video here

100 LET - limitovaná edice kávy

22. října 2018

Stoleté výročí založení Československa každý z nás zažije jenom jednou. Rozhodli jsme tuto historickou příležitost oslavit limitovanou edicí kávy s názvem 100 LET.


1918

Československo jako samostatná republika vzniklo v pohnuté době válečné na troskách monarchie Rakousko-Uherska. Jakkoliv byly Vídeň, Budapešť i Praha vyhlášené kvalitními kavárnami, za války se v nich kvůli nedostatku směla káva  podávat jen ráno do 8 a večer od 7 do 9 hodin. Byla také nahrazována praženými žaludy a kořenem čekanky, případně se odvary dobarvovaly "kávovou trestí" – řepným sirupem nejnižší jakosti. 

I v nové republice převažoval z počátku nedostatek. "Ministerstvo pro zásobování lidu uznalo důležitost obilní kávy používané pro nedostatek kávy zrnkové nejširšími vrstvami obyvatelstva a určilo také kontingent 1500 vagonů na rozdělení mezi výrobce obilné kávy, aby zabránilo neracionelnímu pražení obilí ušlechtilého." psal ještě v roce 1920 ministr pro zásobování lidu Václav Johanis dotazujícím se poslancům.

I přesto se začala zrnková káva brzy znovu dovážet. Většinou se jednalo o "brazilské kávy dobrých typů"  a "kromě toho nanejvýše 1/10 z celkového množství (...) jiných doplňovacích druhů, aby pražiči mohli vyrobiti směsi odpovídající zdejším konsumním zvykům".  Do Československa se dovážely  především z Hamburku a Amsterdamu. Ceny a dovozní povolení pro „organisace konsumentské, obchodnické a jednotlivé firmy“ posuzoval Úřad pro zahraniční obchod. Celkem bylo do konce října 1920 povoleno dovézt cca 136 000 žoků (pytlů) zelené kávy. Podle předválečných rakousko-uherských statistik o zahraničním obchodu činil tv. "mírový" dovoz kávy průměrem 1,2  kg kávy na jednoho obyvatele. Úřad stanovil odhadovaný průměr pro Československo na  1,3 kg kávy, což při 14 milionech obyvattel činilo cca 300 000 pytlů po 60 kg ročně. Z důvodu nedostatku valut (cizí měny) byl ale často povolován dovoz pouze menšího množství kávy. Čerstvě pražená káva byla ale ve velké oblibě – pražení kávy obstarávali kromě pražíren i tzv. detailisté, tedy provozovatelé malých koloniálů (vzpomeňte si třeba na známý seriál na motivy knihy Karla Poláčka "Bylo nás pět").

 

2018

Stoleté výročí republikánské samostatnosti si připomínáme jako sebevědomá země, která má dobré jméno v mezinárodně orientovaném prostředí výběrové kávy. Všude ve světě, kam jsme s kávou zatím měli možnost vyrazit, setkali jsme se s pozitivními reakcemi – od Berlína, přes Budapešť až po Etiopii. Jen naše pražírna spolupracuje s projekty 3 mistrů světa v přípravě kávy (Robert Thoresen, Gwilym Davies, Sasa Sestić). 

Čeští zákazníci v hlavním městě, krajských městech, ale i v řadě menších měst mohou vybírat mezi tím nejzajímavějším, co káva v roce 2018 nabízí. Mohou se spolehnout na své oblíbené kavárny a rádi si koupí i zrnka na doma. Standardem trhu jsou transparentní výběry ze sklizní pražené tak, aby byl podržen jejich maximální chuťový potenciál, zdůrazněna jejich rozmanitost a terroir. Čerstvě pražená káva ve vynikající kvalitě je k dispozici jak těm, kteří preferují stabilitu chutí, tak těm, kteří svou "kávovou cestu" berou jako nikdy nekončící experiment. 

Podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu z roku 2016 dosahuje spotřeba zrnkové kávy v ČR hodnoty 2 kg / obyvatele / rok. My jsme ale přesvědčení, že hodnoty jsou ještě (mnohem) vyšší. Většina kávy se i v roce 2018 do ČR dováží z velkých přístavů. Hamburk a Amsterdam jsou nadále velmi významné, stejně jako belgické Antverpy nebo italský Terst.

V Nordbeans usilujeme o to, abychom dokázali sledovat trendy také v pěstitelských zemích. Budujeme dlouhodobé vztahy, seznamujeme se s příběhy lidí, kteří kávu pěstují, ale také agronomickou stránkou pěstování kávy a jejím zpracováním po sklizni. Právě ve spolupráci profesí pěstitele, zpracovatele, pražiče a baristy leží klíč k pomyslnému "zlatému šálku". Jsme moc rádi, že výročí můžeme oslavit společně, a právě s takovým šálkem.

100 LET

Pro limitovanou edici jsme v duchu tradice roku 1918 vybrali "brazilskou kávu dobrých typů", kontkrétně polopromytý (pulped natural) mikrolot odrůdy žlutý bourbon z farmy Bota Fora. Zaujalo nás jeho hedvábné tělo, chutě ořechů, mléčné čokolády a tóny sušených švestek. Fazenda Bota Fora leží nedaleko města Carmo de Minas, její historie sahá až do roku 1900. Vlastnictví prošlo čtyřmi rodinnými generacemi až k současné majitelce a manažerce Marii de Fátima Silva Marques da Fonseca. Na farmě pracuje pět stálých pracovníků, někteří z nich i déle, než dvacet let.

Kávu pražíme jako espresso – můžete na ni těšit především ve svých oblíbených kavárnách. Poslouží výborně také na domácí přípravu espressa, moka konvičky nebo jako dárek. 

 

Citované údaje pocházejí ze "Zprávy o organisaci a činnosti úřadu pro zahraniční obchod" (1921), archivu sněmovních tisků dostupných na http://www.psp.cz/eknih/index.htm a údajů ČSÚ dostupných na https://www.czso.cz/csu/czso/spotreba-potravin-2016

Social links