Kamerun Boyo je výsledkem naší úzké spolupráce s místními farmáři a vedoucím kooperativy Matti Fonchou, se kterým spolupracujeme už od roku 2017. Tato káva nabízí jedinečný chuťový profil s intenzivními tóny hořké čokolády, jemnými nádechy fialek a výrazným aromatem pomerančové kůry. I přes obtíže způsobené několik let probíhající občanskou válkou se farmářům podařilo vyprodukovat jedinečnou kávu, kterou si zamilují všichni fanoušci výrazných káv s bohatou chutí.
Naše kamerunská káva pochází ze severozápadního regionu Boyo. Byla vypěstována v rámci projektu Conscious Coffee Project, za kterým stojí Matti Foncha. Ten pomáhá sdružovat sklizně farmářů z jednotlivých vesnic a prodávat je přímo pražírnám v Evropě a v USA. Výnosy z jednotlivých sklizní slouží k postupnému budování infrastruktury a rozvoji znalostí pěstitelů o kávě. Ti tak získávají podmínky k neustálému zlepšování kvality a zajištění produkce. Celý region byl v posledních letech sužován občanskou válkou, která znemožnila export kávy. O to větší radost máme z každého kilogramu této kávy, protože pomáhá obnově vesnic a farem, které jsme před pár lety sami navštívili.
Hmotnost
Detaily
Řada Sweet city představuje vstupní bránu do světa výběrových káv pro milovníky tradiční, tmavě pražené kávy s nízkou kyselostí.
Pokud to zatím nezní jako váš šálek kávy, nechte si od nás poradit v průvodci výběrem.
Detaily
- Řada Sweet City
- Příprava Espresso, Moka konvička, Frenchpress, Automatický kávovar
- Chuť Čokoládová
- Charakteristika Čokoláda – Pomerančová kůra – Sušené ovoce
- Intenzita těla
Bohaté
- Intenzita kyselosti
Nižší
- Producent Matti Foncha
- Zpracování Promyté
- Odrůda Typica, Java
- Původ Boyo
- Lokalita Boyo
- Zpracovatelský závod Belo Acha
- Nadm. výška 1600 m n.m.
- Složení Pražená zrnková káva
- Stupeň pražení Tmavé - Sweet City
- Značka Nordbeans
Příprava
Příprava
- Káva 17 g
- Voda 45 ml
- Poměr 1:2,6
- Čas 28 sec
- RADA:
Kávu vždy uchovávejte zavřenou v původním obalu, aby zrno nedegradovalo.
1. Odvažte si doporučenou dávku.
2. Namletou kávu rovnoměrně stlačte tamperem.
3. Na váze kontrolujte správný objem vytékajícího espressa.
4. Dle rychlosti extrakce upravte hrubost mletí (čím jemněji je káva namletá, tím delší bude čas extrakce).
Tip našeho baristy
Kávu na espresso používejte vždy dobře nastařenou. Nejlépe mezi 2-4. týdnem od pražení. Doporučujeme používat kvalitní, filtrovanou nebo alespoň balenou vodu. Po stlačení kávy tamperem si dejte pozor na nárazy pákou. Praskliny v puku se mění v kanály, které vedou k podextrahovanému espressu.
Farma
Boyo
Kamerun
„Kamerun je pro mě srdcová záležitost. Mattiho jsem poznal v roce 2017 v Amsterdamu na kávovém festivalu. Zjistil jsem, že je syn prvního demokratického premiéra Kamerunu a vede skvělou kooperativu v netradičním pěstitelském regionu. Další sezonu jsem se za ním vypravil v rámci projektu výstavby promývacích stanic, který Nordbeans podpořilo. Od té doby ale situace není ideální vlivem probíhající občanské války. O to větší radost mám z každého šálku kamerunské kávy, kterou se podaří vyexportovat."
Jaromír Hanzal
Co-Founder & Green Coffee Trader
Lokalita
Káva Kamerun Boyo pochází z regionu Boyo v severozápadním Kamerunu, kde kávové třešně rostou v nadmořské výšce až 2300 metrů. Tato oblast je známá svým ideálním klimatem a úrodnou půdou, které přispívají k bohatému a komplexnímu chuťovému profilu kávy. Farmáři zde pěstují kávu více než 50 let v organických podmínkách, což zaručuje vysokou kvalitu jejich produkce.
Zpracování
Právě zpracování bývalo v Kamerunu největším kamenem úrazu. Matti se zasadil o edukaci celé kooperativy a výstavbu malých promývacích stanic, které farmářům umožnily produkovat promyté kávy. Jednu z těchto stanic jsme v roce 2018 pomohli postavit, ale bohužel značnou část infrastruktury zničil probíhající ozbrojený konflikt. I přesto farmáři nadále využívají zázemí kooperativního závodu v Belo Acha.
Charakter
Kamerunské kávy bychom poznali i se zavázanýma očima. Mají výrazné aroma i chuť, které často přechází z květinových tónů fialek až po výrazné herbální tóny připomínající kvalitní tabák. V chuti jim vždy dominuje kvalitní hořká čokoláda doplněná lehkou aciditou připomínající pomeranče, které se v případě této kávy spíše projevují jako pomerančová kůra.
Každá naše káva prošla pozoruhodnou cestou.
Začíná u pracovitých farmářů. Ti do ní promítají roky píle a zkušeností. Potkává desítky nadšených lidí, kteří s neochvějným nasazením hledají její plnou krásu. Užijte si s lehkostí poslední kroky její znamenité cesty ve vašem šálku.
#Liberec #Nordbeans
@nordbeans
Sledujte nás na každém kroku, ať vám nic od Nordbeans neunikne!