video here

10 věcí, které stojí za to vědět o kávě z Keni

2. září 2018

Globální logistika je složitá věc, letošní sezóna keňských káv tak začala později, než je obvyklé. Kvalita sklizní je ale famózní a my se těšíme, až vám je postupně všechny představíme.


10 věcí, které stojí za to vědět o kávě z Keni

  1. Keňa se nachází ve východní Africe a je zhruba 7,5x větší a 5x lidnatější, než ČR.
  2. Většina keňské kávy je pěstována v oblasti okolo Mt. Kenya v nadmořské výšce 1500 – 2000 m n.m. Právě tam se nacházejí regiony Nyeri a Kirinyaga.
  3. Podobně jako v jiných afrických zemích se kávovníky v Keni objevily díky misionářům – v tomto případě nezávisle na sobě díky skotským a francouzským.
  4. Většina z cca 700 000 farmářů je sdružena do tzv. kooperativ (je jich celkem asi 270, dále se dělí podle zpracovatelských závodů), větší farmáři hospodaří na tzv. „estates“ (celkem cca 3000).   
  5. Nejčastější odrůdy SL 28 a SL34 nesou název po Scott Laboratories (SL), kde byly vyšlechtěny mezi léty 1935 – 1939. SL 28 navazuje na jediný keř odrůdy Tanganyika Drought Resistant, SL 34 na keře z francouzské misie při Loresho Estate.
  6. Keňa je proslulá svým systémem třídění velikosti zrn. Platí, že 1 kilogram zelené kávy odpovídá 7 kilogramům kávových třešní.
  7. Zrnka nejvyšší jakosti AA odpovídají velikostí 7.2 mm, kávy AB 6.35 mm. Perlová zrnka PB mají velikost alespoň 4.75 mm. Zrnka dalších jakostí C – TT se v prostředí výběrové kávy nevyskytují.
  8. Po kávách z Keni je každoročně obrovská poptávka. Kromě přímých vztahů se nejlepší kávy prodávají v aukcích prostřednictvím burzy v Nairobi. Aukce se koná jednou týdně a všechny vzorky daného týdne (cca 300) projdou několika málo laboratořemi, např. Dormans nebo Kenyacof.
  9. V roce 2017 jsme jako Nordbeans navštívili Keňu a cuppovali v Dormans i Kenyacof. Navázali jsme vztah s majitelem Kiumu Estate Johnem Njorge a doufáme, že se k němu dokážeme v příštích letech vrátit. 
  10.  V letošním roce jsme nakoupili všechny 3 nejlepší jakosti AA, AB a PB od zpracovatelského závodu Karimikui, který je součástí kooperativy Runget’o. A to není všechno!

 

Zdroj: Kahawa: Kenya's Black Gold. Jeremy Block, Rand Pearson, Chris Tomlinson.

Social links