Káva od rodiny Moreno je ztělesněním všeho, co milujeme na kávě ze Střední Ameriky – lehká ovocnost, přirozená sladkost a vyvážené tělo. V každém šálku se odráží nejen unikátní mikroklima regionu, ale i poctivá práce tří generací farmářů, kteří zasvětili svůj život neustálému zlepšování a péči o detail. Tato káva není jen chuťovým zážitkem, ale i příběhem hrdosti, pokory a rodinného odkazu.
Vysoko v horách na svazích obklopených divokou přírodou stojí farmy rodiny Moreno – jméno, které je dnes synonymem pro výběrovou kávu vysoké kvality. Bratři Morenovi, synové Dona Daniela, navázali na jeho odkaz a vytvořili udržitelný rodinný podnik a díky nim se výběrová káva stala nejen způsobem obživy, ale i hrdostí místních farmářů. Tento filtr z Hondurasu je výsledkem let tvrdé práce, hlubokého porozumění přírodě a neutuchající touhy dělat věci lépe – každý den, každou sklizeň.
Hmotnost
Detaily
Nabídka káv pro filtr – Nordbeans potěší především fanoušky moderních, světle pražených káv s ovocnou chutí.
Pokud to zatím nezní jako váš šálek kávy, nechte si od nás poradit v průvodci výběrem.
Detaily
- Řada Nordbeans
- Příprava Filtr, Aeropress, Frenchpress, Chemex
- Chuť Ovocná, Čokoládová, Oříšková
- Charakteristika ZELENÉ JABLKO– CITRUSY – MLÉČNÁ ČOKOLÁDA
- Intenzita těla
Střední
- Intenzita kyselosti
Nižší
- Farmář Bratři Moreno
- Zpracování Promyté
- Odrůda Pacas
- Původ Honduras
- Lokalita El Cedral
- Farma El Filo
- Nadm. výška 1650 m n.m.
- Složení Pražená zrnková káva
-
Výrobce / Dodavatel
Nordbeans
Výrobce
NORDBEANS s.r.o.
Nákladní 431, 460 07 Liberec, Czech Republic
info@nordbeans.cz
www.nordbeans.cz (všechny produkty)
Příprava
Příprava
- Káva 15 g
- Voda 250 ml
- Teplota 96 °C
- Čas 3:00 mn
- Meleme spíše na hrubo: 24 clicků na Timemore Chestnut, 7,5 na Fellow Opus nebo 8,5 na EK43.
Přípravu rozdělujeme do dvou rychlých nálevů po 100 a 150 ml.
1. 50g vody krouživým pohybem, 50 g vody do středu
Čas: 0:00-0:10
2. 100g vody krouživým pohybem, 50g vody do středu
Čas: 0:50-1:00
Celkový čas extrakce by se měl pohybovat do 3:00 min.
Tip našeho baristy
Pro přípravu doporučujeme používat filtrovanou vodu, váhu a čerstvě namletou kávu. Na přípravu filtrované kávy v Nordbeans používáme April brewer s padnoucími filtry. Pomáhají nám lehce docílit rovnoměrné extrakce, plné chuti a vysoké sladkosti.
Farma
Santa Barbara
Honduras



Bratři Morenovi
Bratři Morenovi jsou třetí generací pěstitelů kávy, která často sklízí úspěch v soutěžích Cup of Excellence. Přesto, že pocházejí ze skromných poměrů, dokázali vybudovat trvale udržitelný byznys, a navíc k tomu inspirovali i další obyvatele v jejich regionu. Jejich cesta k úspěchu vyžadovala ambice, dlouhodobé plánování, pochopení trhu a neustálé vylepšování agronomických postupů, sklizně a zpracování.
Zajímavost
„Kávy od bratrů Morenových patří od první sezony k mým každoročním favoritům. Osobně miluju všechny čisté, promyté kávy ze Střední Ameriky, ale pro tuhle část Honduras mám opravdu slabost. Když jsem farmáře v roce 2021 navštívil, uhranula mě pokora, se kterou přistupují k produkci. Stejně tak obdivuji práci Bena Paze, který se stará o export těchto káv. Historicky všechny kávy z vesnice končily v komerční regionální směsi kvůli nízkým objemům. Ben ale razí transparentní cestu. Díky tomu jsem Olvinovi s Dannym při své návštěvě mohl poprvé předat balíček s jejich kávou a jménem na obalu." (Jakub Smolka)
Farma
El Filo je jednou z nejstarších farem ve vlastnictví rodiny Moreno, kterou zdobí kávovníky kvetoucí již více než dvě desetiletí. Nachází se v oblasti El Cedral, Santa Bárbara, kde mikroklima a nadmořská výška 1650 m n. m. poskytují ideální podmínky pro pěstování výběrové kávy. V této oblasti se pěstuje převážně odrůda Pacas, která vznikla přirozenou mutací odrůdy Pink Bourbon.

Lokalita
Santa Barbara leží v horské oblasti nedaleko největšího honduraského jezera Yojoa. Region je proslulý bohatou biodiverzitou, chovem dobytka a tradiční řemeslnou výrobou. Podél horských svahů jsou rozsety vesnice, kde drobní farmáři pěstují kávu. Náročné podmínky pro sušení třešní v blízkosti džungle dodávají místní produkci výjimečný charakter.

Zpracování
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při velké rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky, a tím je z nich odstraněna slupka. Následně se zrnka se zbývající vrstvou dužiny nechají několik hodit fermentovat. Potom se káva přesune do přemývacího kanálu, kde se zrna promyjí vodou odstraní se z nich poslední zbytky dužiny.

Charakter
Tato káva zaujme svou svěží, ovocnou aromatikou s výraznými tóny zeleného jablka a citrusů. Přirozenou a elegantní sladkost doplňuje mléčná čokoláda, která vytváří hladké, vyvážené zakončení a zanechává dlouhotrvající příjemnou dochuť.
Každá naše káva prošla pozoruhodnou cestou.
Začíná u pracovitých farmářů. Ti do ní promítají roky píle a zkušeností. Potkává desítky nadšených lidí, kteří s neochvějným nasazením hledají její plnou krásu. Užijte si s lehkostí poslední kroky její znamenité cesty ve vašem šálku.
#Liberec #Nordbeans
@nordbeans
Sledujte nás na každém kroku, ať vám nic od Nordbeans neunikne!