Výběrové kávy z Ugandy jsou na vzestupu především díky zapojení organizací jako jsou naši partneři The Coffee Quest a Great Lakes Coffee. Sironko se pěstuje na svazích hory Elgon ve východní Ugandě, v nadmořské výšce až 2300 metrů. Tato oblast je ideální pro pěstování kávovníků díky své sopečné půdě a pestrému klimatu.
Farmáři z vesnice Buzemunwa, kteří jsou součástí kooperativy, pěstují odrůdy jako Catimor, SL.14 a SL.28, což přispívá k bohatému chuťovému profilu kávy. Tato káva zaujme svou bohatou chutí a aromatem, které vznikají díky pečlivému zpracování naturální metodou a připomínají višně, pralinky a marcipán.
Hmotnost
Detaily
Řadu Nový Standard si zamilujete, pokud hledáte stabilní, sladkou kávu s plnou chutí – ať už na espresso, do moka konvičky nebo na překapávanou kávu.
Pokud to zatím nezní jako váš šálek kávy, nechte si od nás poradit v průvodci výběrem.
Detaily
- Řada Nový standard
- Příprava Espresso, Moka konvička, Frenchpress, Batch brew, Automatický kávovar
- Chuť Sladká, Fermentovaná, Ovocná, Čokoládová
- Charakteristika Višně – Marcipán – Pralinky
- Intenzita těla
Bohaté
- Intenzita kyselosti
Střední
- Producent Kooperativa Sironko
- Zpracování Naturální, Anaerobní fermentace
- Odrůda SL28, SL14, Catimor
- Původ Uganda
- Lokalita Kasese, Rwenzururu
- Nadm. výška 2350 m n.m.
- Spolupráce od roku 2021
- Stupeň pražení Střední - Nový Standard
- Značka Nordbeans
Příprava
Příprava
- Káva 17 g
- Voda 45 ml
- Poměr 1:2,6
- Čas 29 sec
- RADA:
Kávu vždy uchovávejte zavřenou v původním obalu, aby zrno nedegradovalo.
1. Odvažte si doporučenou dávku.
2. Namletou kávu rovnoměrně stlačte tamperem.
3. Na váze kontrolujte správný objem vytékajícího espressa.
4. Dle rychlosti extrakce upravte hrubost mletí (čím jemněji je káva namletá, tím delší bude čas extrakce).
Tip našeho baristy
Kávu na espresso používejte vždy dobře nastařenou. Nejlépe mezi 2-4. týdnem od pražení. Doporučujeme používat kvalitní, filtrovanou nebo alespoň balenou vodu. Po stlačení kávy tamperem si dejte pozor na nárazy pákou. Praskliny v puku se mění v kanály, které vedou k podextrahovanému espressu.
Farma
Sironko
Uganda
„Sironko mě opravdu baví, protože nabízí skvělý vhled do světa výběrové kávy. Pro fanoušky tradičních káv nabízí plné a sladké tělo, které je obohaceno naturálním zpracováním, což kávě dodává charakter višní a pralinek. Osobně mám ale Sironko nejradši v cappuccinu, kde celý charakter parádně vynikne."
Jakub Smolka
Head of Coffee
Lokalita
Káva Sironko se pěstuje na svazích hory Elgon ve východní Ugandě, v nadmořské výšce až 2300 metrů. Tato oblast je ideální pro pěstování kávovníků díky své sopečné půdě a pestrému klimatu. Farmáři z vesnice Buzemunwa, kteří jsou součástí kooperativy, pěstují odrůdy jako Catimor, SL.14 a SL.28, což přispívá k bohatému chuťovému profilu kávy.
Zpracování
Káva z kooperativy Sironko je zpracovávána naturální metodou, která zahrnuje pečlivý sběr třešní a jejich dlouhé sušení na afrických postelích. Tento proces je veden odborníkem na zpracování kávy, Normanem, v Sironko Coffee Yard. Výsledkem je káva s intenzivními chutěmi a jemnou fermentací, která dodává kávě unikátní charakter.
Charakter
Sironko vyniká komplexním chuťovým profilem, který zahrnuje višní, pralinek a marcipánu. Plné tělo a vyvážená acidita této kávy přinášejí jedinečný zážitek v každém šálku espressa i cappuccina. Tato káva je ideální volbou pro ty, kteří hledají výraznou a kvalitní kávu, která potěší jak doma, tak v kavárně.
Každá naše káva prošla pozoruhodnou cestou.
Začíná u pracovitých farmářů. Ti do ní promítají roky píle a zkušeností. Potkává desítky nadšených lidí, kteří s neochvějným nasazením hledají její plnou krásu. Užijte si s lehkostí poslední kroky její znamenité cesty ve vašem šálku.
#NordbeansStories
Blog
Příběhy z cest, rozhovory, aktuální dění i tipy a triky na přípravu kávy. To a mnohem víc najdete na blogu Nordbeans.
Blog
Poznejte nové logo a vizuální styl Nordbeans
Minulý pátek vyšla nová hvězda. Představili jsme nové logo a vizuální styl. Máme velkou radost, že spousta z vás u toho byla s námi. Pro ty z vás, kterým se to nepodařilo, jsme připravili Q&A.
PřečístJaká je cesta kávového zrna z kolumbijské farmy Cocondo Orgánico až do vašeho šálku a kolik se za ni na všech zastávkách platí? To vše a mnohem více v novém blogovém příspěvku. Cocondo pro nás představuje velmi významnou kávu. Farmáře Luise Emilia poznal náčelník Martin před lety při své první návštěvě Kolumbie.
Přečíst#Liberec #Nordbeans
@nordbeans
Sledujte nás na každém kroku, ať vám nic od Nordbeans neunikne!