video here

Barista roku 2020 - očima Nordbeans

26. února 2020

V areálu pražské Pragovky proběhl o minulém víkendu další ročník prestižního národního mistrovství Barista roku, na němž soutěžili hned čtyři baristé s kávou z naší pražírny.


Národní mistrovství a festival výběrové kávy Barista roku 2020 má dlouhodobě vysokou úroveň. Baristé zápolí o právo reprezentovat Česko na světovém šampionátu a pražírny zase o to, aby mohly svou kávu prezentovat mezi nejlepšími. Letošní ročník, který se konal v pražské Pragovce o víkendu 15. a 16. února, zlomil návštěvnický rekord a přinesl několik novinek. Pojďme se společně na celý festival podívat blíže.

Kromě hlavních soutěží Barista roku a Brewers cup přibyla letos díky Spolku výběrové kávy také úplně nová kategorie – Barista roku junior. Ta dává příležitost mladým baristům do 21 let, kteří studují v oboru. A právě tato nová kategorie nám nakonec přinesla největší radost – baristka Kristýna Krejčová, která se v Nordbeans na soutěž připravovala, se totiž stala juniorskou Baristkou roku 2020!

Kristýna Krejčová aktuálně studuje čtvrtý ročník na Hotelové škole Poděbrady. Výběrové kávě prý propadla už ve druhém ročníku, poté, co se zúčastnila baristického kurzu. Zanedlouho se přidala do "baristického kroužku", kde načerpávala podněty a informace. "Seznámila jsem se tam s úžasnými lidmi a obecně se začala více zajímat o kafe," komentuje Kristýna. Co do kavárenských zkušeností, nejvíce jí dala praxe v pražské cukrárně Myšák, kde měla také příležitost pracovat s naší kávou. Právě tam potkala i šéfbaristu Ambiente Ondřeje Štokla, který jí s přípravou na soutěž provázel coby trenér.

Kristýna pravidelně dojížděla do Liberce, v pražírně se účastnila cuppingů a trénovala ve školicí laboratoři. Jako soutěžní kávu pro přípravu espressa a mléčného nápoje zvolila etiopskou kávu Shantawene, zpracovanou tradiční suchou naturální metodou. Výhodou pro Kristýnu bylo, že se stejnou kávou soutěžil také barista Petr Kocourek, který se v hlavní soutěži umístil na pěkném 6. místě. Shantawene určitě znáte z naší standardní nabídky (Deer’spresso), díky čistotě zpracování a chuťovým parametrům ale snese i přísné nároky na soutěžní kávu. 

Ale zpátky ke Kristýně. Po vítězství jsme jí nechali několik dní vydechnout. Během týdne nám pak zodpověděla pár otázek:

5 otázek "na tělo" vítězce soutěže Barista roku Junior Kristýně Krejčové

- Proč sis k účasti na Baristovi roku vybrala právě naturální Etiopii Shantawene?

KK: V první řadě se jednalo o doporučení mého "trenéra" Ondry Štokla. Poté jsem dostala příležitost se s touto kávou seznámit na cuppingu, a zaujala mě nejvíce. 

- Jak probíhala Tvoje příprava na Baristu roku?

KK: Moje příprava probíhala na trénincích buď v kavárně Osada anebo v tréninkové místnosti pražírny Nordbeans. Vždy jsem zkoušela několikrát celé vystoupení a poté jsme řešili, kde jsem udělala chyby a co by šlo udělat lépe. Na mých přípravách se podílelo mnoho lidí, především již zmíněný Ondra Štokl. V neposlední řadě Kuba Smolka a také další zástupci od Nordbeans.

- Co Ti před soutěží dělalo nějvětší starosti?

KK:  Před soutěží jsem se bála v podstatě všeho: například že zapomenu nebo spletu řeč. Nebo že mi nevyjdou espressa tak, jak mají. 

- Co bylo pro Tebe na soutěži největší výzvou a co Tě na Baristovi nakonec nejvíce překvapilo nebo zaskočilo?

KK: Největší výzvou pro mě rozhodně bylo mluvit a vystupovat před velkým publikem. Na druhou stranu, jelikož to byla již moje druhá soutěž, věděla jsem, na co mám být přibližně připravena, a nic moc mě tedy nepřekvapilo.

- Jaké jsou Tvoje plány do budoucna? Plánuješ svůj život propojit s kávou?

KK: Ano, do budoucna plánuji dál pracovat s kávou a chtěla bych také navštívit zahraničí a získat nové zkušenosti.

A co ještě jsme jako Nordbeans na festivalu stihli?

Na tradičních espresso a brew barech jsme prezentovali naše kávy s největším ohlasem se setkalo Deer’spresso a Nikaragua El Cambalache. Na celém festivalu jsme také pomáhali prezentovat filtrační techniku Výzkumného technologického institutu, na jejímž vzniku jsme se podíleli – voda se ve světě kávy (zaslouženě) stává stále důležitějším tématem a my se snažíme přinést inovaci i na tomto poli. Moc nás potěšila i hojná účast na našem cuppingu. 

Nesmíme zapomenout poděkovat našim soutěžícím, kteří nás dobře reprezentovali v jednotlivých kategoriích. Náš manažer pražírny Radek Kolombo vystoupil na Brewers Cup s kávou La Divina Honey z El Salvadoru zpracovanou metodou honey. Lukáš Benjamín Bros, který v pražírně Nordbeans zastává funkci manažera služeb a “létajícího baristy” zase prezentoval výjimečnou kávu z kolumbijské farmy Las Margaritas. 

Závěrečná gratulace patří Spolku výběrové kávy, který celý festival zorganizoval. Těšíme se na ostravské pokračování – už v dubnu nás čeká soutěž v přípravě kávy s dobrým alkoholem CIGS. 

 

 

 

 

 

 

Krásné fotky pořídil Boris Mayer a Daniel Dvorský – Děkujeme!

Social links