video here

Cortado

94 °C
0:30 MIN

Španělsky cortado, italsky caffé macchiato je espresso zjemněné mléčnou mikropěnou tak, aby pasovalo akorát do malého šálku.


Aby se zjemnila chuť espressa, Španělé ho doplnili malým množstvím mléčné mikropěny. Ujalo se i v Itálii, kde mu říkají caffé macchiato. Vejde se akorát do malého šálku na espresso.

Základem je kvalitní espresso a poctivá mléčná mikropěna

Jak se tedy espresso připravuje?

  • ideálním přístrojem je pákový kávovar, předehřátý a propláchnutý
  • káva je mletá najemno
  • poté se pořádně upěchuje tamperem
  • když káva začne vytékat z páky, měříme cca 30 sekund
  • káva by měla vytékat v tzv. „myších ocáscích“, váže se totiž na vodu a vytváří tu správnou emulzi
  • dobrá extrakce se dá poznat i podle cremy na povrchu, ovšem na chuť kávy nemá crema vliv

Pak už jen zbývá proměnit mléko v mikropěnu

  • zde stačí menší množství mléka než u cappuccina
  • na šlehání je ideální mléko plnotučné (pokud máte farmářské či bio, mělo by být homogenizované)
  • šlehá se tryskou na páru, kterou má každý správný kávovar
  • ideálním výsledkem je mléčná mikropěna, která nemá viditelné bublinky
  • mléko se nesmí spálit, se šleháním by se mělo přestat, když konvička začne v ruce pálit
  • nakonec je dobré trysku očistit

Social links