Pokračujeme čtvrtým dílem senzorického slovníku pojmů, který #ZnamSvouKavu posune opět kousek dopředu.
Tak s chutí do toho, další osmice výrazů čeká na vaše vstřebání!
Fermentovaná (Fermented) - chuť
Kyselé a cibuli připomínající charakteristiky přefermentované kávy. Po odstranění slupky a části dužiny (musiláže) mají zrna na sobě stále zbytky této dužiny. Pokud se dužina neodstraní včas a fermentační proces překročí stádium, kdy je musiláž stále lepkavá a nechá se seschnout, káva pravděpodobně získá tento chuťový tón.
Plochá (Flat) - chuť/aroma
Káva bez aroma a chuti
Květinové (Floral) - aroma
Vůně květů jako je zimolez, jasmín, pampeliška či hluchavky a dalších. Jemné květinové nádechy se v aroma kávy objevují často ve spojení s ovocnými či bylinnými tóny.
Ovocné aroma/chuť (Fruity) - chuť/aroma
Mnoho káv nese ve svém profilu ovocné tóny, což nebývá překvapivé, vzhledem k tomu, že kávové plody jsou ovoce - kávové třešně. Acidita a hroznová jiskrnost je často spojena s citrusy či ovocem.
Travnaté (Grassy) - aroma
Aromatický tón spojovaný s čerstvě posekánou trávu či zelení, bylinami, zelenými zrny a nedozrálých plodů. Travnaté aroma, také nazývané jako zelené či bylinné, je charakteristické svou kyselostí v nedopražených či nedosušených zrnech, často též vodou poškozených.
Drsná (Harsh) - káva
Palčivá a nepříjemná káva jako například nekvalitní Robusta.
Bylinné (Herbal) - aroma
Viz Travnaté. Kávová zrna, u kterých nebylo dodženo usušení na 10-12% vlhkosti mívají tuto vlastnost.
Usňové (Hidey) - aroma
Aromatický tón připomínající kožešinu či kůži. Některé z východoafrických káv mají tuto vlastnost.
To by pro dnes stačilo, opět jsme o něco chytřejší a už nyní se můžete těšit na další díly našeho pravidelného blogu!
Tým NORDBEANS