video here

10 věcí, které stojí za to vědět o kávě ze Rwandy

18. května 2018

Africké kávy máme rádi stejně tak, jako vy. Na (nejen) víkendové čtení jsme pro vás proto přichystali blog a v něm 10 věcí, které stojí za to vědět o kávě ze Rwandy.


Předtím, než ochutnáte naše nové kávy Gitega, Rushashi natural a Owl'spresso, si můžete přečíst něco o zemi jejich původu. A pokud jste je už ochutnali, dejte nám vědět, jestli vás zaujaly. Tak tedy: 

  1. Rwanda patří k nejmenším pěstitelským zemím kávy na světě. Její plocha zabírá pouze 1 / 3 rozlohy ČR a stejně jako naše země leží ve vnitrozemí.
  2. Nadmořská výška v zemi přímo vybízí k pěstování kávy – nejnižší bod leží 950 m n.m , nejvyšší 4500 m n.m.
  3. Kávovníky se ve Rwandě poprvé objevily s německými misionáři kolem rok 1900. V současné době tvoří káva čtvrtý největší podíl na exportu zemědělské činnosti.
  4. Rwanda má za sebou tragickou zkušenost genocidy z roku 1994. Jedním z nástrojů národního usmíření je přitom produkce výběrové kávy. Řadu farem a závodů řídí ženy.
  5. Z celkové populace necelých 12 milionů obyvatel se pěstování kávy věnuje zhruba 400 000 obyvatel.
  6. Celková produkce dosahuje (2016) jen 220 000 60 kg pytlů ročně, což představuje asi 3 % produkce v Etiopii. Velká část sklizní má ale parametry výběrové kávy.  
  7. Nejčastěji se pěstuje odrůda bourbon, který se zpracovává metodou dvojího promývání na jedné z 245 promývacích stanic.
  8. Systém promývacích stanic odpovídá zvyklosti tzv. „mixed farming“, kdy famáři pěstují více plodin a svou sklizeň kávy předávají ke zpracování jiným odborníkům. Většinou jim ji vozí na kole.
  9. Nordbeans spolupracují s kooperativami Kopakaki-Dutegure a Abakundakawa také díky dlouhodobému projektu švédského kolegy Per Nordbyho. Kooperativy jsou sdružením farmářů a vlastní vybrané promývací stanice.
  10.  Promývací stanice Rushashi začala v roce 2016 zpracovávat třešně členů kooperativy Abakundakawa také metodou natural. Do Evropy se nyní tato káva dostává teprve podruhé.  

 

Zdroj: http://africanbusinessmagazine.com/sectors/agriculture/long-road-to-the-cup-of-excellence/, https://www.perfectdailygrind.com/2017/12/roasters-coffee-buyers-guide-rwandan-beans/, https://www.jetro.go.jp/ext_images/world/africa/seminar_reports/pdf/20130925_Rwanda.pdf ad.

Social links