video here

Svět kávy 2017: Zelená

12. ledna 2017

Bavily vás v roce 2016 kávy, které jste ochutnali? Něco nám říká, že rok 2017 bude ještě větší jízda…


Po novém roce jsme se ani nestihli rozkoukat a všechno zase běží na plné obrátky. Chystáme spuštění prvních letošních káv, do pražírny dorazily nové vzorky, těšíme se na posilu našeho týmu baristů…a mezitím intenzivně spřádáme plány na celý rok 2017.

Při tom nás vysloveně trklo do očí, co se jen za těch 12 měsíců ve světě kávy změnilo, jak dynamicky se věci vyvíjejí a co to pro nás pro všechny znamená. Bez ambice postihnout a do hloubky zanalyzovat širší trendy se s vámi v tomto příspěvku chceme podělit hlavně o to pozitivní, na co se můžeme společně těšit. Dnes hlavně o to, co se týká světa zelené kávy. Příště se na věc podíváme zase optikou baristů, kde to bude možná trochu větší výzva…ale teď už k věci :-)

Připravte se na to, že letošní rok vám zase přinese něco, na co jste doteď nebyli zvyklí. Jsou etiopské kávy většinou od zpracovatelských závodů? Budete se seznamovat s farmáři. Znáte „tradiční africké odrůdy, heirloom“? Počítejte s větší podrobností. Kolumbijské, salvadorské, kostarické, keňské…naturaly nebo honey kávy? Už z loňska víte, že když se potkají ti správní lidé…Africké odrůdy ve Střední Americe? Žádný problém! Raritní odrůdy ze (zapomenutých) experimentálních farem? Možná, že už jsou na cestě do Evropy. Nové metody zpracování, inovativní úpravy délky fermentace? „Millers“ jim věnují možná více úsilí, než si myslíte. Ještě více informací o mikrolotech? Farmáři vědí, co nás zajímá. Těsnější sepětí farmářů a pražíren? Svět je malý...

Při tom všem honu za unikátními kávami nesmíme zapomenout ani na udržitelnost. Pěstitelé potřebují prodat celou svoji sklizeň, aby si mohli dovolit experimentovat. Tady je cestou třeba design základní espresso směsi na základě chuťového zadání - při zkoumání pod mikroskopem se přesně odhalí ještě přijatelný poměr defektů už ve zpracovatelském závodě, aby všichni byli spokojení…

Dalším zábavným polem bude logistika. Možná už víte, že 90 % objemu všeho zboží na světě putuje (velkou) část cesty ke svým zákazníkům po moři. Káva se vozí v kontejnerech do evropských přístavů (Hamburk, Antverpy, Rotterdam, Terst…) hlavně kvůli ceně a…zkrátka to chvíli trvá. Exportéři z vnitrozemských zemí, jako třeba Rwanda, ji musí dostat nejprve k moři, proto čerstvé sklizně dorazí až teď - a už se moc těšíme... Přijde ale chvíle, kdy letecká doprava natolik zlevní, resp. bude pro některé kávy její cena natolik přijatelná, že i my milovníci kávy budeme moci zažít co, na co jsou zvyklí čajoví nadšenci – tedy ochutnávat čerstvé kávy do několika týdnů od sklizně.

Je nám jasné, že ani zdaleka se nám nepodaří všechny nastíněné trendy designer coffee zachytit v naší nabídce. Někdy mohou být pro všechny moc drahé, někdy trochu komplikované, někdy bude výjimečné kávy tak omezená nabídka, že na ni nestihneme zareagovat…a také ne všechny experimenty se nutně musí podařit. Ani tradiční dobrá promytá caturra z Kolumbie, jak ji máme všichni rádi, se určitě letos neztratí. Všechny výše popsané změny jsou jen odrazem toho, že důraz na kvalitu všech typů kávy už se stal tak velkým fenoménem, že významně zarezonoval v celém dlouhém kávovém řetězci od pěstitele až k baristovi.

A že tedy letos budeme zase všichni pít o trochu lepší kávu, než vloni. S pocitem toho, že to bylo i ku prospěchu našich partnerů na třech kontinentech, kteří ji pro nás pěstují a zpracovávají. Těšíte se také? #ZnamSvouKavu

Zdroj fotek: @ruffattibatlle, Wikimedia Commons, vlastní archiv

Social links