Vyhledat

Kamerun Boyo je výsledkem naší úzké spolupráce s místními farmáři a vedoucím kooperativy Matti Fonchou, se kterým spolupracujeme už od roku 2017. Tato káva nabízí jedinečný chuťový profil s intenzivními tóny hořké čokolády, jemnými nádechy fialek a výrazným aromatem pomerančové kůry. I přes obtíže způsobené několik let probíhající občanskou válkou se farmářům podařilo vyprodukovat jedinečnou kávu, kterou si zamilují všichni fanoušci výrazných káv s bohatou chutí.

Naše kamerunská káva pochází ze severozápadního regionu Boyo. Byla vypěstována v rámci projektu Conscious Coffee Project, za kterým stojí Matti Foncha. Ten pomáhá sdružovat sklizně farmářů z jednotlivých vesnic a prodávat je přímo pražírnám v Evropě a v USA. Výnosy z jednotlivých sklizní slouží k postupnému budování infrastruktury a rozvoji znalostí pěstitelů o kávě. Ti tak získávají podmínky k neustálému zlepšování kvality a zajištění produkce. Celý region byl v posledních letech sužován občanskou válkou, která znemožnila export kávy. O to větší radost máme z každého kilogramu této kávy, protože pomáhá obnově vesnic a farem, které jsme před pár lety sami navštívili.

Tento produkt je dlouhodobě vyprodaný.

Alternativní produkty z kategorie Espresso:

Balení kávy Kenya Fearless Lynx Espresso s popisem promyté zpracování, odrůd Batian, SL28, Ruiru 11, SL34, producent Rutuma Coop. a farmou Karinu, s chuťovými tóny červeného rybízu, citrusů a lesních plodů, s uvedenou kyselostí a intenzitou.

FEARLESS LYNX

Skladem

350 Kč

Horizont

Skladem

260 Kč

Balení kávy z Kolumbie s popisem, že ji pěstují indiáni Arhuacos v poháří Sierra Nevada, s informacemi o sladké, nugátové a ovocné chuti, kyselosti a intenzitě.

Kolumbie

Skladem

300 Kč


Detaily

Řada Sweet city představuje vstupní bránu do světa výběrových káv pro milovníky tradiční, tmavě pražené kávy s nízkou kyselostí. 

Pokud to zatím nezní jako váš šálek kávy, nechte si od nás poradit v průvodci výběrem.

Detaily

  • Řada Sweet City
  • Příprava Espresso, Moka konvička, Frenchpress, Automatický kávovar
  • Chuť Čokoládová
  • Charakteristika Čokoláda – Pomerančová kůra – Sušené ovoce
  • Intenzita těla

    Bohaté

  • Intenzita kyselosti

    Nižší

  • Producent Matti Foncha
  • Zpracování Promyté
  • Odrůda Typica, Java
  • Původ Boyo
  • Lokalita Boyo
  • Zpracovatelský závod Belo Acha
  • Nadm. výška 1600 m n.m.
  • Složení Pražená zrnková káva
  • Stupeň pražení Tmavé - Sweet City
  • Výrobce / Dodavatel Nordbeans Výrobce
    NORDBEANS s.r.o.
    Nákladní 431, 460 07 Liberec, Czech Republic
    info@nordbeans.cz
    www.nordbeans.cz
    (všechny produkty)

Příprava

Příprava

  • Káva 17 g
  • Voda 45 ml
  • Poměr 1:2,6
  • Čas  28 sec
  •  
  • RADA: 
    Kávu vždy uchovávejte zavřenou v původním obalu, aby zrno nedegradovalo.

1. Odvažte si doporučenou dávku. 

2. Namletou kávu rovnoměrně stlačte tamperem.

3. Na váze kontrolujte správný objem vytékajícího espressa. 

4. Dle rychlosti extrakce upravte hrubost mletí (čím jemněji je káva namletá, tím delší bude čas extrakce).

Tip našeho baristy

Kávu na espresso používejte vždy dobře nastařenou. Nejlépe mezi 2-4. týdnem od pražení. Doporučujeme používat kvalitní, filtrovanou nebo alespoň balenou vodu. Po stlačení kávy tamperem si dejte pozor na nárazy pákou. Praskliny v puku se mění v kanály, které vedou k podextrahovanému espressu. 

Další rady a návody

Farma

Lokalita

Káva Kamerun Boyo pochází z regionu Boyo v severozápadním Kamerunu, kde kávové třešně rostou v nadmořské výšce až 2300 metrů. Tato oblast je známá svým ideálním klimatem a úrodnou půdou, které přispívají k bohatému a komplexnímu chuťovému profilu kávy. Farmáři zde pěstují kávu více než 50 let v organických podmínkách, což zaručuje vysokou kvalitu jejich produkce.

Zpracování

Právě zpracování bývalo v Kamerunu největším kamenem úrazu. Matti se zasadil o edukaci celé kooperativy a výstavbu malých promývacích stanic, které farmářům umožnily produkovat promyté kávy. Jednu z těchto stanic jsme v roce 2018 pomohli postavit, ale bohužel značnou část infrastruktury zničil probíhající ozbrojený konflikt. I přesto farmáři nadále využívají zázemí kooperativního závodu v Belo Acha. 

Charakter

Kamerunské kávy bychom poznali i se zavázanýma očima. Mají výrazné aroma i chuť, které často přechází z květinových tónů fialek až po výrazné herbální tóny připomínající kvalitní tabák. V chuti jim vždy dominuje kvalitní hořká čokoláda doplněná lehkou aciditou připomínající pomeranče, které se v případě této kávy spíše projevují jako pomerančová kůra. 

Každá naše káva prošla pozoruhodnou cestou.

Začíná u pracovitých farmářů. Ti do ní promítají roky píle a zkušeností. Potkává desítky nadšených lidí, kteří s neochvějným nasazením hledají její plnou krásu. Užijte si s lehkostí poslední kroky její znamenité cesty ve vašem šálku.

#Liberec #Nordbeans

@nordbeans

Sledujte nás na každém kroku, ať vám nic od Nordbeans neunikne!