video here

El Salvador

Co se dá dělat s výběrovou kávou v zemi, kde produkce kávy klesla od roku 1972 na pětinu původního objemu? Vyrazili jsme to prověřit přímo na místo.


El Salvador je nejmenší a nejhustěji zalidněnou zemí ve Střední Americe. Má čtyřikrát menší rozlohu než Česká republika. Pěstování kávovníku arabica tu má tradici už od první poloviny 19. století, i když v poslední době produkce drasticky poklesla – může za to jak kávová rez (nemoc kávovníku), tak neudržitelně nízké výkupní ceny pro běžnou kávu.

Naším partnerem pro kávy z El Salvadoru je Rodolfo Ruffatti Batlle. Chlapík, který půlku roku tráví pěstováním a zpracováním kávy na farmách a ve zpracovatelských závodech a druhou půlku jejich prodejem v Evropě. V lednu 2019 jsme Rodolfa a jeho partnery navštívili přímo v El Salvadoru. Dlouhodobě spolupracujeme s jeho tátou, majitelem farmy Finca El Salvador. Opakovaně jsme představili kávy od Roberta Ulloy z farmy La Divina Providencia, která se nachází těsně pod kráterem sopky Santa Ana. Navázali jsme spolupráci s Aldo Parduccim a jeho farmami Las Brumas a Area 51. Pravidelně představujeme kávy z Chalatenanga, naposledy například La Bendición.

Většina z 20 000 kávových farem se nachází v provinciích Santa Ana, Ahuachapán, Sonsonate a La Libertad. Pěstování a zpracování kávy přímo zaměstnává asi 135 000 lidí, tedy celou čtvrtinu všech zemědělců. Jejich společným nepřítelem je především kávová rez („La Roya“), která ničí rostliny a úrodu. Výběrové arabiky se pěstují v horách od 1300 m n. m. a výše, nejčastěji ve stínu a na úrodné vulkanické půdě.

 

Social links