Léto je tady a s ním i naše FUNKY! Letní limitka letos v podobě anaerobně zpracované Ugandy. Při této metodě se kávová zrnka zavřou do nádoby bez přístupu vzduchu a nechají se fermentovat. Právě to vytváří výrazné aroma, chuť a propůjčuje kávě nečekané deskriptory. Čeká vás hodně zábavy – chutná skvěle jak horká, tak na ledu a pražíme ji na filtr i na espresso. Don’t wait and take a sip of summer adventure!
Díky spolupráci společností The Coffee Quest a Great Lakes Coffee, dochází ke zvyšování úrovně výběrové kávy v Ugandě. Jejich činnosti mimo jiné podporují vzdělávání farmářů nebo možnost získání cerifikace zajišťující ochranu přírody a důstojné pracovní podmínky. Za kávu se farmářům nabízí férová cena, která jim pak dovoluje část zisku reinvestovat do kvality svého zemědělství. Každá sklizeň je díky tomu nejen výsledkem farmářovy péče, ale i širšího systému podpory, který vede k udržitelnému růstu.
Hmotnost
Detaily
Řadu Nový Standard si zamilujete, pokud hledáte stabilní, sladkou kávu s plnou chutí – ať už na espresso, do moka konvičky nebo na překapávanou kávu.
Pokud to zatím nezní jako váš šálek kávy, nechte si od nás poradit v průvodci výběrem.
Detaily
- Řada Nordbeans
- Příprava Espresso
- Chuť Sladká, Fermentovaná, Ovocná
- Charakteristika PAPÁJÁ – MANDARINKA – BONBONY
- Intenzita těla
Bohaté
- Intenzita kyselosti
Vyšší
- Farmář Great Lakes Coffee
- Zpracování Anaerobní Natural
- Odrůda SL28, SL14
- Původ Uganda
- Lokalita Kasese
- Farma Sironko Station
- Nadm. výška 1750 m n.m.
- Stupeň pražení Střední - Nový Standard
-
Výrobce / Dodavatel
Nordbeans
Výrobce
NORDBEANS s.r.o.
Nákladní 431, 460 07 Liberec, Czech Republic
info@nordbeans.cz
www.nordbeans.cz (všechny produkty)
Příprava
Příprava
- Káva 17 g
- Voda 45ml
- Poměr 1:2,6
- Čas 23 sec
- RADA:
Kávu vždy uchovávejte zavřenou v původním obalu, aby zrno nedegradovalo.
Tip našeho baristy
Kávu na espresso používejte vždy dobře nastařenou. Nejlépe mezi 2. – 4. týdnem od pražení. Doporučujeme používat kvalitní, filtrovanou nebo alespoň balenou vodu. Po stlačení kávy tamperem si dejte pozor na nárazy pákou. Praskliny v puku se mění v kanály, které vedou k podextrahovanému espressu.
Farma
Kasese
Uganda





Rodina Nicolaides
Rodina Nicolaides se kávou zabývá již po tři generace. Začínali jako farmáři a dnes provozují společnost Great Lakes Coffee, která se sídlem v Ugandě zajišťuje zpracování a vývoz zelené kávy. Staví komunitní mokré mlýny a na západě země v pohoří Rwenzori produkuje naturální kávu. Cílem společnosti je produkovat kávu se stoprocentně dohledatelným dodavatelským řetězcem, která je zároveň pro farmáře zisková. Díky transparentnímu přístupu a vytváření přidané hodnoty se zvyšuje příjem vyplácený zemědělcům a tím i jejich životní úroveň.
Výběr kávy
Funky nabízí opravdu různorodý charakter – skvěle chutná jako čisté espresso s chutí tropického ovoce. Bude vás bavit v kombinaci s mlékem i na ledu. Parádní je ale také do speciálních drinků jako je espresso tonic – hrajte si, vždyť je to Funky!
Farma
Sironko Station slouží jako centrální bod pro sběr a zpracování kávových třešní od stovek drobných farmářů z okolních vesnic, kteří pěstují převážně arabiku odrůd SL14, SL34, které zrají v ideálním střídání dešťů a slunce, díky čemuž vznikají vyvážené a aromaticky bohaté kávy.

Lokalita
Kasese, oblast pod majestátními horami Rwenzori, která dlouho zůstávala mimo pozornost, kvůli nízké infrastruktuře a izolovanosti. Dnes se však díky projektům a investicím do výběrové kávy mění v dynamický region s bohatou historií, krásnou přírodou a významnou ekonomikou.

Zpracování
Anaerobní zpracování kávy je moderní metoda fermentace bez přístupu kyslíku. Kávové třešně se uzavírají do speciálních nádrží, kde probíhá řízené kvašení, obvykle po dobu několik desítek hodin. Tento postup zvýrazňuje sladkost, komplexitu a přináší výrazné chuťové profily s tóny tropického ovoce, květin či koření.

Charakter
Připravte se na intenzivní chuťový zážitek, ve kterém ucítíte papáju, mandarinky a bonbony. Výraznou aciditu potom vyrovnává vysoká sladkost a tóny fermentace. Vychutnejte si FUNKY ve variantě na espresso nebo na filtr.
Každá naše káva prošla pozoruhodnou cestou.
Začíná u pracovitých farmářů. Ti do ní promítají roky píle a zkušeností. Potkává desítky nadšených lidí, kteří s neochvějným nasazením hledají její plnou krásu. Užijte si s lehkostí poslední kroky její znamenité cesty ve vašem šálku.
#Liberec #Nordbeans
@nordbeans
Sledujte nás na každém kroku, ať vám nic od Nordbeans neunikne!