Káva s duší Afriky. Spolupráce našich partnerů The Coffee Quest a Great Lakes Coffee mění životy farmářů v Ugandě. Díky jejich podpoře je místní výběrová káva v posledních letech na vzestupu. Tato šarže byla zpracována promytou metodou a výsledkem je sladká čokoládová chuť s náznakem limetek a jablka.
Společnost The Coffee Quest úzce spolupracuje s producenty výběrové kávy, nakupuje jejich kávu a motivuje je k produkci vyšší kvality, za kterou platí vyšší cenu. Tým TCQ dbá na kontrolu kvality během celého procesu exportu kávy. Farma, kde byla káva vypěstována nabízí skvělé podmínky – kombinace mikroklima a zdravé bohaté půdy tvoří ideální základ pro výjimečnou sklizeň.
Hmotnost
Detaily
Řadu Nový Standard si zamilujete, pokud hledáte stabilní, sladkou kávu s plnou chutí – ať už na espresso, do moka konvičky nebo na překapávanou kávu.
Pokud to zatím nezní jako váš šálek kávy, nechte si od nás poradit v průvodci výběrem.
Detaily
- Řada Nový standard
- Příprava Espresso, Moka konvička, Automatický kávovar
- Chuť Sladká, Čokoládová, Oříšková
- Charakteristika sladká – citrusová – čokoládová
- Intenzita těla
Jemné
- Intenzita kyselosti
Střední
- Farmář Great Lakes Coffee
- Zpracování Promyté
- Odrůda Catimor, SL34
- Původ Uganda
- Lokalita Kasese
- Farma Sironko Station
- Nadm. výška 1750 m n.m.
- Stupeň pražení Střední - Nový Standard
-
Výrobce / Dodavatel
Nordbeans
Výrobce
NORDBEANS s.r.o.
Nákladní 431, 460 07 Liberec, Czech Republic
info@nordbeans.cz
www.nordbeans.cz (všechny produkty)
Příprava
Příprava
- Káva 15 g
- Voda 45 ml
- Poměr 1:3
- Čas 30 sec
- RADA:
Kávu vždy uchovávejte zavřenou v původním obalu, aby zrno nedegradovalo.
1. Odvažte si doporučenou dávku.
2. Namletou kávu rovnoměrně stlačte tamperem.
3. Na váze kontrolujte správný objem vytékajícího espressa.
4. Dle rychlosti extrakce upravte hrubost mletí (čím jemněji je káva namletá, tím delší bude čas extrakce).
Tip našeho baristy
Kávu na espresso používejte vždy dobře nastařenou. Nejlépe mezi 2-4. týdnem od pražení. Doporučujeme používat kvalitní, filtrovanou nebo alespoň balenou vodu. Po stlačení kávy tamperem si dejte pozor na nárazy pákou. Praskliny v puku se mění v kanály, které vedou k podextrahovanému espressu.
Farma
Rwenzori
Uganda






Uganda - Rwenzori
Sironko Station slouží jako centrální bod pro sběr a zpracování kávových třešní od stovek drobných farmářů z okolních vesnic, kteří pěstují převážně arabiku odrůd SL28, SL34, které zrají v ideálním střídání dešťů a slunce, díky čemuž vznikají vyvážené a aromaticky bohaté kávy.
Výběr kávy
Uganda nabízí vhled do výběrové kávy. Milovníky tradičních káv potěší její sladkost, která je obohacena lehkými ovocnými tóny. Odrůdy Catimor a SL34 přispívají ke komplexnímu chuťovému profilu.
Zpracovatelský závod
Great Lakes Coffee přetváří realitu ugandských farmářů. Mimo získávání, zpracování a exportu zelené kávy poskytuje vzdělávání, nástroje a přístup k certifikacím, které zajišťují ochranu přírody a důstojné pracovní podmínky. Dále umožňuje ugandským pěstitelům kávy přístup k vyšším ziskům, které mohou reinvestovat a zajišťuje se tak celkové zvyšování kvality produkce kávy. Každá sklizeň je díky tomu nejen výsledkem farmářovy péče, ale i širšího systému podpory, který vede k udržitelnému růstu.

Lokalita
Kasese, oblast pod majestátními horami Rwenzori, která dlouho zůstávala mimo pozornost, kvůli nízké infrastruktuře a izolovanosti. Dnes se však díky projektům a investicím do výběrové kávy mění v dynamický region s bohatou historií, krásnou přírodou a významnou ekonomikou.

Zpracování
Po ručním sběru se kávové třešně vyloupou a nechají fermentovat ve vodních nádržích, kde se rozloží zbytky dužiny. To zvýrazňuje sladkost a zároveň zachovává maximální čistotu chutí. Následně se zrnka několikrát promyjí čerstvou horskou vodou, aby se odstranily poslední nečistoty.

Charakter
Sladký nugát a čokoládový základ doplňuje svěží limeta a zelené jablko. Harmonická a vyvážená chuť s citrusovou linkou. Harmonická ale překvapivá – stejně jedinečná jako Uganda.
Každá naše káva prošla pozoruhodnou cestou.
Začíná u pracovitých farmářů. Ti do ní promítají roky píle a zkušeností. Potkává desítky nadšených lidí, kteří s neochvějným nasazením hledají její plnou krásu. Užijte si s lehkostí poslední kroky její znamenité cesty ve vašem šálku.
#Liberec #Nordbeans
@nordbeans
Sledujte nás na každém kroku, ať vám nic od Nordbeans neunikne!