Ohromí vás květinovým aroma a chutí vanilkového krému!
Se Samuelem z El Cambalache spolupracujeme už sedmou sezonu a jeho kávy patří k našim každoročním favoritům. Jeho specialitou je pro Nikaraguu typická odrůda Maracaturra, se kterou každoročně sbírá úspěchy v aukční soutěži Cup of Excellence. Díky těmto aukčním soutěžím každoročně zvedá kvalitu své produkce – od farmaření až po zpracování. Výsledkem jsou vždy nesmírně jiskrné kávy plné ovocných chutí, na které se každou sezonu nemůžeme dočkat.
Jako první představíme odrůdu Maracaturra, zpracovanou metodou Honey, která vám svou sladkostí bude připomínat vanilkový krém, hrozny a květiny.
Hmotnost
Detaily
Kávy Nordbeans potěší především fanoušky moderních, světle pražených káv s ovocnou chutí. Rozdělujeme je pražením na kávy na espresso a na přípravu filtrované kávy.
Pokud to zatím nezní jako váš šálek kávy, nechte si od nás poradit v průvodci výběrem.
Detaily
- Řada Nordbeans
- Příprava Filtr, Aeropress, Chemex, Batch brew
- Chuť Sladká, Kyselá
- Charakteristika Vanilkový krém – Hrozny – Květiny
- Intenzita těla
Jemné
- Intenzita kyselosti
Nižší
- Zpracování Honey
- Odrůda Maracaturra
- Původ Nikaragua
- Lokalita Nueva Segovia
- Farma EL Cambalache
- Nadm. výška 1350 m n.m.
- Složení Pražená zrnková káva
- Stupeň pražení Světlé - Nordbeans
Příprava
Příprava
- Káva 15 g
- Voda 250 ml
- Teplota 94 °C
- Čas 2:20 mn
- El Cambalache meleme na střední hrubost – 22 clicků na Comandante, 8,5 na Ditting 807 LS, 6,5 na EK43.
Přípravu rozdělujeme do dvou rychlých nálevů po 100 a 150 ml.
1. 50 g krouživým, 50 g do středu
Čas: 0:00-0:10
2. 100 g krouživým, 50 g do středu
Čas: 0:50-1:00
Celkový čas extrakce by se měl pohybovat mezi 2:10 a 2:30 min.
Tip našeho baristy
K přípravě vždy doporučujeme používat filtrovanou vodu, váhu a čerstvě namletou kávu.
Na přípravu filtrované kávy v Nordbeans používáme April brewer.
Farma
El Cambalache
Nikaragua
„Se Samuelem z El Cambalache jsme začali spolupracovat v začátcích jeho farmářské kariéry. Během šesti sezon naší spolupráce se mu podařilo ohromným způsobem zvýšit kvalitu své produkce, o čemž svědčí i 2. místo z aukční soutěže Cup of Excellence.
Martin Kozel
CEO Nordbeans
Lokalita
Vesnice Dipilto je součástí oblasti Nueva Segovia na severu Nikaraguy, poblíž hranice s Hondurasem. Ačkoliv se jedná o nejmenší producentský region, rozhodně mu to neubírá na slávě – stačí se podívat na výsledky aukční soutěže Cup of Excellence a hned budete mít jasno, kde se pěstují nejlepší kávy z Nikaraguy. Za úspěch vděčí především vysoké míře zalesnění a hlinitopísčité půdě s dobrou drenáží, což náramně prospívá produkci výběrové kávy.
Zpracování
Zpracování kávy je pro Samuela posledních několik let hlavním tématem rozvoje. V pražírně milujeme jeho odrůdu Maracaturra zpracovanou metodou Honey, kterou každoročně posouvá dopředu. Letos zrnka nechal po vyloupání 12 hodin fermentovat s dužinou v otevřených kádích, načež je 21 dní sušilv polostínu na afrických postelích.
Charakter
El Cambalache potěší všechny fanoušky sladkých, ovocných filtrů s jiskrnou aciditou. Zamilovali jsme si její intenzivní aromat květin a chuť vanilkového krému, která je skvěle navázaná na vysokou sladkost. Kromě ní v chuti objevíte hrozny a peckové ovoce jako zralé meruňky, které přetrvávají v dochuti ještě dlouho po dopití každého doušku.
Každá naše káva prošla pozoruhodnou cestou.
Začíná u pracovitých farmářů. Ti do ní promítají roky píle a zkušeností. Potkává desítky nadšených lidí, kteří s neochvějným nasazením hledají její plnou krásu. Užijte si s lehkostí poslední kroky její znamenité cesty ve vašem šálku.
#NordbeansStories
Blog
Příběhy z cest, rozhovory, aktuální dění i tipy a triky na přípravu kávy. To a mnohem víc najdete na blogu Nordbeans.
Blog
Poznejte nové logo a vizuální styl Nordbeans
Minulý pátek vyšla nová hvězda. Představili jsme nové logo a vizuální styl. Máme velkou radost, že spousta z vás u toho byla s námi. Pro ty z vás, kterým se to nepodařilo, jsme připravili Q&A.
PřečístJaká je cesta kávového zrna z kolumbijské farmy Cocondo Orgánico až do vašeho šálku a kolik se za ni na všech zastávkách platí? To vše a mnohem více v novém blogovém příspěvku. Cocondo pro nás představuje velmi významnou kávu. Farmáře Luise Emilia poznal náčelník Martin před lety při své první návštěvě Kolumbie.
Přečíst#Liberec #Nordbeans
@nordbeans
Sledujte nás na každém kroku, ať vám nic od Nordbeans neunikne!