OWL’SPRESSO od Olvina Morena nabízí autentický zážitek z kávového regionu Santa Bárbara v Hondurasu – jedná se o příjemně sladké, vybalancované espresso s aciditou připomínající žlutá jablka. Olvin je jedním z bratrů Morenových, se kterými díky našemu partnerovi Benu Pazovi spolupracujeme už od roku 2018.
Produkce i zpracování kávy ve vesnici El Cedral představuje opravdovou výzvu. O tom jsme se přesvědčili na vlastní kůži v roce 2021, kdy jsme za rodinou Moreno vyrazili.
Vesnice leží na konci silnice z nejbližšího města. Na farmy v jejím okolí musí farmáři po svých nebo na koni. Prostředí kombinující farmy a džungli přináší výzvu v podobě nevyzpytatelné vlhkosti a hrozby deště. I přesto odsud pochází jedny z nejzajímavějších káv z celého Hondurasu, které každoročně sbírají úspěchy v aukci Cup of Excellence.
Káva od Olvina se díky svému smetanovému tělu perfektně hodí do našeho sladkého OWL'SPRESSA.
Alternativní produkty z kategorie Káva:
Detaily
Kávy Nordbeans potěší především fanoušky moderních, světle pražených káv s ovocnou chutí. Rozdělujeme je pražením na kávy na espresso a na přípravu filtrované kávy.
Pokud to zatím nezní jako váš šálek kávy, nechte si od nás poradit v průvodci výběrem.
Detaily
- Řada Nordbeans
- Příprava Espresso
- Chuť Sladká, Kyselá, Ovocná
- Charakteristika Žluté jablko - Pomeranč- Mandle
- Intenzita těla
Bohaté
- Intenzita kyselosti
Vysoká
- Farmář Olvin Moreno
- Zpracování Promyté
- Odrůda Pacas
- Původ Honduras
- Lokalita El Cedral, Santa Barbara
- Farma El Filo
- Nadm. výška 1700 m n.m.
- Spolupráce od roku 2018
- Složení Pražená zrnková káva
- Stupeň pražení Světlé - Nordbeans
-
Výrobce / Dodavatel
Nordbeans
NORDBEANS s.r.o.
Nákladní 431 460 07 Liberec Czech Republic
info@nordbeans.cz
+420 724 866 650
www.nordbeans.cz (všechny produkty)
Příprava
Příprava
- Káva 17,5 g
- Voda 45 ml
- Poměr 1:2,6
- Čas 30 sec
- RADA:
Kávu vždy uchovávejte zavřenou v původním obalu, aby zrno nedegradovalo.
1. Odvažte si doporučenou dávku.
2. Namletou kávu rovnoměrně stlačte tamperem.
3. Na váze kontrolujte správný objem vytékajícího espressa.
4. Dle rychlosti extrakce upravte hrubost mletí (čím jemněji je káva namletá, tím delší bude čas extrakce).
Tip našeho baristy
Kávu na espresso používejte vždy dobře nastařenou. Nejlépe chutná mezi druhým a čtvrtým týdnem od pražení. Doporučujeme používat kvalitní, filtrovanou nebo alespoň balenou vodu. Po stlačení kávy tamperem si dejte pozor na nárazy pákou. Praskliny v puku se promění v kanály, které vedou k podextrahovanému espressu.
Farma
EL Cedral
Honduras
„Kávy od bratrů Morenových patří od první sezony k mým každoročním favoritům. Osobně miluju všechny čisté, promyté kávy ze Střední Ameriky, ale pro tuhle část Honduras mám opravdu slabost. Když jsem farmáře v roce 2021 navštívil, uhranula mě pokora, se kterou přistupují k produkci. Stejně tak obdivuji práci Bena Paze, který se stará o export těchto káv. Historicky všechny kávy z vesnice končily v komerční regionální směsi kvůli nízkým objemům. Ben ale razí transparentní cestu. Díky tomu jsem Olvinovi s Dannym při své návštěvě mohl poprvé předat balíček s jejich kávou a jménem na obalu."
Jakub Smolka
Head of Coffee
Lokalita
Farma Olvina Morena se nachází v oblasti El Cedral, Santa Bárbara, kde mikroklima a nadmořská výška mezi 1650 a 1750 metry poskytují ideální podmínky pro pěstování výběrové kávy. Santa Bárbara je region s jedinečným mikroklima a půdou, což přispívá k různorodosti chutí. Zajímavostí je, že tato oblast se během posledního desetiletí stala epicentrem výběrové kávy v Hondurasu, přičemž kávy od rodiny Moreno často bodují vysoko v soutěžích Cup of Excellence.
Zpracování
Olvin Moreno zpracovává své kávy tradiční promytou metodou s dlouhou fermentací ve vodě, která trvá až 36 hodin. Tento proces začíná pečlivým ručním sběrem vyzrálých kávových třešní, které se po fermentaci promývají v čisté horské vodě z nedalekých pramenů. Následné sušení probíhá na afrických postelích, což zajišťuje rovnoměrné schnutí a uchování komplexního chuťového profilu. Kvůli blízké džungli a proměnlivému počasí musí být africké postele schované ve fóliovnících, které zajišťují rovnoměrné schnutí.
Charakter
O jedinečnosti charakteru káv ze Santa Barbary svědčí výsledky každoroční aukce Cup of Excellence. Jsou charakteristické svou výraznou sladkostí a jasnou ovocností. Typické chutě zahrnují zralé ovoce, bobulovité tóny a květinové nuance, často doplněné jemnou citrusovou aciditou. Zamilovali jsme si jejich typicky jemné tělo a bohatou sladkost, která se prolíná s čistou, dlouhotrvající dochutí. Podobný charakter každý rok nese i káva od Olvina, kterou jsme si díky smetanovému tělu zamilovali jako espresso.
Každá naše káva prošla pozoruhodnou cestou.
Začíná u pracovitých farmářů. Ti do ní promítají roky píle a zkušeností. Potkává desítky nadšených lidí, kteří s neochvějným nasazením hledají její plnou krásu. Užijte si s lehkostí poslední kroky její znamenité cesty ve vašem šálku.
#NordbeansStories
Blog
Příběhy z cest, rozhovory, aktuální dění i tipy a triky na přípravu kávy. To a mnohem víc najdete na blogu Nordbeans.
Blog
Poznejte nové logo a vizuální styl Nordbeans
Minulý pátek vyšla nová hvězda. Představili jsme nové logo a vizuální styl. Máme velkou radost, že spousta z vás u toho byla s námi. Pro ty z vás, kterým se to nepodařilo, jsme připravili Q&A.
PřečístJaká je cesta kávového zrna z kolumbijské farmy Cocondo Orgánico až do vašeho šálku a kolik se za ni na všech zastávkách platí? To vše a mnohem více v novém blogovém příspěvku. Cocondo pro nás představuje velmi významnou kávu. Farmáře Luise Emilia poznal náčelník Martin před lety při své první návštěvě Kolumbie.
Přečíst#Liberec #Nordbeans
@nordbeans
Sledujte nás na každém kroku, ať vám nic od Nordbeans neunikne!