Sladké a bohaté espreso od našeho přítele Samuela Zavaly.
Se Samuelem z El Cambalache spolupracujeme už šestou sezonu a jeho kávy patří k našim každoročním favoritům. Jeho specialitou je pro Nikaraguu typická odrůda Maracaturra, se kterou každoročně sbírá úspěchy v aukční soutěži Cup of Excellence. Té ale na farmě pěstuje pouze malou část. Největší část jeho sklizně tvoří odrůda Caturra.
Od našich partnerů se snažíme nakupovat co nejširší škálu káv, abychom jim pomohli s udržitelným rozvojem. Moc nás těší, že se s vámi můžeme podělit o tohle skvělé, plné a sladké espresso s chutí černého čaje, nugátu a zralého ovoce, za kterou vděčí Samuelovu perfektními naturálnímu zpracování.
Hmotnost
Detaily
Řadu Nový Standard si zamilujete, pokud hledáte stabilní, sladkou kávu s plnou chutí – ať už na espresso, do moka konvičky nebo na překapávanou kávu.
Pokud to zatím nezní jako váš šálek kávy, nechte si od nás poradit v průvodci výběrem.
Detaily
- Řada Nový standard
- Příprava Espresso, Moka konvička, Automatický kávovar
- Chuť Sladká, Fermentovaná, Čokoládová, Oříšková
- Charakteristika Černý čaj – Nugát – Zralé ovoce
- Intenzita těla
Jemné
- Intenzita kyselosti
Nižší
- Farmář Samuel Zavala
- Producent Kafferävan Imp.
- Zpracování Naturální
- Odrůda Maracaturra
- Původ Nikaragua
- Lokalita Dipilto, Nueva Segovia
- Farma El Cambalache
- Nadm. výška 1350 m n.m.
- Složení Pražená zrnková káva
- Stupeň pražení Střední - Nový Standard
- Značka Nordbeans
Příprava
Příprava
- Káva 17 g
- Voda 42 ml
- Poměr 1:2,4
- Čas 28 sec
- RADA:
Kávu vždy uchovávejte zavřenou v původním obalu, aby zrno nedegradovalo.
1. Odvažte si doporučenou dávku.
2. Namletou kávu rovnoměrně stlačte tamperem.
3. Na váze kontrolujte správný objem vytékajícího espressa.
4. Dle rychlosti extrakce upravte hrubost mletí (čím jemněji je káva namletá, tím delší bude čas extrakce).
Tip našeho baristy
Kávu na espresso používejte vždy dobře nastařenou. Nejlépe mezi 2-4. týdnem od pražení. Doporučujeme používat kvalitní, filtrovanou nebo alespoň balenou vodu. Po stlačení kávy tamperem si dejte pozor na nárazy pákou. Praskliny v puku se mění v kanály, které vedou k podextrahovanému espressu.
Farma
El Cambalache
Nikaragua
„Se Samuelem z El Cambalache jsme začali spolupracovat v začátcích jeho farmářské kariéry. Během šesti sezon naší spolupráce se mu podařilo ohromným způsobem zvýšit kvalitu své produkce, o čemž svědčí i 2. místo z aukční soutěže Cup of Excellence.
Martin Kozel
CEO Nordbeans
Lokalita
Vesnice Dipilto je součástí oblasti Nueva Segovia na severu Nikaraguy, poblíž hranice s Hondurasem. Ačkoliv se jedná o nejmenší producentský region, rozhodně mu to neubírá na slávě – stačí se podívat na výsledky aukční soutěže Cup of Excellence a hned budete mít jasno, kde se pěstují nejlepší kávy z Nikaraguy. Za úspěch vděčí především vysoké míře zalesnění a hlinitopísčité půdě s dobrou drenáží, což náramně prospívá produkci výběrové kávy.
Zpracování
Zpracování kávy je pro Samuela posledních několik let hlavním tématem rozvoje. V pražírně milujeme jeho odrůdu Maracaturra zpracovanou metodou Honey, kterou každoročně posouvá dopředu. Letos zrnka nechal po vyloupání 12 hodin fermentovat s dužinou v otevřených kádích, načež je 21 dní sušilv polostínu na afrických postelích.
Charakter
El Cambalache potěší všechny fanoušky sladkých, ovocných filtrů s jiskrnou aciditou. Zamilovali jsme si její intenzivní aromat květin a chuť vanilkového krému, která je skvěle navázaná na vysokou sladkost. Kromě ní v chuti objevíte hrozny a peckové ovoce jako zralé meruňky, které přetrvávají v dochuti ještě dlouho po dopití každého doušku.
Každá naše káva prošla pozoruhodnou cestou.
Začíná u pracovitých farmářů. Ti do ní promítají roky píle a zkušeností. Potkává desítky nadšených lidí, kteří s neochvějným nasazením hledají její plnou krásu. Užijte si s lehkostí poslední kroky její znamenité cesty ve vašem šálku.
#Liberec #Nordbeans
@nordbeans
Sledujte nás na každém kroku, ať vám nic od Nordbeans neunikne!