Atunkaa je káva, která přináší nejen skvělý chuťový zážitek bez kofeinu, ale také silný příběh. Pochází z oblasti Argelia v jihozápadní části departementu Cauca v Kolumbii. Farmáři pěstují tuto kávu s láskou a odhodláním, navzdory obtížným podmínkám a vysoké kriminalitě v okolí. Snaží se zabezpečit své rodiny a komunitu prostřednictvím legálního pěstování kávy.
Oblast Argelia v Cauca, Kolumbie, je domovem pro mnoho malých farmářů, kteří pěstují kávu na malých pozemcích o rozloze přibližně 1 ha. Tato oblast čelí mnoha výzvám, včetně občanského neklidu a nelegálního obchodu s drogami. Díky projektu vedenému organizací Siruma Coffee a financovanému USAID, se farmáři učí udržitelným metodám pěstování a zpracování kávy, což jim pomáhá zlepšit kvalitu života.
Hmotnost
Detaily
Kávy Nordbeans potěší především fanoušky moderních, světle pražených káv s ovocnou chutí. Rozdělujeme je pražením na kávy na espresso a na přípravu filtrované kávy.
Pokud to zatím nezní jako váš šálek kávy, nechte si od nás poradit v průvodci výběrem.
Detaily
- Řada Nordbeans
- Příprava Espresso, Filtr, Aeropress, Frenchpress, Chemex, Batch brew
- Chuť Sladká, Ovocná, Květinová
- Charakteristika Broskev – Bezinka – Jahoda
- Intenzita těla
Lehké
- Intenzita kyselosti
Střední
- Producent Siruma Coffee
- Zpracování Naturální, Sugarcane Decaf
- Původ Kolumbie
- Lokalita Argelia, Cauca
- Nadm. výška 1850 m n.m.
- Spolupráce od roku 2024
- Složení Pražená zrnková káva
- Stupeň pražení Světlé - Nordbeans
- Značka Nordbeans
Příprava
Příprava
- Káva 17 g
- Voda 45 ml
- Poměr 1:2,6
- Čas 26 sec
- RADA:
Kávu vždy uchovávejte zavřenou v původním obalu, aby zrno nedegradovalo.
1. Odvažte si doporučenou dávku.
2. Namletou kávu rovnoměrně stlačte tamperem.
3. Na váze kontrolujte správný objem vytékajícího espressa.
4. Dle rychlosti extrakce upravte hrubost mletí (čím jemněji je káva namletá, tím delší bude čas extrakce).
- Káva 15 g
- Voda 250 ml
- Teplota 93 °C
- Čas 3:00 s
- Decaf meleme na střední hrubost – 24 clicků na Comandante, 8 na Ditting 807 LS, 6,5 na EK43.
Přípravu rozdělujeme do dvou rychlých nálevů po 100 a 150 ml.
1. 50 g krouživým, 50 g do středu
Čas: 0:00-0:10
2. 100 g krouživým, 50 g do středu
Čas: 0:50-1:00
Celkový čas extrakce by se měl pohybovat do 3:00 min.
Tip našeho baristy
Kávu na espresso používejte vždy dobře nastařenou. Nejlépe mezi 2-4. týdnem od pražení. Doporučujeme používat kvalitní, filtrovanou nebo alespoň balenou vodu. Po stlačení kávy tamperem si dejte pozor na nárazy pákou. Praskliny v puku se mění v kanály, které vedou k podextrahovanému espressu.
Na přípravu filtrované kávy v Nordbeans používáme April brewer.
Farma
Cauca
Kolumbie
„Okolo bezkofeinové kávy panuje ve společnosti mnoho stigmat. Osobně mám velkou radost, že se nám je díky této spolupráci daří bourat. Atunkaa funguje skvěle jako odpolední filtr i sladké espresso, které v poslední době doma čím dál častěji preferuji oproti jejím kofeinovým protějškům. Těším se, že se snad brzy začne s bezkofeinovými kávami více pracovat i v kavárnách, kam náš decaf rozhodně patří."
Jakub Smolka
Head of Coffee
Lokalita
Oblast Argelia v Cauca, Kolumbie, je domovem pro mnoho malých farmářů, kteří pěstují kávu na malých pozemcích o rozloze přibližně 1 ha. Tato oblast čelí mnoha výzvám, včetně občanského neklidu a nelegálního obchodu s drogami. Díky projektu vedenému organizací Siruma Coffee a financovanému USAID, se farmáři učí udržitelným metodám pěstování a zpracování kávy, což jim pomáhá zlepšit kvalitu života.
Odstranění kofeinu
Káva Atunkaa je bez kofeinu díky přírodní metodě odstranění kofeinu pomocí extraktu z cukrové třtiny. Proces zahrnuje jemné napařování, promývání přírodním ethyl acetátem a rychlé sušení, což zajišťuje vysokou kvalitu a chuťovou stabilitu. Káva si uchovává svou plnou chuť s jemnými tóny meruňkového džemu, smetany a pomerančů. Tento proces je udržitelný a zachovává přirozené chutě kávy.
Charakter
Káva Atunkaa se vyznačuje plným chuťovým profilem, který zahrnuje jemné tóny meruňkového džemu, smetany a pomerančů. Ještě před odstraněním kofeinu se káva zpracovává naturální metodou, díky čemuž si nese skvělý, ovocný profil. To z ní činí ideální volbu pro milovníky kávy, kteří si chtějí vychutnat svůj oblíbený nápoj bez kofeinu doma nebo v kavárně.
Každá naše káva prošla pozoruhodnou cestou.
Začíná u pracovitých farmářů. Ti do ní promítají roky píle a zkušeností. Potkává desítky nadšených lidí, kteří s neochvějným nasazením hledají její plnou krásu. Užijte si s lehkostí poslední kroky její znamenité cesty ve vašem šálku.
#Liberec #Nordbeans
@nordbeans
Sledujte nás na každém kroku, ať vám nic od Nordbeans neunikne!