jsem se dostal v kavárně Zanzibar v Kladně.
3. Co tě na práci s kávou nejvíce baví a motivuje?
Pestrost a různorodost kávového světa mě fascinují – neustále objevují nové věci, kterým ještě nerozumím, a stále se učím. Své znalosti pak předávám dál kolegům.
4. Jaké trendy nebo inovace v kávovém průmyslu tě v poslední době nejvíce zaujaly?
Baví mě sledovat nové technologie, objevovat nové kávy a zkoumat nové způsoby zpracování.
5. Mohl bys nám přiblížit, jak začala spolupráce mezi Ambiente a pražírnou Nordbeans?
Moje cesta ke kávě začala v roce 2016, když jsem pracoval v Esce. Hledali jsme tehdy jinou kávovou nabídku a narazil jsem na pražírnu na Vinohradech s černým sáčkem a zeleným logem. I když byla káva dražší, byla jiná než ostatní. Sehnal jsem kontakt a po seznámení jsme začali společně tvořit kávu vhodnou pro Ambiente. Měl jsem hodně nápadů a kluci (zakladatelé) mi vyšli vstříc.
6. Jaké byly první zkušenosti s kávou Nordbeans v restauraci Eska? Právě tam byla káva Nordbeans poprvé.
Byli jsme na začátku, učili jsme se navzájem – my baristé z Esky jsme se snažili připravit kávu Nordbeans co nejlépe.
7. Jaké jsou specifické vlastnosti kávy Popika, kterou pražíte pro restauraci Eska?
Popík je káva s příběhem. Eska byla novodobý koncept inspirovaný Skandinávií a Nordbeans to má podobně. Popík vznikl jako káva, která vám při pití espressa vykouzlí úsměv na tváři a zlepší náladu, takže si začnete třeba zpívat nebo pískat.
8. Jak se za těch osm let změnila naše spolupráce? A co považuješ za hlavní přidanou hodnotu, kterou Nordbeans přináší do restaurací Ambiente?
Kávový svět se neustále vyvíjí. To, co stačilo dřív, dnes už nestačí. Kvalitních pražíren přibývá, a proto musíme společně posouvat a zlepšovat naši spolupráci, služby i kvalitu kávy.
9. Teď trochu osobněji – co rád děláš ve svém volném čase mimo práci? Máš nějaké koníčky nebo záliby?
Ve volném čase se snažím být s rodinou, a pokud mám příležitost, rád si zahraju stolní tenis.
10. závěrem, je něco, co bys chtěl vzkázat všem milovníkům kávy u nás a ve světě?
Užívejte si pestrobarevnost káv, kterou nám tento svět nabízí.
Záleží ve vašem podniku na každém detailu?
Spojte se s námi a nabídněte svým hostům jedinečný zážitek z výběrové kávy Nordbeans.