video here

Co káva ukrývá IV.

29. února 2016

Pokračujeme čtvrtým dílem senzorického slovníku pojmů, který #ZnamSvouKavu posune opět kousek dopředu.


Tak s chutí do toho, další osmice výrazů čeká na vaše vstřebání!

Fermentovaná (Fermented) - chuť

Kyselé a cibuli připomínající charakteristiky přefermentované kávy. Po odstranění slupky a části dužiny (musiláže) mají zrna na sobě stále zbytky této dužiny. Pokud se dužina neodstraní včas a fermentační proces překročí stádium, kdy je musiláž stále lepkavá a nechá se seschnout, káva pravděpodobně získá tento chuťový tón.

Plochá (Flat) - chuť/aroma

Káva bez aroma a chuti

Květinové (Floral) - aroma

Vůně květů jako je zimolez, jasmín, pampeliška či hluchavky a dalších. Jemné květinové nádechy se v aroma kávy objevují často ve spojení s ovocnými či bylinnými tóny.

Ovocné aroma/chuť (Fruity) - chuť/aroma

Mnoho káv nese ve svém profilu ovocné tóny, což nebývá překvapivé, vzhledem k tomu, že kávové plody jsou ovoce - kávové třešně. Acidita a hroznová jiskrnost je často spojena s citrusy či ovocem.

Travnaté (Grassy) - aroma

Aromatický tón spojovaný s čerstvě posekánou trávu či zelení, bylinami, zelenými zrny a nedozrálých plodů. Travnaté aroma, také nazývané jako zelené či bylinné, je charakteristické svou kyselostí v nedopražených či nedosušených zrnech, často též vodou poškozených. 

Drsná (Harsh) - káva

Palčivá a nepříjemná káva jako například nekvalitní Robusta.

Bylinné (Herbal) - aroma

Viz Travnaté. Kávová zrna, u kterých nebylo dodženo usušení na 10-12% vlhkosti mívají tuto vlastnost.

Usňové (Hidey) - aroma

Aromatický tón připomínající kožešinu či kůži. Některé z východoafrických káv mají tuto vlastnost.

To by pro dnes stačilo, opět jsme o něco chytřejší a už nyní se můžete těšit na další díly našeho pravidelného blogu!

Tým NORDBEANS

 

 

Social links