Z aktuální nabídky našich kolumbijských káv máme velkou radost. Než je ochutnáte, můžete se o nich dozvědět více.
10 věcí, které stojí za to vědět o kávě z Kolumbie
Z aktuální nabídky našich kolumbijských káv máme velkou radost. Než je ochutnáte, můžete se o nich dozvědět více.
- Káva se v Kolumbii poprvé objevila již v první polovině 18. století, kdy se o ni ve svých zápiscích zmínil misionář José Gumilla. Po Brazílii a Vietnamu je dnes třetím největším producentem kávy vůbec.
- Většina kávy se vypěstuje na tzv. „kávové ose“ (Eje Cafetero). Výběrová kolumbijská káva často pochází z regionů Huila, Tolima, Nariño nebo Antioquia.
- Kávu v Kolumbii můžete cítit doslova na každém kroku. Prodávají pouliční prodejci, kteří jeden přes druhého volají „Tinto, tinto“ a nabízejí kávu z termosek. Za 3 Kč vám ji ochotně nalijí do plastového kelímku. Nepříliš překvapivě jde o kávu podřadné kvality.
- Drtivá většina pěstitelů je sdružena v národní asociaci Fedecafé, jejíž ikonickou postavou je stylizovaný farmář Juan Valdez. Asociace poskytuje svým členům odborné zázemí a marketingovou podporu. Podporuje ale především hromadný výkup zrn.
- Pokud zvažujete pořízení farmy v Kolumbii, je dobré si najmout právníka v hlavním městě Bogotá. Ten mimo jiné prověří, že půda skutečně vlastní tomu, kdo se za majitele vydává. Po desetiletích občanské války je majetková situace někdy nepřehledná.
- Většinu farmářů tvoří muži starší 50 let. Jejich děti se často přestěhovaly do měst a o náročnou práci na farmě nemají zájem – zvlášť tehdy, pokud pro ně není ekonomicky perspektivní. Právě tady může zájem o výběrovou káva přispět ke skutečné změně.
- Nordbeans udržují nejužší vztahy s farmáři z regionu Antioquia. Od roku 2015 kupujeme kávu od přítele Luise Emilia Veleze, majitele farmy Cocondo. Jako první pražírna na světě jsme představili jeho „Cocondo organico natural“.
- Smysluplnou spolupráci je také možné rozvíjet na úrovni sdružení farmářů. V Antioquii dlouhodobě pracujeme s kávou Grupo de Cafeteros Exótico de Altura, nově jsme zakoupili i jednu z vítězných káv soutěže „Acevedo Cup 2018“, kterou tvoří káva od 5 farmářů z regionu Huila.
- V regionu Tolima nově spolupracujeme s farmářem Omarem Arangem. Tamější farmy jsou často položené velmi vysoko (až 2000 m n.m.) a kladou velké nároky na způsob pražení zrn (mají opravdu velkou hustotu).
- Díky velké rozloze probíhá sklizeň v některém z kávových regionů v Kolumbii většinu měsíců v roce. Čerstvé kávy se tak do Evropy dostávají v průběhu celého roku.