video here

Vánoce v pěstitelských zemích - Světla Medellínu

7. prosince 2015

Vánoce jsou důležitou součástí roku ve většině zemí, kde se pěstuje káva. Při cestě po Kolumbii jsme slyšeli hodně vyprávění o vánočním Medellínu. Tak jsme se tam vrátili alespoň s dnešním blogem.


Vánoční období v Medellínu je časem oslav a skvělé atmosféry. Charakteristické je, že město začne svítit úžasnou výzdobou. Místní zdobí opravdu pečlivě své dvory, balkóny a domovy. Každý připravuje na měsíc prosinec různé oslavy.

Významnou událostí je rozsvícení vánočních světel při příležitosti svátku Día de Las Velitas (neboli Dne svíček). Ten připadá právě na dnešek, tedy na 7. prosince.  Výzdoba, které se říká jednoduše Světla (El Alumbrado), se ale připravuje po celý měsíc listopad. Vánoční osvětlení ozdobí celé město, především podél řeky Medellín. Motivy jsou každý rok odlišné.

Podobně jako u nás ulice ožijí prodejci, kteří prodávají vše od cukrové vaty, rychlého občerstvení a nápojů až po výrobky řemeslných umělců. Objeví se také pouliční umělci, kteří předvádějí artistické kousky a jiná představení.

 

 

Kromě toho je samozřejmě znát, že Vánoce jsou především církevní svátky. Počínaje 16. prosincem se věřící modlí v rámci tzv. novén každý den až do Štědrého dne. Ten je pak oslaven v rodinném kruhu, dárky se rozdávají úderem půlnoci na 25. prosince.

Na farmách se tradičně podává maso grilované na uhlí, sladké je zastoupeno pudinkovým dezertem Natilla nebo Buñuelos.

 

 

Moc rádi bychom někdy vánoční Medellín viděli na vlastní oči. Letos si ale užijeme krásné české Vánoce. Kus vánoční atmosféry z Kolumbie nám budou muset přivézt až nové kávy z čerstvé sklizně. A to se také těšíme...

Zdroj obrázků: https://goo.gl/OKZUWB

Social links