video here

10 věcí, které stojí za to vědět o kávě z El Salvadoru

4. listopadu 2018

V pravidelné blogové sérii přinášíme přehledně seřazené zajímavosti o zemích, ze kterých nakupujeme kávu. Díky tomu můžeme společně lépe pochopit, jaké příběhy se v našich šálcích skrývají.


10 věcí, které stojí za to vědět o kávě z El Salvadoru

  1. El Salvador je nejmenší a nejhustěji zalidněnou zemí ve Střední Americe. Má čtyřikrát menší rozlohou, než Česká republika.
  2. Na jeho území najdeme více než dvacet sopek, šest z nich stále aktivních. Sopečná půda je pro pěstování kávovníků zvláště vhodná, některé farmy mají tradici až do první poloviny 19. století.
  3. Kráter sopek Santa Ana a Izalco je zvěčněný v knize Malý Princ od Antoine de Saint-Exupéryho a je vidět také na obalu. Exupéryho manželka Consuelo totiž pocházela právě z El Salvadoru.
  4. Většina ze 20 000 kávových farem se nachází v provinciích Santa Ana, Ahuachapán, Sonsonate a La Libertad. Pěstování a zpracování kávy přímo zaměstnává asi 135 000 lidí, tedy celou čtvrtinu všech zemědělců.
  5. Zdaleka nejtypičtější pěstovanou odrůdou arabiky je červený bourbon. Někdy je ale možné se setkat i s místní odrůdou Kenya (podle všeho nepochází z Keni), odolnou odrůdou cuscatleco sarchimor, pacas nebo hybridní pacamarou.  
  6. Zajímavou menšinu tvoří obyvatelé, kteří svůj původ odvozují od italských imigrantů. Patří k nim jak někdejší prezident Alfredo Cristiani, tak (pro nás) především partner Nordbeans Rodolfo Ruffatti Batlle a další farmáři, se kterými spolupracujeme (Aldo Parducci – Las Brumas).
  7. Produkci v zemi nadále dominuje promytá arabika. V některých oblastech (např. Chalatenango) produkují farmáři vlastní nezávislé loty prostřednictvím ekologických loupaček. Slavné jsou např. místní honey pacamary.
  8. Právě zpracování kávy po sklizni je doménou Rodolfa Ruffattiho. Na rozdíl od suššího podnebí v Africe je zpracování natural a honey káv v latinské Americe náročnější, je třeba počítat s vlhčím podnebím. Proto vyžaduje velkou pozornost a systematičnost práce.
  9. Díky úzkému partnerství na místě jsme navázali spolupráci se řadou pěstitelů. Opakovaně jsme pracovali s honey pacamarou od Toño Ticase (farma La Laguna) z Chalatenanga a kávami od Roberta Ulloa (farma La Divina Providencia) ze Santa Any, který hospodaří přímo na úpatí zmiňované sopky.  
  10. Tradicí ve výběru Nordbeans je vánoční káva Rodolfo – pochází z farmy El Salvador pana Ruffatti Batlle staršího. Ve zpracování natural se pro rok 2018/2019 jedná o světově exkluzivní mikrolot.

 

Social links