Máme neuvěřitelnou radost, že vám můžeme představit další sklizeň naturálně zpracované kávy z vesnice Keramo. Každoročně nám dokazuje, že jsme si před lety nemohli vybrat lépe a vždy patří k nejlepším kávám sezony. Když se řekne naturální Etiopie, představíme si Keramo – květinové aroma, lehké čajové tělo, sladká chuť broskví a tropického ovoce s dlouhou dochutí.
Objevili jsme ji spolu s vesnicemi Shantawene a Bombe při naší cestě po Etiopii v roce 2018. Od té doby s místními producenty úzce spolupracujeme a při výběru etiopských káv směřuje většina naší pozornosti právě sem. Za báječný charakter místních káv vděčíme především práci zaměstnanců zpracovatelské stanice. Kladou velký důraz na rozdělení káv dle jejich původu, data sběru i zralosti, díky čemuž dokážou samotný proces zpracování mnohem lépe kontrolovat. Můžete se tak těšit na báječný šálek etiopské kávy s šťavnatým charakterem meruněk, černého čaje a tropického ovoce.
Hmotnost
Detaily
Kávy Nordbeans potěší především fanoušky moderních, světle pražených káv s ovocnou chutí. Rozdělujeme je pražením na kávy na espresso a na přípravu filtrované kávy.
Pokud to zatím nezní jako váš šálek kávy, nechte si od nás poradit v průvodci výběrem.
Detaily
- Řada Nordbeans
- Příprava Filtr, Aeropress, Chemex, Batch brew
- Chuť Sladká, Ovocná, Květinová
- Charakteristika Meruňky – Mango – Čaj
- Intenzita těla
Jemné
- Intenzita kyselosti
Vyšší
- Zpracování Naturální
- Odrůda Heirloom
- Původ Etiopie
- Lokalita Bensa, Sidama
- Zpracovatelský závod Keramo
- Nadm. výška 2300 m n.m.
- Složení Pražená zrnková káva
- Stupeň pražení Světlé - Nordbeans
- Značka Nordbeans
Příprava
Příprava
- Káva 15 g
- Voda 250 ml
- Teplota 96 °C
- Čas 2:30 min
- Keramo meleme na střední hrubost. 20 clicků na Comandante, 7 na Ditting 807 LS, 6,5 na EK43.
Přípravu rozdělujeme do dvou rychlých nálevů po 100 a 150 ml.
1. 50 g krouživým, 50 g do středu
Čas: 0:00-0:10
2. 100 g krouživým, 50 g do středu
Čas: 0:50-1:00
Celkový čas extrakce by se měl pohybovat do 3:00 min.
Tip našeho baristy
K přípravě vždy doporučujeme používat filtrovanou vodu, váhu a čerstvě namletou kávu.
Na přípravu filtrované kávy v Nordbeans používáme April brewer.
Farma
Keramo
Etiopie
„Kdybych měl někomu popsat, co znamená naturální Etiopie a proč stojí na začátku cesty tolika milovníků výběrové kávy po celém světě, dal bych jim ochutnat právě Keramo. Je až neuvěřitelné, s jakou konzistencí v závodě pracují. Už přes 5 let patří k tomu nejlepšímu, co každý rok sklizeň z Etiopie přinese. Proto se Keramo sanžíme držet v nabídce téměř celý rok. Když pak naslepo vybíráme ze vzorků čerstvých etiopských káv, máme většinou hned po prvním kole jasno, kde na stole leží Keramo a že další sklizeň je opět top."
Radek Kolombo
Pražič, Q-Grader
Lokalita
Všechny kávy rodiny Dukamo se produkují v regionu Sidama na jihu země. Místní kávy se často pěstují v nadmořské výšce přesahující 2000 m n. m. Na svých zahradách sbírají třešně stovky malých farmářů, kteří je následně nosí do společného závodu ve vesnici.
Zpracování
Dodnes si pamatujeme, jaký dojem na nás udělala práce celého týmu zpracovatelské stanice Keramo. Každý pytel třešní si poznamenávali do sdílené tabulky se jménem farmáře a poznámkou o kvalitě. Na základě těchto dat potom řídí celý průběh zpracování i sušení.
Charakter
Za horka aromatu dominují tóny květů připomínající jasmín. S postupným chladnutím se začínají objevovat tóny zralých broskví. Na Keramu nás nejvíce baví jemné, delikátní tělo, které chutí doplňuje černý čaj s medem, broskve a vanilka. Sladká dochuť zaručí, že na Keramo jen tak nezapomenete!
Každá naše káva prošla pozoruhodnou cestou.
Začíná u pracovitých farmářů. Ti do ní promítají roky píle a zkušeností. Potkává desítky nadšených lidí, kteří s neochvějným nasazením hledají její plnou krásu. Užijte si s lehkostí poslední kroky její znamenité cesty ve vašem šálku.
#Liberec #Nordbeans
@nordbeans
Sledujte nás na každém kroku, ať vám nic od Nordbeans neunikne!