video here

World of Coffee Budapešť

14. června 2017

V červnu jsme vystavovali na World of Coffee 2017 v Budapešti. Co všechno jsme při tom zažili? Přečtěte si v tomto blogu.


Na začátek jen pro rychlé zopakování - festival je jednou ze dvou nejvýznamnějších akcí pořádaných asociací SCA - rozdělují se na něm tituly světových šampionů v disciplínách Brewers Cup, Cup Tasting, Cezve/Ibrik a Latte Art. Vyrazili jsme na něm téměř v kompletní sestavě, dohromady je nás tu 10. Navíc se k nám připojili naši skvělí parťáci - Ondřej Štökl (head barista Ambiente), Martin Podracký (head barista Eska), Ondřej Schlägel (head barista Café Placzek). Areálem budapešťského výstaviště Hungexpo je ale průběžně možné narazit (nejen) na celou „kávovou“ ČR a Slovensko. Ale popořadě.....

Pondělí, 12. 6. 2017

Dopravit 10 lidí z Liberce, Prahy a Brna do Budapešti už vyžaduje trochu logistiky. Navíc bylo ještě potřeba vyřídit pondělní objednávky v pražírně a upražit kávy na celý zbytek týdne. Proto jsme se museli vyrazit ve vlnách. „Advance team“ Ondra Hajdík a Radek Kolombo tak měl na starosti přípravu celého stánku. Ten náš (označený zkratkou A7) se nachází hned naproti stage pro World Brewers Cup - baristé tak i při přípravě kávy mohou sledovat, co se děje na stagi. Naši prezentaci jsme pojali jako návštěvu pražírny - návštěvník může do stánku vstoupit a mávnutím kouzelného proutku se přesunout se na  sever Čech. Zároveň tu prezentujeme naše espresso směsi - stabilní Horizont  a sezónní „zvířátkové“ edice (mocné Deer’rspresso, elegantní Lynx’spresso a výjimečné Owl’spresso). Kratší straně rohového stánku pak vévodí kávovar Black Eagle od Victoria Arduino, doprovázený dvěma mlýnky Mythos. Po 6 hodině odpolední jsme měli v pondělí hotovo a přesunuli jsme se na základnu v centru Budapešti, vyčkat na druhou část týmu (pracovně nazývanou „skupina Teepee“).

 

 

Úterý, 13. 6. 2017

Vzhledem k formátu akce nemohl být úterní start jiný, než ostrý. Na nedaleké stagi pro World Cup Tasters šampióny začal program už po 9 ráno. Na mlýnku jsme naladili espresso Horizont (Brazílie, Kolumbie) a Owl’spresso (Keňa od Johna Njorge). A pak začali proudit návštěvníci...přátelé z Giesen, zástupci vládních delegací, kavárníci z celého světa, obchodníci s technologiemi, soutěžící baristé, bratři Julio a Octavio Peraltovi (pěstitelé kávy El Ortez z Nicaragui - určitě si vzpomenete na jejich honey microlot - a pokud ne, pod názvem Fantaghiro je stále k mání v Esce), kolegové z branže, kávoví nadšenci....zkrátka nekončící proud milých kávových lidí, se kterými jsme měli tu čest se potkat. Tou dobou už jsme byli v kompletní sestavě - část týmu tak vyrazila na obhlídku (večerní) Budapešti. S pány Peraltovými jsme si pak večer ještě vyzkoušeli, jaké to je „party with your farmer“ (skvělé). Na jedno úterý to bylo zážitků až až.

 

 

Středa, 13. 6. 2017

Světe div se, ve středu se počet návštěvníků ještě zvýšil. Jestliže jsme se v úterý příchozím věnovali ve 4, ve středu nás obvykle mělo plné ruce a ústa práce i 6. Právě tehdy jsme ocenili, že je nás na festivalu víc - část týmu se tak mohla věnovat domluveným schůzkám, cuppingům a obhlídkám toho, jaké kávové vychytávky prezentují výrobci kávových technologií a doplňků - díky tomu se na stánku začaly objevovat vzorky toho nejzajímavějšího - počítáme s tím, že některé z těchto výrobků budete moci brzy vyzkoušet i vy. Příjemnou novinkou bylo i to, že v rámci Brewers cup bylo na brew baru naproti stage možné ochutnávat soutěžní kávy v reálném čase, tedy již v průběhu soutěžního vystoupení...průběžně jsme tak celý den chodili usrkávat Geishy....

Odpoledne jsme pak přichystali jedinečný takeover, který se asi nebude jen tak opakovat. Za pákami našeho kávovaru se potkali Ondřej Štökl a Jackie Tran Anh (Cafefin), extraliga českého latte-artu. Na rozdíl od ostatních soutěží ČR letos v této kategorii svého zástupce nepostavila. Něco nám ale říká, že příští rok se o toto právo (podmíněné vítězstvím v národní soutěži) utkají především tihle dva. Přítomní kolegové z Vnitroblocku, FunLab a Sólisty nestačili zírat J. A středa utekla jak voda...

Čtvrtek 14. 6. 2017

Poslední den festivalu se nesl v poklidném duchu. Navštěvníků oproti ostatním dnům ubylo - tak akorát, aby na vystavovatelích nebyla znát únava. Dalo se také asi nejvíc uvolněně s každým poklábosit, doladit obchod a podobně. Co však bylo naopak velmi napínavé bylo vyhlašování výsledků světových soutěží, které přišlo na řadu ve 14:00. Kromě českých soutěžících jsme fandili i slovenským "bratia". Viktor Štefančík ze slovenského Nico caffé skončil vlivem chybky na 8. místě v kategorii Cezve/Ibrik. Další vyhlašování patřilo Brewer's cup, kde se Petra Střelecká umístila na famózním 6. místě (z posledních 5 let se tak jedná o 3. finálové umístění českého reprezentanta - to opravdu není samozřejmost, konkurence je obrovská!)  Její soutěžní jsme měli možnost během festivalu 2x ochutnat (Diky Peťo za donášku ochutnávky do stánku) - škoda ze jsme neochutnali vítěznou kávu, protože ta Petřina byla vybalancovaná až běda a jedním slovem skvělá skvělá. Ondra Hurtík v Coffee in Good Spirits na finále letos těsně nedosáhl, ale užili jsme si také skvělé vystoupení Petera Hudáka ze Slovenska. Show, u které se tajil dech a od které se člověk nemohl odtrhnout. Show hodnou Mistra světa! 

Po vyhlášení se začalo ve velkém balit a kdo si chtel odnést posledni vzorky či nakoupit za super happy hour, měl poslední možnost. Večer jsme pak plní dojmů zašli do večerního podniku celou akci zhodnotit -  3 dny na expu nám daly tak zabrat, že plánovaný přesun na barista party jsme vzdali, abychom vůbec ráno mohli vyrazit zpátky na sever směrem na Liberec. Část týmu si ještě stihla na závěr budapešťsský market hall či Gellert lázně - dvě věci, které by člověk neměl minout při návštěvě města -tedy kromě hromady skvělých kaváren a podniků třetí vlny.

V Budapešti bylo skvěle! Jsme moc rádi, že jsme mohli být součástí #WOCBudapest2017

 

Social links