video here

Giesen (Očima pražiče II)

23. listopadu 2017

V listopadu jsme prošli celým zázemím závodu Giesen Coffee Roasters v nizozemském Ulftu. Pražiči Martin a Radek tak mají za sebou další pražičský "origin trip" do výrobního závodu.


V listopadu jsme prošli celým zázemím závodu Giesen Coffee Roasters v nizozemském Ulftu. Ta vyrábí profesionální pražičky, které vynikají kvalitou, vzhledem a funkčností. V kombinaci s vynikajícím servisem to dělá z Giesen jednu z nejlepších značek pražících technologií na světě.

A protože Nordbeans tuto značku v ČR zastupují, důvod pro cestu byl nasnadě – prohloubit pracovní kontakt, seznámit se s procesem výroby a nasát co nejvíce informací, které bude možné využít zpátky doma. Jako první jsme narazili do prototypu obrovské pražírny W140, která prostě nemá obdoby (upraží přes 500 kg kávy za hodinu). Kolem něj jsme pokračovali do nitra výrobního procesu – známé díly jsme tak mohli uvidět v dosud neznámém kontextu.

Celý den se nám věnoval k Miguel, který nás prováděl závodem, opět jsme a seznamoval se všemi kolegy, které jsme dosud znali jen z emailů (Sander, Eefke, Olaf, Rob, Bram). Opět jsme se setkali i s Davey Giesenem.

Miguel nás  zároveň seznámil s pilíři kvality, na kterých Giesen staví (tzv. Big Q).

Q1 – Vývoj

Giesen si zakládá na tom, že má vlastní oddělení vývoje, které dokáže reflektovat podněty od zákazníků. Experimentují s použitím nových technologií (IR teplotní sonda, GCC) a neustálým zdokonalováním stávajících segmentů (elektrické pražičky, W140, nový feeder na pražící technologie). V reakci na  na podněty zákazníků například došlo k přesunutí měřících sond. Oddělení vývoje také koordinuje modernizace a repase u starších technologií či sběratelských kousků …

Q2 – Osobní přístup k zákazníkům

Zákazník má také možnost si vlastní technologii před odesláním prohlédnout a vyzkoušet. Každá technologie je stavěna na zakázku, zákazník si může zvolit barevné provedení u všech komponentů, technologické vybavení a doplňky, software, filtraci, připojení plynu. Na zakázku může být upraveno i další příslušenství (destoner na zdi, GCC napojená na vetší množství pražiček, odtahy spalin, poradenství pro stavební úpravy) Giesen nabízí i možnost konzultace a 3D návrhu pro umístění technologií v provozu. Osobní přístup k zákazníkům máme teď na starosti i my, stejně jako kontrolu spokojenosti.

Q3 – Zpracování

Giesen používá pouze materiály nejvyšší jakosti (holandská ocel patří k nejkvalitnějším na světě). Drtivá většina dílů je výsledkem vlastního vývoje a vyrábí se přímo v Ulftu. To platí jak pro ocelové komponenty, tak pro elektroinstalaci. Pro řídící systémy firma spolupracuje s lídrem v automatizaci Siemens. Ve výrobě se klade důraz na detaily (lakování, RAW provedení – vše od sváru po pláty musí být perfektní, protože to bude vidět).

Q4 – Kontrola kvality

Veškeré díly pražiček jsou certifikované. V EU se certifikace uplatňují prostřednictvím prohlášení o shodě (CE). Giesen se ale jako jediný výrobce se může pyšnit kompletní certifikací pražících technologií pro veškeré země světa. Tyto certifikace jsou velmi důležité pro kontrolní orgány a normy ve zemích, kde se používají. Pražírna má tak jistotu pro bezpečný provoz. Nehrozí nebezpečí při provozu a v případě pojistné události pojišťovna proplatí vzniklou škodu.

Každá technologie má své evidenční číslo, pomocí kterého lze dohledat veškeré komponenty použité při výrobě. Než se pražička přesune na další úsek, prochází tyto komponenty kontrolou kvality a fotodokumentací. Před odesláním prochází technologie závěrečnou kontrolou a sérií testů.

Q5 – Servis 

Giesen zajišťuje poprodejní servis v maximální míře, kvalitě a v režimu plné online podpory. Má k dispozici tým techniků, kteří servisují pražírny po celém světě. Pražírny mají možnost dálkového propojení pražičky se servisním střediskem prostřednictvím routeru, technici tedy mohou zkontrolovat stav pražičky i na dálku. Díky vlastní výrobě dílů je Giesen schopen také dodat jakoukoliv součástku či náhradní díl dle potřeby (přední plát, buben, elektroinstalace…).

Czech Q

Naším úkolem je potom vést zastoupení Giesen na  českém trhu ve stejném duchu. Jako pražírna se snažíme pomáhat nově vznikajícím i zkušeným kolegům v jejich rozvoji. Ve spolupráci s Giesen můžeme nabídnout i pomoc v oblasti servisu a poradenství v užívání těchto skvělých technologií. Pokud jste v minulosti s Giesen komunikovali složitěji, garantujeme, že teď už půjde vše jako po másle.

Můžete si ověřit, že Big Q zároveň představuje přidanou hodnotu i ve srovnání s ostatními výrobci. Giesen neustále roste, ve fabrice vládne čilý ruch a zdravé sebevědomí. A jaké se chystají novinky?

Kromě zmiňované W140 a dalších výrazných inovací v oblasti ovládání pražícího procesu a přesnosti sbíraných údajů, které napomáhají ke konstantnímu pražení, bude začátkem roku 2018 k dispozici i elektrické provedení pražiček. To se týká zejména technologií WP1E, W1E a W6E, které jsou způsobilé provozu v budovách bez možnosti použití plynu a v uzavřených prostorech (prodejny, nákupní centra, cateringové akce apod.).

 

 

Social links