Sladká a plná káva z Guatemaly, která okouzlí milovníky ovocných chutí. Gascón Anaerobic spojuje bohaté tóny červeného ovoce, koňaku a zralých meruněk s precizní péčí mladého farmáře Felipeho Contreras.
Užijte si kávu z jedné z našich nejoblíbenějších farem na světě – kávu, která vás okouzlí svou sladkostí, elegancí a jasností chutí červeného ovoce, zralých meruněk a koňaku. Felipe Contreras, farmář stojící za touto jedinečnou kávou, mění tradiční představy o vedení farmy a nastavuje nový standard udržitelným pěstováním, precizním zpracováním a přístupem ke kávě. Jasnost chutí a vysokou sladkost v každém šálku nejlépe podtrhnete přípravou filtru April podle našeho receptu níže.
Hmotnost
Detaily
Kávy Nordbeans potěší především fanoušky moderních, světle pražených káv s ovocnou chutí. Rozdělujeme je pražením na kávy na espresso a na přípravu filtrované kávy.
Pokud to zatím nezní jako váš šálek kávy, nechte si od nás poradit v průvodci výběrem.
Detaily
- Řada Nordbeans
- Příprava Filtr, Aeropress, Frenchpress, Chemex, Batch brew
- Chuť Sladká, Fermentovaná, Ovocná
- Charakteristika červené ovoce – koňak – meruňky
- Intenzita těla
Střední
- Intenzita kyselosti
Vyšší
- Farmář Felipe Contreras
- Zpracování Anaerobní Natural
- Odrůda Catuaí
- Původ Guatemala
- Lokalita Antigua, Antigua
- Farma Finca Gascón
- Nadm. výška 1900 m n.m.
- Spolupráce od roku 2022
- Složení Pražená zrnková káva
- Stupeň pražení Světlé - Nordbeans
-
Výrobce / Dodavatel
Nordbeans
Výrobce
NORDBEANS s.r.o.
Nákladní 431, 460 07 Liberec, Czech Republic
info@nordbeans.cz
www.nordbeans.cz (všechny produkty)
Příprava
Příprava
- Káva 15 g
- Voda 250 ml
- Teplota 96 °C
- Čas 3:00 m
- Pro přípravu na filtru doporučujeme spíše jemné mletí: 18 clicků na Timemore Chestnut, 6 na Fellow Opus nebo 6,5 na EK43.
Přípravu rozdělujeme do dvou rychlých nálevů po 100 a 150 ml.
1. 50 g krouživým, 50 g do středu
Čas: 0:00-0:10
2. 100 g krouživým, 50 g do středu
Čas: 0:50-1:00
Celkový čas extrakce by se měl pohybovat do 3:00 min.
Tip našeho baristy
Pro přípravu doporučujeme používat filtrovanou vodu, váhu a čerstvě namletou kávu. Na přípravu filtrované kávy v Nordbeans používáme April brewer s padnoucími filtry. Pomáhají nám lehce docílit rovnoměrné extrakce, plné chuti a vysoké sladkosti.
Farma
Antigua
Guatemala









Felipe Contreras
Felipe Contreras převzal farmu Finca Gascón v roce 2017 s odhodláním vytvořit něco výjimečného. Zaměřuje se na organickou produkci, výrobu vlastních hnojiv a sdílení svých znalostí s okolními farmáři. Felipeho inovativní přístup a vášeň pro kávu z něj udělaly jednoho z nejtalentovanějších mladých producentů v regionu Antigua. Jsme opravdu pyšní, že jsme součástí jeho farmářského růstu od samého začátku a máme možnost rok co rok sledovat jeho progres.
Zajímavost
S Felipem jsme se shodou náhod poprvé setkali v Liberci. O rok později jsme s ním strávili téměř celou sklizeň na jeho farmě. Inspirovalo nás, jak pečlivě sleduje každý detail – od sofistikovaného systému zavlažování, až po každou proměnnou procesu fermentace a sušení. Obrovskou výhodou také je, že Felipe má přímo ve městě Antigua svou pražírnu. Má tedy mnohem celistvější chápání kávy, díky čemuž dokáže mnohem rychleji reagovat a vyvíjet se. Felipeho přístup není jen inspirativní, ale také se podepisuje na každém šálku jeho výjimečné kávy.
Farma
Finca Gascón se nachází v nadmořské výšce 1900 m n. m. nedaleko Antiguy. Vulkanická půda, precizní zavlažovací systémy a stínové stromy gravilea vytvářejí ideální podmínky pro pěstování výběrové kávy. Felipe zde zavedl systém na podporu rovnoměrného zrání třešní, což zajišťuje konzistenci a vyšší kvalitu každé sklizně.

Lokalita
Antigua, jedno z nejznámějších kávových regionů Guatemaly, je proslulá svou bohatou vulkanickou půdou a vysokými nadmořskými výškami. Tyto podmínky, spolu s precizní péčí místních farmářů, dávají kávám z této oblasti jejich typický charakter – jemnou aciditu, sladkost a komplexnost. Ani místní farmáři se ale nevyhnout výzvám spojeným se změnou klimatu a jejich farmy často trpí suchem. Proto se Felipe rozhodl upustit od tradičních chemických hnojiv a nahradit je udržitelnou variantou, kterou sám vyrábí a poskytuje i ostatním farmářům.

Zpracování
Gascón Anaerobic je zpracována metodou Anaerobic Natural. Třešně fermentují v uzavřených nádobách bez přístupu vzduchu, což zvýrazňuje jejich sladkost a bohatý chuťový profil. Po fermentaci se suší na afrických postelích, aby byla zajištěna rovnoměrná kvalita a čistota chuti. Celé zpracování probíhá přímo na farmě, díky čemuž Feli dokáže zajistit maximální preciznost a kontrolu nad každým procesem.

Charakter
Gascón Anaerobic zaujme bohatým aromatem koňaku a červeného ovoce. V chuti dominují tóny zralých meruněk a višní v čokoládě, doplněné smetanovým tělem a jemnou aciditou. Dlouhá a harmonická dochuť dotváří její jedinečnost.
Každá naše káva prošla pozoruhodnou cestou.
Začíná u pracovitých farmářů. Ti do ní promítají roky píle a zkušeností. Potkává desítky nadšených lidí, kteří s neochvějným nasazením hledají její plnou krásu. Užijte si s lehkostí poslední kroky její znamenité cesty ve vašem šálku.
#Liberec #Nordbeans
@nordbeans
Sledujte nás na každém kroku, ať vám nic od Nordbeans neunikne!