Vyhledat

Ondřej Štokl: Už 8 let s Ambiente

Jakub Smolka Blog

V roce 2016 se nám ozval Óňa Štökl, že by chtěl naši kávu do nově otevřené restaurace Eska. Tehdy se svým týmem odstartoval novou vlnu a nastavili jasný trend, že výběrová káva se hlásí o místo i v kvalitních restauracích. Za to si časem vysloužil pozici head-baristy celé skupiny Ambiente.

Sdílet



Osvědčenou spolupráci z Esky jsme s Ondrou časem přenesli i do Cukrárny Myšák, exotického Brasileira, Kuchyně na hradě nebo Café Savoy. V každém konceptu Ambiente Ondra vymýšlí specifický kávový program, v rámci kterého naše role začíná výběrem kávy na farmách a končí jedinečným zážitkem hostů v restauraci. 

1. Ahoj, Óňo, my tě všichni známe, ale můžeš nám trochu představit sám sebe, kdo jsi, odkud jsi a co děláš?

Ahoj, jsem Ondra Stokl a už devátým rokem pracuji pro společnost Ambiente. Jsem společníkem dvou provozoven a lektorem kurzů ve vzdělávacím institutu Um. Úzce spolupracuji s pražírnou Nordbeans, kde v Praze také vedu kurzy. Pomáhám zlepšovat kvalitu kávy v dalších 15 provozech.

2. Jak ses dostal k práci v gastronomii a konkrétně ke kávě?

K práci v gastronomii jsem se dostal už jako mladý, kdy jsem studoval a potřeboval peníze na různé výdaje. Ke kávě jsem se dostal v kavárně Zanzibar v Kladně.

3. Co tě na práci s kávou nejvíce baví a motivuje?

Pestrost a různorodost kávového světa mě fascinují – neustále objevují nové věci, kterým ještě nerozumím, a stále se učím. Své znalosti pak předávám dál kolegům.

4. Jaké trendy nebo inovace v kávovém průmyslu tě v poslední době nejvíce zaujaly?

Baví mě sledovat nové technologie, objevovat nové kávy a zkoumat nové způsoby zpracování.

5. Mohl bys nám přiblížit, jak začala spolupráce mezi Ambiente a pražírnou Nordbeans?

Moje cesta ke kávě začala v roce 2016, když jsem pracoval v Esce. Hledali jsme tehdy jinou kávovou nabídku a narazil jsem na pražírnu na Vinohradech s černým sáčkem a zeleným logem. I když byla káva dražší, byla jiná než ostatní. Sehnal jsem kontakt a po seznámení jsme začali společně tvořit kávu vhodnou pro Ambiente. Měl jsem hodně nápadů a kluci (zakladatelé) mi vyšli vstříc.

6. Jaké inovace přinášíš jako Head Barista v Ambiente? Mohl bys nám přiblížit současné trendy v oblasti kávy, které sleduješ, jak přispíváš k optimalizaci pracovních procesů a co dnes dělá kávovou nabídku výjimečnou a atraktivní pro zákazníky?

Je klíčové sledovat, co se děje ve světě, a přinášet to do Ambiente podniků. Například zavádění alternativních mlék, nových technologií nebo sezonních nápojů. Tyto trendy sledujeme hlavně ze zahraničí a také na kávových veletrzích a soutěžích. Pravidelně se účastníme akcí jako World of Coffee, kde máme možnost vidět, co je nového a jak se kávová scéna vyvíjí.

7. Jak vypadá tvůj běžný den v Ambiente? Jaké jsou tvoje hlavní aktivity a povinnosti a co tě na této práci nejvíce motivuje a baví?

Každý den začíná kávou – tu si dám zhruba 39 minut po probuzení, nejčastěji U Kalendů. Potom obvykle zamířím do Um, našeho vzdělávacího centra, kde se věnuji administrativě nebo vedu školení pro různé provozy. Následují návštěvy dalších podniků – denně stihnu 4-5. Některé dny se věnuji výběru alkoholu, zkoušení nových produktů a jejich testování.

8. Jaké byly první zkušenosti s kávou Nordbeans v restauraci Eska? Právě tam byla káva Nordbeans poprvé.

Byli jsme na začátku, učili jsme se navzájem – my baristé z Esky jsme se snažili připravit kávu Nordbeans co nejlépe.

9. Jaké jsou specifické vlastnosti kávy Popika, kterou pražíte pro restauraci Eska?

Popík je káva s příběhem. Eska byla novodobý koncept inspirovaný Skandinávií a Nordbeans to má podobně. Popík vznikl jako káva, která vám při pití espressa vykouzlí úsměv na tváři a zlepší náladu, takže si začnete třeba zpívat nebo pískat.

10. Co je projekt UM a jaká je tvoje role v něm? Mohl bys nám představit kurzy, které nabízíte, a vysvětlit, co je na nich jedinečného a co účastníkům přinášejí?

Projekt UM je vzdělávací institut Ambiente, kde testujeme a trénujeme různá řemesla, která jsou součástí našich podniků, a zároveň nabízíme kurzy pro veřejnost. Osobně se podílím na kurzech zaměřených na přípravu kávy s domácím kávovarem, latte art, filtrovanou kávu a cupping, který je nejoblíbenější. Momentálně připravujeme kurzy na téma čaje a koktejlů.

11. Jak se za těch osm let změnila naše spolupráce? A co považuješ za hlavní přidanou hodnotu, kterou Nordbeans přináší do restaurací Ambiente?

Kávový svět se neustále vyvíjí. To, co stačilo dřív, dnes už nestačí. Kvalitních pražíren přibývá, a proto musíme společně posouvat a zlepšovat naši spolupráci, služby i kvalitu kávy.

12. Jak přistupuješ k péči o klienty ve spolupráci s pražírnou Nordbeans? Jaké hodnoty a standardy se snažíš prosazovat a co je podle tebe klíčové pro efektivní a úspěšnou péči o klienty?

Klíčové je udržovat s klienty neustálý kontakt a být jim vždy nablízku. Pokud narazí na problém, snažíme se najít řešení nebo jim ukázat správnou cestu. Důležité je zajistit, aby připravovali nejlepší možnou kávu v rámci svých možností a mohli se vždy spolehnout na kvalitu a podporu pražírny Nordbeans.

13. Teď trochu osobněji – co rád děláš ve svém volném čase mimo práci? Máš nějaké koníčky nebo záliby?

Ve volném čase se snažím být s rodinou, a pokud mám příležitost, rád si zahraju stolní tenis.

14.  závěrem, je něco, co bys chtěl vzkázat všem milovníkům kávy u nás a ve světě?

Užívejte si pestrobarevnost káv, kterou nám tento svět nabízí.

Záleží ve vašem podniku na každém detailu?

Spojte se s námi a nabídněte svým hostům jedinečný zážitek z výběrové kávy Nordbeans.

Nejoblíbenější

Vánoční dárky, které potěší obchodní partnery i zaměstnance.

Vánoční dárky, které potěší obchodní partnery i zaměstnance.

1382x přečteno

Přečíst
Objevte, co je nového na webu vaší oblíbené pražírny

Objevte, co je nového na webu vaší oblíbené pražírny

1090x přečteno

Přečíst

Líbil se vám tento příspěvek? Pošlete ho dál...



#Liberec #Nordbeans

@nordbeans

Sledujte nás na každém kroku, ať vám nic od Nordbeans neunikne!

Cookies zavřít

Používáme soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům a personalizaci reklam od Googlu i dalších společností. Kliknutím na tlačítko Přijmout vše nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.