Káva od Benjamina Paze, který propojuje farmáře z Hondurasu s pražírnami po celém světě. Z mlžných kopců Santa Barbary přináší šťavnatou Pacas s tóny mirabelek, žlutého jablka a lískového ořechu. Vyvážená chuť z ní dělá ideálního společníka pro každý den.
Benjamin Paz není jen exportér – je hnací silou celé kávové komunity v Santa Barbaře. Díky jeho hluboké znalosti regionu a pevným vztahům s farmáři vznikají kávy, které odrážejí místní krajinu i lidské příběhy za každým zrnkem. Na své vlastní farmě pečlivě sleduje celý proces – od pěstování až po zpracování a klade důraz na čistotu, rovnováhu a charakter kávy. Jeho práce je postavena na respektu k místním producentům i krajině, čímž podporuje trvale udržitelný rozvoj regionu.
Hmotnost
Detaily
Nabídka káv pro filtr – Nordbeans potěší především fanoušky moderních, světle pražených káv s ovocnou chutí.
Pokud to zatím nezní jako váš šálek kávy, nechte si od nás poradit v průvodci výběrem.
Detaily
- Řada Nordbeans
- Příprava Filtr, Aeropress, Chemex, Batch brew
- Chuť Sladká, Ovocná, Oříšková
- Charakteristika Mirabelky – Žluté jablko – Lískový ořech
- Intenzita těla
Bohaté
- Intenzita kyselosti
Nižší
- Zpracování Promyté
- Odrůda Pacas
- Původ Honduras
- Lokalita El Cedral
- Farma Benjamin Paz
- Zpracovatelský závod La Orquidea
- Nadm. výška 1650 m n.m.
- Složení Pražená zrnková káva
- Stupeň pražení Světlé - Nordbeans
-
Výrobce / Dodavatel
Nordbeans
Výrobce
NORDBEANS s.r.o.
Nákladní 431, 460 07 Liberec, Czech Republic
info@nordbeans.cz
www.nordbeans.cz (všechny produkty)
Příprava
Příprava
- Káva 15 g
- Voda 250 ml
- Teplota 96 °C
- Čas 3:00 mn
- Meleme spíše na hrubo: 24 clicků na Timemore Chestnut, 7,5 na Fellow Opus nebo 8,5 na EK43.
Přípravu rozdělujeme do dvou rychlých nálevů po 100 a 150 ml.
1. 50g vody krouživým pohybem, 50 g vody do středu
Čas: 0:00-0:10
2. 100g vody krouživým pohybem, 50g vody do středu
Čas: 0:50-1:00
Celkový čas extrakce by se měl pohybovat do 3:00 min.
Tip našeho baristy
Pro přípravu doporučujeme používat filtrovanou vodu, váhu a čerstvě namletou kávu. Na přípravu filtrované kávy v Nordbeans používáme April brewer s padnoucími filtry. Pomáhají nám lehce docílit rovnoměrné extrakce, plné chuti a vysoké sladkosti.
Farma
La Orquidea
Honduras




Familia Paz
Rodina Paz založila exportní společnost Beneficio San Vicente. S touto platformou se vytvořil program, který propojuje farmáře v oblasti s pražiči z celého světa. Benjaminova vášeň, odborné znalosti a oddanost farmářům posunuly jejich rodinnou společnost na další úroveň. Dnes je Benjamin uznáván jako honduraská celebrita na trzích výběrové kávy po celém světě a usilovně pracuje na budování nových vztahů mezi producenty a pražírnami všech velikostí. Právě díky propojování farmářů s dlouhodobými kupci Ben podporuje růst a inovace ve svém regionu.
Zajímavost
Benjamin Paz patří k nejvýznamnějším osobnostem světa výběrové kávy. Od roku 2021 se pravidelně umisťuje v první pětce soutěže Cup of Excellence, ale za jeho největší úspěch stále považujeme jeho práci s malými pěstiteli v regionu Santa Barbara. Jen díky Benovi, který kávu exportuje, vám můžeme každý rok představit kávy od rodiny Morenových.
Farma
Přesto, že Benjamin od dětství díky rodinné společnosti pracoval s kávou, svůj vlastní pozemek si koupil až po několika letech. Zpočátku byla práce na vlastní farmě velice obtížná a nákladná. Dnes provozuje dvě farmy v regionu El Cedral. Na farmě La Orquidea pěstuje odrůdu Pacas, kterou zpracovává promytou metodou.

Lokalita
Santa Barbara leží v horské oblasti nedaleko největšího honduraského jezera Yojoa. Region je proslulý bohatou biodiverzitou, chovem dobytka a tradiční řemeslnou výrobou. Podél horských svahů jsou rozsety vesnice, kde drobní farmáři pěstují kávu. Náročné podmínky pro sušení třešní v blízkosti džungle dodávají místní produkci výjimečný charakter.

Zpracování
Po ručním sběru se kávové třešně vyloupou a nechají fermentovat ve vodních nádržích, kde se rozloží zbytky dužiny. Tohle zvýrazňuje sladkost a zároveň zachovává maximální čistotu chutí. Následně se zrnka několikrát promyjí čerstvou horskou vodou, aby se odstranily poslední nečistoty.

Charakter
Honduras Orquidea vám nabídne sladký filtr, ve kterém můžete najít šťavnatost žlutého ovoce jako jsou mirabelky a jablko, která je doplněna o jemné tóny lískového ořechu.
Každá naše káva prošla pozoruhodnou cestou.
Začíná u pracovitých farmářů. Ti do ní promítají roky píle a zkušeností. Potkává desítky nadšených lidí, kteří s neochvějným nasazením hledají její plnou krásu. Užijte si s lehkostí poslední kroky její znamenité cesty ve vašem šálku.
#Liberec #Nordbeans
@nordbeans
Sledujte nás na každém kroku, ať vám nic od Nordbeans neunikne!