video here

Etiopky

17. února 2018

Martin a Karel Kozlovi jsou mezi 21. a 28. únorem na cestě po Etiopii. O cíli jejich cesty jsme na blogu psali už na podzim, teď text pro připomenutí opět osvěžujeme.


Září 2017:

Za posledního půl roku se v naší nabídce objevila řada výjimečných káv - ať už šlo o tři loty keňského pěstitele Johna Njorgeho, raritní odrůdy z Kolumbie (pink bourbon, tabi) nebo třeba senzační perlová zrníčka ze Rwandy. Jeden origin nám ale naopak úplně chyběl - Etiopky! Teď konečně nastal čas to čekání ukončit.

Jako obvykle to totiž nebylo jen tak. Etiopské kávy řadíme stejně jako vy mezi ty vůbec nejoblíbenější. Velmi pozorně jsme proto sledovali, jak se letošní sklizeň odvíjí. Při únorové návštěvě v sousední Keni jsme zaslechli hodně o problémech, které sklizeň doprovázely, hlavně co do jejích výnosů, ale také kvůli mrazu, který se v některých oblastech objevil poprvé od roku 1950. Pamatovali jsme si politické nepokoje v regionu Oromia, které vedly na konci roku 2016 ke zničení až 50 zpracovatelských závodů a další infrastruktury. Naopak nás ale potěšila změna kávového zákona, díky níž by měl poprvé od roku 2008 opět vzniknout prostor pro získání podrobností o původu jednotlivých káv.

Na přelomu jara a léta jsme si řekli, že do káv z Etiopie se bez ohledu na všechny okolnosti musíme pustit co nejsystematičtějším způsobem. Chtěli jsme se zaměřit na jednu oblast, pořádně ji prozkoumat, vybrat z ní to nejlepší - a podívat se také po něčem speciálním. Volba padla na Yirgacheffe.

V kávovém světě je Yirgacheffe známý pojem, který zahrnuje kávy ze specifické části jihovýchodní Etiopie. Administrativně se jedná o okres (woreda) v rámci zóny Gedeo. Kvůli společným senzorickým (chuťovým a aromatickým) vlastnostem jako Yirgacheffe ale označujeme také kávy z dalších blízkých okresů a městeček, například Kochere (woreda), Gedeb (woreda), Chelelektu, Idido, Dumerso, Konga, Jirimiti a dalších míst. Více do komplikovaného etiopského místopisu nebudeme zabíhat, ale třeba i vy už jste některé z těchto názvů dříve slyšeli...tak aby v tom byl pořádek :-)

My jsme nakonec zakotvili ve woredách Geleana, Abaya a Kochere - právě tam se nám podařilo dostopovat kávy až k jednotlivým zpracovatelským závodům. Všechny naše etiopské kávy, na které se můžete v příštích měsících těšit, tak zpracovaly dva závody - Pride Mill a Reko Koba.

Pride Mill je úplně novým závodem, umístěným ve vesnici Semolo ve woredě Geleana. Jedná se o hodně ambiciózní projekt - v sezóně závod zaměstnává až 200 zaměstnanců a v prvním roce činnosti vykoupil zralé třešně až od 2200 zemědělců. Provoz má na starosti zkušený agronom Ato Zodi, který spolu se svým týmem (asistent Desale, inženýr Teriku, účetní Tesfaye) dodává novému závodu potřebnou zkušenost. Výsledky prvního roku fungování jsme byli okamžitě nadšení - kávy jsou neuveřitelně živé, nabité chutí a aromatem. Moc rádi jsme si vyslelchli také plány na další roky, vč. úpravy separačních tanků, dobudování afrických postelí pro sušení a dalšího vzdělávání všech zaměstnanců.

Zpracovatelský závod Reko Koba byl vybudován na úpatí stejnojmenné hory, která je dominantou okolí a můžete si ji prohlédnout v galerii (mimochodem, jestli jste někdy slyšeli o "Rocko Mountain", tak je to stejný kopec, amharština a další místní jazyky nepoužívají v psané podobě samohlásky) Pod vedením manažera Eyasu Bekele tu v srdci oblasti Kochere pracuje celkem zhruba 100 zaměstnanců. Kromě progresivních metod třídění jakosti třešní tu také experimentují s metodami zpracování - i díky tomu vám už tento týden můžeme nabídnout naprostou raritu - etiopskou kávu zpracovanou honey metodou!  

Experimenty a další změny v procesu zpracování pomáhá oběma zpracovatelským závodům zavádět americký Q grader (degustátor) z Kansasu Michael McIntyre (mimochodem odtud mnoho „third wave“ kávových osobností opravdu nepochází). Ten v Etiopii dlouhodobě pobývá a práci s oběma závody bere jako dlouhodobý projekt. Stejně tak ji vnímáme i my - rádi bychom, abychom se k těmto kávám mohli vracet. Když půjde všechno dobře, mohli bychom do oblasti příští rok také sami vyrazit.

O tom už ale někdy příště. Věříme, že nám všem to čekání stálo za to. A teď už hurá na Sovu, promyté Semalo Pride a unikátní honey Kochere Reko Koba - všechny se v průběhu týdne objeví v naší nabídce. 

Zdrojem fotek je Emily McIntyre & Catalyst Coffee Consulting

 

 

Social links