video here

10 věcí, které stojí za to vědět o kávě z Hondurasu

20. března 2018

Nepřestává nás těšit, jak moc se o naše kávy zajímáte. Proto chceme přehlednou formou představit naše oblíbené producentské země. I my díky tomu dokážeme vnímat veškeré podrobnosti v kontextu...


  1. Možná se to nezdá, ale Honduras je od šestým největším vývozcem kávy na světě – těsně za Etiopií a na stejné úrovni jako Indie. Ve Střední Americe je pak vůbec největším vývozcem.
  2. Tradici pěstování kávy lze dohledat až do 19. století. Díky příhodným klimatickým podmínkám se káva pěstuje v 15 z 18 honduraských departmentů a více než ve 2/3 municipalit (městských oblastí).
  3. Výběrové a jinak certifikované kávy, které pocházejí hlavně od malých pěstitelů, tvoří většinu celkové sklizně – ze 110 000 registrovaných producentů je 92 % klasifikováno jako malý pěstitel.
  4. Zajímavostí je velký počet mladých pěstitelů – více než polovina obyvatel země je mladší, než 25 let. Pěstování kávy je považováno na rozdíl od dalších zemí za perspektivní odvětví.
  5. V období sklizně se do sběru a zpracování kávy zapojí až 2 miliony lidí, tedy necelá čtvrtina populace země.
  6. Nejčastěji jsou pěstovány odrůdy Catuaí, Pacas, Lempira, IHCAFE90 a Parainema. Naprostá většina produkce má podobu promyté kávy, ale objevují se pěstitelé, které experimentují s honey nebo natural loty (těm se přezdívá guacucos).
  7. V zemi se pravidelně pořádají aukce Cup of Excellence (CoE) a Best of Honduras. Aukce Best of Honduras Late Harvest 2017 zaštítěné Project Origin se jako shadow judge účastnil liberecký Kristián Kříž, Nordbeans vydražili aukční lot La Leona.
  8. V  aukci Cup of Excellence 2017 byl dvakrát zlomen absolutní rekord v ceně vítězného lotu všech aukcí CoE. Káva z Finca El Laurel, hodnocená 91,81 bodu,  byla vydražena za více než 250 USD za kilogram.
  9. Řada z nejzajímavějších káv je produkována v mikroregionu Santa Bárbara, kde se nejčastěji pěstuje odrůda Pacas. I díky úspěchům v CoE se tyto kávy stávají charakteristickou kombinací terroiru a odrůdy, tak jako známe u vína například „ryzlink z Mosely“.
  10. Mezi nejlepší pěstitele v zemi se řadí rodiny Paz a Moreno. Zakladatel rodu Moreno Daniel má 7 synů, mezi které rozdělil půdu – všichni se věnují pěstování kávy. Druhou generaci představuje například Danielův syn Danny, třetí pak Dannyho synovec Dolmin. Kávy od Dannyho a Dolmina Moreno můžete vyzkoušet zde.
    Rodina Moreno - uprostřed zakladatel rodu Daniel, Danny Moreno vlevo dole v červené kšiltovce, Dolmin vpravo dole s dítětem na klíně. Poté na jednotlivých fotkách Daniel, Danny a Dolmin. 

    Zdroj informací: 

    https://www.telegraph.co.uk/sponsored/lifestyle/honduras-gangs/11376624/honduras-coffee-history.html
    https://www.perfectdailygrind.com/2017/08/introducing-6-coffee-regions-honduras/
    ...a další zdroje

    Zdroj obrázků: Collaborative Coffee Source

     

 

 

 

Social links