video here

Barista roku a Brewers Cup 2019

19. února 2019

Festival výběrové kávy Barista roku 2019 a Brewers Cup proběhl během uplynulého víkendu. Bylo to velké, bylo to skvělé. A my tam nemohli chybět! Pojďme se za ním ohlédnout našim očima.


Celá akce se konala v areálu bývalé tovární haly světoznámé firmy Praga. Jedná se o unikátní prostory, které jsou nyní uměleckým centrem a inspirativním místem pro setkávání umělců a široké veřejnosti. Festival se tu konal již v minulém roce. Letos tedy můžeme definitivně potvrdit, že Pragovka žije kávou! A jak se odvíjel víkend z pohledu Nordbeans? 

Sobota

Předpokládaný odjezd z pražírny byl kolem 7:30. Celá posádka se nakonec sešla až po osmé hodině a mohlo se vyrazit. Setup na sobotní den byl následující: dopoledne a první část odpoledne jsme měli k dispozici festivalový espresso bar. Poté jsme rychle přelétli na brew bar, kde se připravuje filtrovaná káva. Ve 12:00 proběhl cupping naší pražírny a 12:30 vystoupení našeho Péti na hlavní soutěži – Baristovi roku. Už od začátku jsme věděli, že nepůjde stihnout úplně všechno naráz, proto jsme měli pečlive rozdělené role. 

Sobotní espresso bar si vzali pod svá křídla naši parťáci Martin a Matěj z Esky. V hlavní roli se představila Cocondo Organico Natural, tedy Petrova soutěžní káva. Farma Cocondo je opravdu naše srdcová záležitost (jedná se o vůbec první farmu, kterou jsme jako Nordbeans navštívili), prezentace jednoho espresso na celém festivalu včetně soutěže nás semkla v práci. Ta nám začala již na podzim loňského roku, kdy jsme s farmářem Luisem Emiliem domluvili na speciálním výběru ze sklizně, který se do Evropy dopraví letecky. Hlavní část sklizně potom dorazí do Evropy v květnu – domluvené termíny jsme ještě potvrdili při osobní návštěvě v Kolumbii na začátku ledna.  

Ale zpět na festival....Filtrovanou radost na našem brew baru poté rozdával Jakub a Zuzka (Keňa Kiunyu AA a Etiopie Semalo Pride Honey) a na batchi (strojově připravená výběrová káva) La Bendición. Zbytek týmu se snažil rozptýlit Petra a pomoci mu s posledními přípravami. Koukat na jeho nervózní obličej a prožívat s ním každý okamžik byl opravdu zážitek. Poslední okamžiky, kontrola kávy, check list... Jde se na to. Atmosféra byla velmi bouřlivá, prostory bývalé tovární haly totiž dokázali pojmout velké množství lidí. Celé Péťovo vystoupení si můžete prohlédnout zde.  Péťa předvedl klidné, srdečné a profesionální vystoupení – povedlo se mu do soutěžního vystoupení přenést přesně tu pozitivní atmosféru, kterou vytváří v našem domovském espresso baru a obchodu Sweet City v Liberci. Litovat může jen technického zádrhelu s pravou pákou. Výsledný čas 15:20 ale naši hrdost nezkazil, i když na postup do finále nestačil. Jsme na tebe pyšní, Péťo! Příští rok znovu?

V průběhu Petrova vystoupení měli svou premiéru i naši pražiči Radek a Bróňa. Od 12:00 se totiž konal již zmíněný cupping. Zájem o srkání byl veliký a klukům to velmi slušelo!  Spočítat jsme vás bohužel nestihli, ale bylo vás jistě kolem 50. Skvělý zážitek! Cuppovali jsme například kávu Semalo Pride Honey ve dvou rozdílných roastech, espresso roasty a filter roasty...a taky Petrovu soutěžní kávu. 

Celý den uběhl jako voda. Večer jsme se rozdělili na dvě skupinky. Jedna se vracela zpátky domů do Liberce, druhá v čele s nezmarem Ondřejem Hajdíkem a naší zahraniční návštěvou z The Coffee Quest prozkoumala zákoutí festivalové afterparty. 

Neděle

Neděle byla méně hektická, než den předchozí.  Velké úsilí jsme směřovali na 10:45, kdy nás čekalo Lukášovo vystoupení na Brewers Cupu. 

Lukáš se na své vystoupení velmi pečlivě připravoval a pomáhal mu náčelník Karel, pražič Radek a pohádka Kung Fu Panda. Každý se holt odreagovává jinak. :) Poté přišel jeho čas. Předvedl opravdu skvělý výkon a vešel se do časového limitu. Celé vystoupení jsme vysílali živě na instagramu Nordbeans. Sledovali jste společně s námi?

Lukáš pracoval s opravdu unikátní kávou – na své farmě Las Virginias ji v Hondurasu vypěstoval Don Fabio Caballero, vítěz tamější aukce Cup of Excellence 2018. Jedná se o vůbec první kávu proslulé odrůdy Geisha, se kterou jsme jako pražírna pracovali. Samozřejmě nepřijdete zkrátka ani vy, od Dona Fabia jsme nakoupili hned dva loty jeho Geishy a co nevidět se o ni s vámi podělíme. 

Soutěžně se Lukáš umístil na nepopulárním 4. místě, ale příští rok to určitě zkusíme znovu. Luky, děkujeme ještě jednou! 

V rámci programu festivalu jsme zahájili na brew baru, kde jsme představili stejné kávy jako v sobotu. Úsměvy na tvářích vám tentokrát vyčarovali Kubík, Žanet a filtrovací stanice KINTO. Pokud vám některá z našich káv zachutnala a nestihli jste si ji pořídit, koukněte k nám na e-shop nebo se zeptejte ve vaší oblíbené kavárně. Odpolední espresso bar si zase vzali na starost naši létající baristé Lukáš a Ondřej společně s Kubíkem. Na mlýnku byla opět soutěžní káva Cocondo, kterou budete moci o nadcházejícím víkendu ochutnat ve Sweet City v Liberci! Stavte se. 

Po 16. hodině už jsme jen pogratulovali vítězům i organizátorům ze Spolku výběrové kávy (Adino, jsi vážně super!), rozloučili se se starými i novými přáteli a vyrazili zpátky na sever (velké díky patří celému našemu týmu!). 

Prostřednictvím dnešního blogu děkujeme i VÁM. Děkujeme za vaše milá slova a úsměvy; za zpětnou vazbu, které si moc vážíme; za podporu, díky které jste ten skvělý víkend udělali ještě lepším!

Brzy nashledanou na další kávové akci – čekají nás ještě soutěže v ochutnávání kávy (Cup tasting) a v míchání kávy s dobrými alkoholy (Coffee in Good Spirits). A za rok zase na Baristovi 2020. Máme před sebou rok plný skvělých událostí. Těšte se společně s námi.

Za tým NORDBEANS vás zdraví Sára. 

Social links