V pravidelné blogové sérii přinášíme přehledně seřazené zajímavosti o zemích, ze kterých nakupujeme kávu. Díky tomu můžeme společně lépe pochopit, jaké příběhy se v našich šálcích skrývají.
10 věcí, které stojí za to vědět o kávě z El Salvadoru
- El Salvador je nejmenší a nejhustěji zalidněnou zemí ve Střední Americe. Má čtyřikrát menší rozlohou, než Česká republika.
- Na jeho území najdeme více než dvacet sopek, šest z nich stále aktivních. Sopečná půda je pro pěstování kávovníků zvláště vhodná, některé farmy mají tradici až do první poloviny 19. století.
- Kráter sopek Santa Ana a Izalco je zvěčněný v knize Malý Princ od Antoine de Saint-Exupéryho a je vidět také na obalu. Exupéryho manželka Consuelo totiž pocházela právě z El Salvadoru.
- Většina ze 20 000 kávových farem se nachází v provinciích Santa Ana, Ahuachapán, Sonsonate a La Libertad. Pěstování a zpracování kávy přímo zaměstnává asi 135 000 lidí, tedy celou čtvrtinu všech zemědělců.
- Zdaleka nejtypičtější pěstovanou odrůdou arabiky je červený bourbon. Někdy je ale možné se setkat i s místní odrůdou Kenya (podle všeho nepochází z Keni), odolnou odrůdou cuscatleco sarchimor, pacas nebo hybridní pacamarou.
- Zajímavou menšinu tvoří obyvatelé, kteří svůj původ odvozují od italských imigrantů. Patří k nim jak někdejší prezident Alfredo Cristiani, tak (pro nás) především partner Nordbeans Rodolfo Ruffatti Batlle a další farmáři, se kterými spolupracujeme (Aldo Parducci – Las Brumas).
- Produkci v zemi nadále dominuje promytá arabika. V některých oblastech (např. Chalatenango) produkují farmáři vlastní nezávislé loty prostřednictvím ekologických loupaček. Slavné jsou např. místní honey pacamary.
- Právě zpracování kávy po sklizni je doménou Rodolfa Ruffattiho. Na rozdíl od suššího podnebí v Africe je zpracování natural a honey káv v latinské Americe náročnější, je třeba počítat s vlhčím podnebím. Proto vyžaduje velkou pozornost a systematičnost práce.
- Díky úzkému partnerství na místě jsme navázali spolupráci se řadou pěstitelů. Opakovaně jsme pracovali s honey pacamarou od Toño Ticase (farma La Laguna) z Chalatenanga a kávami od Roberta Ulloa (farma La Divina Providencia) ze Santa Any, který hospodaří přímo na úpatí zmiňované sopky.
- Tradicí ve výběru Nordbeans je vánoční káva Rodolfo – pochází z farmy El Salvador pana Ruffatti Batlle staršího. Ve zpracování natural se pro rok 2018/2019 jedná o světově exkluzivní mikrolot.