video here

Nahá páka: The Gabi Master

27. květen 2018

Nahá páka je blogová série, kterou pro vás píše barista Jonáš Wach. V dnešním příspěvku se zaměřil na testování nového korejského dripperu Gabi Master A.


Nahá páka je blogová série, která si klade za cíl oslovit (nejen) komunitu českých baristů, baristek a jejich zvídavých zákazníků. Pro letošní rok jsme ji svěřili Jonáši Wachovi. Do práce pustil s velkou vervou, proto blog ponecháváme v první osobě. Témata volí sám Jonáš. Praktické rady a návody v textech najdete označené kurzívou. První dva díly najdete na nordbeans.cz tady a tady.  

Áhoj,

jsem tu s dalším příspěvkem na blog. Tenhle díl ukáže Nahou páku coby testovací a recenzní  prostor. Pustil jsem se do podrobného zkoušení Gabi Master A – kávového nářadí, o kterém zatím není moc slyšet…

Jak jsem zjistil, jedná se o jihokorejskou technologii. Má plastovou (trochu) retro sci-fi konstrukci, která se skládá ze tří komor. První je kónicky tvarovaná nádržka, druhá „obrácená“ má pravidelně dírkované dno. Třetí připomíná „Kalitu Wave 155“. Všechny 3 komory jsou postavené na sebe.

Ta první (nejvýše položená) je nádobou na vodu s maličkatou dírkou ve dně, která vede tenký proud vody do druhé komory s pravidelně dírkovaným dnem. Z té se potom rovnoměrně „sprchuje“ voda do třetí nádoby, „Kality“ z kvalitního tvrzeného plastu. Extrakční proces připomíná miniaturizaci techniky batch-brewerů Bunn. Kdo z vás sleduje korejskou kávovou scénu jen koutkem oka (třeba na instagramu), ten ví, jak to tam chodí a s jakými nápady tamní baristi a baristky vystupují na soutěžích. Ale Gabi?

Design mně vlastně baví, ale až v přeneseném slova smyslu. Kdyby Gabi bylo japonské, bylo by to z nějakého prehistorického dřeva a borosilikátového skla; takhle je to takové funkční, odolné, strohé. Určitě by se dalo zkonstruovat stylověji, ale protentokrát nad tím mávněme rukou a pojdmě se podívat na funkci.

Chceš mít doma vždy dobrou a pořádnou extrakci za předpokladu, že už vlastníš kvalitní mlýnek a teploměr na vodu? Nebo druhá modelová situace – máte podnik, chcete servírovat „ruční filtry“ a baristé nemají techniku ještě úplně „v ruce“? Pro vás je Gabi.

Žádný trik neexistuje, Gabi je udělané tak, že do něj dáte papírový filtr („Kalita“ komora), prolijete ho vodou, přidáte čerstvě namletou kávu, namočíte pro blooming (možná ani to není potřeba, ale mně by to nedalo spát), položíte navrch horní soustavu nádob, naplníte jí vodou a můžete jít vesele servírovat zákusky, bavit hosty, dělat shoty nebo si dát sváču. Poloautomatický pour-over.

Vrchní nádoba má objem 150 ml jak je vyznačeno na jejím horním okraji – Gabi tedy především slouží k přípravě „právě jednoho šálku“. Od toho se odvíjí i doporučený recept, který při použití 6 g kávy / 1 dcl vody počítá s 9 gramy, můžete dát i 10 g. Mletí nastavíme jako „relativně hrubé“, tak aby byla znatelná struktura („cukr krystal“). Samotná extrakce je velmi jemná, žádné proudy, žádné míchání, jen kapka za kapkou.  Průtok většinou i s bloomingem trvá od 3:30 do 4:00 (podle toho jestli naplníte vrchní nádobu proudem nebo postupně). Proo blooming použijme dvojnásobek váhy kávy (který nezapomeňme odečíst z celkového objemu nápoje, protože lógr nebudeme vymačkávat)

Jediný reálný mínus, který Gabi přínáší, je minimální prostor pro magické dovednosti baristy. Můžete se snažit o witchcraft jen s teplotou a hrubostí, zkoušet dělat koncentráty, natahovat extrakci vážně dlouho s nízkou teplotou a strašně hrubým kafem, ale to vlastně k ničemu moc není, oproti tomu, k čemu všemu umí být Gabi užitečné. Takže záleží jen na vás a tom, jestli si máte chuť více zkoušet laboratorní přípravu a nebo spíš potřebujete mít skvělou kávu v 90% případů. Právě k tomu je Gabi ideální.  

Testováno se Rwandou Gitega, Gabi Master si můžete koupit na http://www.nordbeans.cz/eshop-priprava/

Social links