video here

Barista roku 2017

13. března 2017

Letošní soutěž (a festival výběrové kávy) Barista roku 2017 měl skvělou atmosféru a povedl se asi nejvíce ze všech ročníků, které jsme měli od roku 2012 možnost vidět. Více na blogu!


Pro pražírnu byla letošní účast na Baristovi roku druhou v pořadí - vloni jsme jako nováčcci nasávali atmosféru  a se zatajeným dechem sledovali vystoupení Mlejnise. Také letos jsme chtěli vyrazit v plné polní....

Dostat se na Baristu jako pražírna ale není jen tak. Nejdříve jsme museli projít selekčním cuppingem v Jílovém - konkurence je rok od roku našláplejší - a zajistit si tak místo na espresso barech a brew barech. Ani soutěžící baristé to neměli samozřejmě jednoduché. Na ty zase čekalo semifinálové kolo, které se konalo bezprostředně před soutěží v Národní technické knihovně a také tady jsme (totiž náš „barista pražírny“ Ondra Hajdík) uspěli. Na víkend strávený na Jatkách 78 jsme se proto všichni těšili (...a Ondra po pátečním postupu běžel vařit bazalkový sirup na signature drink).

V sobotu byl náš setup následující: dopoledne a v první části odpoledne espresso bar, pak rychle přeběhnout na brew bar a tam rozdávat radost (Rwanda Mahembe, Nicaragua El Ortez). Druhá část týmu se starala o to, aby měl Ondra všechno potřebné a v 16:00 mohl nastoupit na pódium. Strávit s ním celé odpoledne a vidět, co celou dobu prožívá, byl opravdu zážitek. Ještě naposledy zkontrolovat kávu, přeleštit šálky...a pak už to přišlo. Atmosféra v sále byla opravdu bouřlivá (taky se do něj vešlo přes 500 lidí...), ale Ondra to dal - jak je jeho dobrým zvykem - úplně v klidu. Dokonce tak v klidu, že když mu po 4 minutách přestala fungovat váha, v klidu ji vyměnil za Brewistu, kterého dával pod espressa a pak ho po celou dobu vracel tam a zpátky na vážení páky i espress...ostatně, tady si můžete jeho vystoupení prohlédnout (cca od 2:15 hod dále). Výsledný čas 15:30 nám velkou hrdost rozhodně nezkazil! Ondro, díky, těšíme se příští rok zase!

V neděli se pořadí brew baru a espresso baru otočilo, ráno jsme tedy začínali opět filtrovanou kávou. Po 11. hodině se také odehrál asi dosud největší cupping v historii pražírny - počítat jsme vás nestihli, ale určitě vás bylo nejmíň 50. Každopádně to byl super zážitek, cuppovali jsme například kávu Gutiti na 2 různých typech vody, espresso roasty a filter roasty...a taky Ondrovu soutěžní kávu.

Na nedělní mlýnek jsme si schovali velký návrat populárního Deer’spressa, tenokrát ve složení Tanzánie, Kolumbie, Brazílie. Vaše reakce (včetně několika soutěžících) nás úplně nadchnuly, Jelen už se zabydlel i na e-shopu, takže pokud jste ho nestačili ochutnat, můžete se vytvořit dobrou příležitost třeba právě teď...nebo se zeptejte ve vaší oblíbené kavárně.

Po 18. hodině už jsme jen pogratulovali vítězům (my budeme muset natrénovat a trpělivě počkat :) i organizátorům (Štěpáne, bylo to letos vážně super), rozloučili se se starými i novými přáteli a vyrazili zpátky na sever (velké díky patří celému našemu týmu!). Prostřednictvím blogu děkujeme i VÁM - za vaše milá slova a úsměvy; fronty, které jste vydrželi stát kvůli naší kávě; feedback, kterého si moc vážíme; podporu, se kterou je to stejně tak a taky za to, že jste přispěli k úžasné atmosféře celého víkendu. Tak zase za rok, na Baristovi 2018. Co všechno nás do té doby ještě čeká? O tom zase třeba příště... 

Social links