Káva z farmy Don Pancho nese příběh více než čtyřiceti let rodinné tradice. Ochutnejte filtr, který je výsledkem tvrdé práce a oddanosti Roberta Portilla a jeho rodiny, kteří s péčí pěstují kávu na svazích Santa Barbary a pokračují v dědictví svého otce.
V horách obklopených bujnou přírodou dozrává káva v rytmu místního klimatu a péče, která se dědí po generace. Honduras Portillo Natural je výsledkem dlouholetého vývoje – od skromných začátků na rodinném pozemku až po současné působení na trhu s výběrovou kávou. Tento lot zpracovaný naturální metodou nabízí výrazný chuťový profil. V šálku ucítíte kombinaci svěží limetkové acidity a sladkosti zralého červeného jablka s dotekem mandarinky.
Hmotnost
Detaily
Nabídka káv pro filtr – Nordbeans potěší především fanoušky moderních, světle pražených káv s ovocnou chutí.
Pokud to zatím nezní jako váš šálek kávy, nechte si od nás poradit v průvodci výběrem.
Detaily
- Řada Nordbeans
- Příprava Filtr, Aeropress, Frenchpress, Chemex
- Chuť Sladká, Kyselá, Ovocná
- Charakteristika Limety – Červené jablko – Mandarinka
- Intenzita těla
Střední
- Intenzita kyselosti
Střední
- Farmář Roberto Portillo
- Zpracování Naturální
- Odrůda Paraneima
- Původ Honduras
- Lokalita El Cielito
- Farma Don Pancho
- Nadm. výška 1500 m n.m.
- Složení Pražená zrnková káva
- Stupeň pražení Světlé - Nordbeans
-
Výrobce / Dodavatel
Nordbeans
Výrobce
NORDBEANS s.r.o.
Nákladní 431, 460 07 Liberec, Czech Republic
info@nordbeans.cz
www.nordbeans.cz (všechny produkty)
Příprava
Příprava
- Káva 15 g
- Voda 250 ml
- Teplota 96 °C
- Čas 3:00 mn
- Meleme spíše na hrubo: 24 clicků na Timemore Chestnut, 7,5 na Fellow Opus nebo 8,5 na EK43.
Přípravu rozdělujeme do dvou rychlých nálevů po 100 a 150 ml.
1. 50g vody krouživým pohybem, 50 g vody do středu
Čas: 0:00-0:10
2. 100g vody krouživým pohybem, 50g vody do středu
Čas: 0:50-1:00
Celkový čas extrakce by se měl pohybovat do 3:00 min.
Tip našeho baristy
Pro přípravu doporučujeme používat filtrovanou vodu, váhu a čerstvě namletou kávu. Na přípravu filtrované kávy v Nordbeans používáme April brewer s padnoucími filtry. Pomáhají nám lehce docílit rovnoměrné extrakce, plné chuti a vysoké sladkosti.
Farma
Don Pancho
Honduras




Roberto Portillo
Roberto pokračuje v rodinné tradici pěstování kávy, kterou zahájil jeho otec na svazích Santa Barbary s výhledem na jezero Yojoa. Roberto od mládí pomáhal na farmě a dnes společně se svým synem dohlíží na každý krok v pěstování a zpracování kávy. Díky jejich úsilí se rodinné dědictví proměnilo v produkci výběrové kávy oceňované pro svou kvalitu i příběh.
Zajímavost
Po celá léta Portillovi trvale produkovali vysoce kvalitní kávu, kterou však tradičně prodávali na místním trhu za často nízké a kolísavé ceny. Teprve před několika lety začali pěstovat odrůdu Parainema, se kterou se dostali na trh s výběrovou kávou.
Farma
Rodinná farma Don Pancho se nachází v malé vesnici El Cielito. Původně zde rostla odrůda Bourbon, později přibyla Pacas a v posledních letech i Parainema. Farma je rozdělena mezi sourozence, kteří na farmě vyrůstali, sázeli první kávovníky, pomáhali svému otci a následně ji zdědili.

Lokalita
Santa Barbara leží v horské oblasti nedaleko největšího honduraského jezera Yojoa. Region je proslulý bohatou biodiverzitou, chovem dobytka a tradiční řemeslnou výrobou. Podél horských svahů jsou rozsety vesnice, kde drobní farmáři pěstují kávu. Náročné podmínky pro sušení třešní v blízkosti džungle dodávají místní produkci výjimečný charakter.

Zpracování
Naturální zpracování je jednou z nejstarších metod úpravy kávy. Zralé třešně se suší v celku na slunci, často na afrických postelích, kde se pravidelně obracejí. Tento proces umožňuje, aby dužina předala zrnu sladkost. Výsledkem je plná, šťavnatá chuť s bohatým aromatem a výraznějším tělem.

Charakter
V úvodu se objevují svěží tóny limetky, které postupně přecházejí do sladkých chutí červeného jablka. Závěr je příjemně osvěžující, s nádechem mandarinky, která dodává kávě citrusovou aciditu. Perfektní volba pro ty, kteří hledají rovnováhu mezi ovocnou svěžestí a sladkostí.
Každá naše káva prošla pozoruhodnou cestou.
Začíná u pracovitých farmářů. Ti do ní promítají roky píle a zkušeností. Potkává desítky nadšených lidí, kteří s neochvějným nasazením hledají její plnou krásu. Užijte si s lehkostí poslední kroky její znamenité cesty ve vašem šálku.
#Liberec #Nordbeans
@nordbeans
Sledujte nás na každém kroku, ať vám nic od Nordbeans neunikne!