video here

Cappuccino

94 °C
0:30 MIN

Jedna dávka espressa a mikropěna z plnotučného mléka, to je pravé italské cappuccino.


Díky spojení espressa a jemné mléčné mikropěny se propojí i chutě intenzivní kávy a sladké laktózy. V Itálii je typickým ranním nápojem, my si ho však dopřáváme po celý den.

Základem pro dobré cappuccino je povedené espresso.

Jak se tedy espresso připravuje?

  • ideálním přístrojem je pákový kávovar, předehřátý a propláchnutý
  • káva je mletá najemno
  • poté se pořádně upěchuje tamperem
  • když káva začne vytékat z páky, měříme cca 30 sekund
  • káva by měla vytékat v tzv. „myších ocáscích“, váže se totiž na vodu a vytváří tu správnou emulzi
  • dobrá extrakce se dá poznat i podle cremy na povrchu, ovšem na chuť kávy nemá crema vliv

Pak už jen zbývá proměnit mléko v mikropěnu

  • na šlehání je ideální mléko plnotučné (pokud máte farmářské či bio, mělo by být homogenizované)
  • šlehá se tryskou na páru, kterou má každý správný kávovar
  • ideálním výsledkem je mléčná mikropěna, která nemá viditelné bublinky
  • mléko se nesmí spálit, se šleháním by se mělo přestat, když konvička začne v ruce pálit
  • nakonec je dobré trysku očistit

Social links