video here

10 věcí, které stojí za to vědět o kávě z Kolumbie

26. června 2018

Z aktuální nabídky našich kolumbijských káv máme velkou radost. Než je ochutnáte, můžete se o nich dozvědět více.


10 věcí, které stojí za to vědět o kávě z Kolumbie

Z aktuální nabídky našich kolumbijských káv máme velkou radost. Než je ochutnáte, můžete se o nich dozvědět více. 

  1. Káva se v Kolumbii poprvé objevila již v první polovině 18. století, kdy se o ni ve svých zápiscích zmínil misionář José Gumilla. Po Brazílii a Vietnamu je dnes třetím největším producentem kávy vůbec.
  2. Většina kávy se vypěstuje na tzv. „kávové ose“ (Eje Cafetero). Výběrová kolumbijská káva často pochází z regionů Huila, Tolima, Nariño nebo Antioquia. 
  3. Kávu v Kolumbii můžete cítit doslova na každém kroku. Prodávají pouliční prodejci, kteří jeden přes druhého volají „Tinto, tinto“ a nabízejí kávu z termosek. Za 3 Kč vám ji ochotně nalijí do plastového kelímku. Nepříliš překvapivě jde o kávu podřadné kvality.
  4. Drtivá většina pěstitelů je sdružena v národní asociaci Fedecafé, jejíž ikonickou postavou je stylizovaný farmář Juan Valdez. Asociace poskytuje svým členům odborné zázemí a marketingovou podporu. Podporuje ale především hromadný výkup zrn.
  5. Pokud zvažujete pořízení farmy v Kolumbii, je dobré si najmout právníka v hlavním městě Bogotá. Ten mimo jiné prověří, že půda skutečně vlastní tomu, kdo se za majitele vydává. Po desetiletích občanské války je majetková situace někdy nepřehledná.
  6. Většinu farmářů tvoří muži starší 50 let. Jejich děti se často přestěhovaly do měst a o náročnou práci na farmě nemají zájem – zvlášť tehdy, pokud pro ně není ekonomicky perspektivní. Právě tady může zájem o výběrovou káva přispět ke skutečné změně.
  7. Nordbeans udržují nejužší vztahy s farmáři z regionu Antioquia. Od roku 2015 kupujeme kávu od přítele Luise Emilia Veleze, majitele farmy Cocondo. Jako první pražírna na světě jsme představili jeho „Cocondo organico natural“.
  8. Smysluplnou spolupráci je také možné rozvíjet na úrovni sdružení farmářů. V Antioquii dlouhodobě pracujeme s kávou Grupo de Cafeteros Exótico de Altura, nově jsme zakoupili i jednu z vítězných káv soutěže „Acevedo Cup 2018“, kterou tvoří káva od 5 farmářů z regionu Huila.
  9. V regionu Tolima nově spolupracujeme s farmářem Omarem Arangem. Tamější farmy jsou často položené velmi vysoko (až 2000 m n.m.) a kladou velké nároky na způsob pražení zrn (mají opravdu velkou hustotu).
  10. Díky velké rozloze probíhá sklizeň v některém z kávových regionů v Kolumbii většinu měsíců v roce. Čerstvé kávy se tak do Evropy dostávají v průběhu celého roku. 

Social links