video here

S kávou na výlet

3. dubna 2019

Sezóna výletů je opět v plném proudu. Náš barista Kuba Smolka vám v dnešním blogovém příspěvku popíše, co všechno si bere s sebou do batohu – tedy co se kávy týká.


Jak už tomu u nás bývá, většinu volného čau aktuálně trávíme v okolních Jizerských horách. Nebyli bychom to však my, kdyby nám společnost nedělala výběrová káva, v mém případě ještě ideálně ve spojení s čtyřnohým kamarádem. Málo co vás totiž zahřeje tak, jako šálek čerstvé kávy uprostřed přírody. A právě na toto spojení bych se s Vámi dnes rád zaměřil. Ukážu vám totiž moje essentials při balení na výlet.

Co tedy budeme potřebovat?

Kávu si musíme mít jak připravit, takže na prvním místě je rozhodně filtrační zařízení. Dále je ideální kávu čerstvě umlít. I proto bude mlýnek na cestách naším dalším věrným kamarádem. Nakonec samozřejmě potřebujeme vodu, ale jak ji dostat na požadovanou teplotu? Tady máme dvě možnosti. První z nich je mít plynový hořák a vodu ohřát až těsně před přípravou. Druhou, kterou preferuji já, je si vodu ohřát v basecampu a následně ji uložit do nádoby schopné tuto teplotu udržet.

Tak… a co vybrat, že?

Není žádnou novinkou, že nejlepším společníkem pro přípravu kávy na cestách je Aeropress. Jeho největší výhodou je relativně snadná příprava. Díky své skladnosti vám navíc nezabere půlku krosny. Zároveň diverzita receptů je tak rozmanitá, že možností jak jej připravit je skutečně nekonečně mnoho. Dá se opravdu připravit naprosto kdekoliv, jak dokazuje #milehighaeropressclub, jehož členem se stanete po přípravě aeropressu v letadle. My dnes však zůstaneme nohama na zemi a raději vyrazíme do hor.

Už spoustu let spolu se všemi kolegy používáme japonský mlýnek Porlex mini. James Hoffman baristický světový šampion z roku 2007 a autor knihy The World Atlas of Coffee na svém youtube kanále nedávno vydal detailní porovnání nejpoužívanějších ručních mlýnku, ve kterém právě Porlex mini na plné čáře zvítězil. Jeho hlavní výhodou je preciznost při výrobě, která dodnes probíhá v malé továrně v prefektuře Kagoshima. Firma má tradici ve výrobě keramických produktů od roku 1978, díky čemuž jsou keramické kameny v tomto mlýnku skutečně nejvyšší kvality. Příjemným bonusem pak je, že svým obvodem přesně pasuje do vnitřní komory aeropressu, ve které ho bez ztráty prostoru v batohu můžete brát na každý výlet.

Jak už jsem zmiňoval, nerad s sebou nosím celou výbavu na ohřev vody, proto preferuji termosky od firmy Kinto – opět z Japonska. Zásadní výhodou je také fakt, že do termosky můžete kávu rovnou připravit a uchovat ji v ní. Termosky jsou vyrobené z nerezové oceli a díky vakuové izolaci mají skvělou retenci tepla, tak aby náš milovaný nápoj neztrácel na chuti ani aromatu. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že kávu si vychutnám i po 3 hodinách a jistě si umíte představit, že si skutečně prošla “ledovým peklem”, které nás tu na severu obklopuje.

Jak tedy kávu připravit?

Největší zábavou s aeropressem je již zmíněná diverzita receptů a jejich hledání. Proto vám nepřikládám žádný konkrétní recept, ale spíše obecný návod, podle kterého si můžete postavit ten, který bude sedět přímo Vám. Ve Vašem basecampu si do termosky připravíte horkou vodu a do mlýnku nasypete zrnka. Mlýnek schováte do komory aeropressu a vše uložíte do batohu. Později až se budete chtít za výkon odměnit, vše vybalíte a můžete začít. V tomto případě je ideální využít obrácené metody přípravy aeropresu, kdy ho postavíte na píst a před stlačením otočíte. Namelete si svou kávu a nasypete ji do komory vzniklé spojením obou tubusů svého aeropressu. Z termosky nalijete první část vody zhruba po číslovku 3 a vše promícháte. Po spaření dolijete zbytek vody a komoru uzavřete sítkem s promytým filtrem. Na termosku Kinto nasadíte “trychtýř”, do kterého posadíte obrácený aeropress a můžete začít tlačit. A to je vše - kávu si teď buď vychutnáte rovnou, nebo si ji uložíte na další cestu.

Určitě s námi sdílejte vaše zážitky z výletů s kávou a pokud máte jakékoliv otázky, nebo vlastní tips and tricks budu jenom rád, když se mi ozvete třeba na instagramu. Užijte si všechny zážitky na cestách!

 

 

Social links